Comisia SRI a decis, cu majoritate de voturi, să solicite demisia generalului Dumitru Dumbravă/ UPDATE Manda: SRI să analizeze eliberarea din funcţie, având în vedere ce s-a spus în comisie

Comisia SRI a decis, marţi, cu 5 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", să solicite demisia generalului Dumitru Dumbravă din funcţia de secretar general al SRI.

Urmărește
1801 afișări
Imaginea articolului Comisia SRI a decis, cu majoritate de voturi, să solicite demisia generalului Dumitru Dumbravă/ UPDATE Manda: SRI să analizeze eliberarea din funcţie, având în vedere ce s-a spus în comisie

Comisia SRI a decis, cu majoritate de voturi, să solicite demisia generalului Dumitru Dumbravă

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda a spus că membrii comisiei au decis să trimită o adresă Serviciului în care îi solicită să analizeze posibilitatea eliberării generalului Dumbravă din funcţia de secretar general al SRI, având în vedere afirmaţiile făcute de acesta în comisie.

Claudiu Manda a precizat că decizia s-a luat în urma declaraţiilor generalului Dumitru Dumbravă la audierea sa în Comisia SRI, precum şi a afirmaţiilor făcute de către petenţii care au venit la comisiei.

”Toţi colegii şi-au exprimat un punct de vedere, cu 5 voturi la 3 am hotărât sa adresam SRI o adresă în care să solicităm analiza şi decizia privind eliberarea din funcţia de secretar general a lui Dumitru Dumbravă, având în vedere lucrurile spuse de domnia sa în cadrul comisiei, de petenţi în cadrul comisiei şi lucruri spuse în spaţiul public, considerând că e benefic să lămurim aspectele, dar nu cu domnul Dumbravă în situaţia de secretar general”, a declarat Claudiu Manda.

Membrii Comisiei parlamentare de control al SRI au discutat, marţi, despre posibilitatea de a solicita generalului Dumitru Dumbravă demisia din funcţia de secretar general al Serviciului Român de Informaţii, la cinci zile după ce generalul a fost audiat în cadrul Comisiei.

SRI a transmis, luni, că dialogul dintre instituţie şi Comisia de control nu se va mai realiza prin Secretariatul General, condus de Dumitru Dumbravă, ci exclusiv prin cabinetului directorului.

Totodată, Serviciul a cerut Comisiei parlamentare să nu implice SRI în jocuri politice.

"Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI solicită tuturor membrilor Comisiei să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic, manifestându-şi totodată determinarea de a continua cooperarea corectă şi de bună credinţă în conformitate cu cadrul normativ care reglementează relaţionarea interinstituţională. Pentru a elimina suspiciunile menţionate de preşedintele Comisiei, domnul Claudiu Manda, în ceea ce priveşte corespondenţa între SRI şi Comisie, Biroul Executiv a hotărât, în şedinţa de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstituţional să nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului", a transmis SRI.

Declaraţia lui Manda a stârnit controverse în sânul comisiei. Deputatul PNL Cezar Preda a declarat, tot luni, anterior votului, că nu Comisia pentru controlul SRI a cerut demiterea lui Dumitru Dumbravă din funcţia de secretar de general al Serviciului Român de Informaţii, afirmând că preşedintele Comisiei, Claudiu Manda, a vorbit în nume personal.

"Domnul preşedinte Manda interpretează discuţiile din interiorul Comisiei cum doreşte dânsul. Nu este o surpriză. Vreau să fac două precizări. Comisia nu a cerut demiterea nimănui, poate aceasta este dorinţa domnului Manda. În al doilea rând, domnul Dumbravă nu a afirmat ceea ce domnul Manda a spus că domnul general Dumbravă a afirmat”, declarat deputatul PNL Cezar Preda.

Acesta a afirmat că pentru pentru o bună cunoaştere a adevărului, ar trebui ca audierile lui Dumitru Dumbravă ar trebui desecretizate.

„Această comisie nu a funcţionat cu Putere şi Opoziţie, niciodată nu a fost instrumentul politic al cuiva, această Comisie are obligaţia să asigure legalitatea funcţionării acestui serviciu, dar are în acelaşi timp obligaţia de a proteja Serviciul în ceea ce priveşte atacul public sau atacul politic" a spus Preda.

Dumitru Dumbravă a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii ”Al. I. Cuza” din Iaşi în 1996, a fost admis în magistratură şi, ulterior, a lucrat în cadrul Serviciului Român de Informaţii. În 2014, a fost promovat la gradul de general de brigadă. a fost sef al directiei juridice din SRI pănă în 2016, când a fost numit secretar general al serviciului. Generalul a devenit cunoscut după ce a declarat că Serviciul Român de Informaţii urmăreşte finalizarea dosarelor în instanţă, caracterizând justiţia drept un "câmp tactic".

Dumbravă a fost audiat, miercuri, în Comisia de control al SRI, în condiţiile în care fostul locotenent-colonel Daniel Dragomir l-a acuzat de implicare directă în proceduri judiciare. "Ironic, astăzi (miercuri - n.red.) generalul SRI Mitică Dumbravă, în loc să meargă la brutărie, merge în Parlamentul României. Dacă aş fi acolo, i-aş pune o singură întrebare: Dacă o cunoaşte pe procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan, ce relaţii au, dacă a susţinut-o şi a sprijinit-o în carieră, dacă a raportat ierarhic relaţiile cu aceasta şi dacă relaţiile şi implicarea sa în cariera procuroarei sunt legale?", scria fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, pe blogul său.

Acesta a prezentat şi câteva capturi în care se poate observa un cont în limba armeană, atribuit lui Dumitru Dumbravă. Este scris în alfabetul armean, iar la o transcriere în litere latine, numele contului este Dumitru Dumbravă. "Să prevenim vreo ieşire de genul “eu nu sunt prietenă cu ofiţerii SRI” din partea procuroarei Lancranjan: În datele de 28 august, 27 septembrie şi 23 octombrie 2017 Alexandra Carmen Lancranjan dă like la trei poze diferite postate de generalul Dumbravă. Relaţia e clară, este evidentă. Conexiunea este devoalată. Din datele pe care le deţin, generalul Mitică Dumbravă a coordonat-o de ani buni pe procuroarea Lancranjan alias Veveriţa", mai scrie Dragomir.

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a spus că generalul Dumitru Dumbravă a răspuns afirmativ, în cadrul audierii de miercuri, la întrebarea legată de existenţa unor echipe mixte procurori-SRI, dar a negat că ofiţerii Serviciului se ocupau de instrumentarea dosarelor. ”A fost întrebat dacă au existat echipe mixte şi răspunsul reţinut a fost că da, dar nu în sensul că SRI se ocupa de instrumentare, ci pentru suport tehnic, logistic şi uneori juridic. Spunea că uneori procurorul cerea un punct de vedere juridic”, a declarat Claudiu Manda după audierea generalului Dumitru Dumbravă. Claudiu Manda a spus că a rămas neclar în ce măsură exista suportul legal pentru ca un procuror să ceară un punct de vedere de la angajaţi SRI pe chestiuni de ordin juridic.

Dumitru Dumbravă a negat, în faţa Comisiei SRI, că el sau ofiţeri SRI ar fi arătat judecătorilor documente clasificate despre inculpaţi, cuprinse în aşa-zisele „mape galbene”, a precizat, miercuri, Claudiu Manda. „A fost întrebat dacă are cunoştinţă de subiectul <<mape galbene>>. Sigur că nu conta culoarea mapelor, dar a fost întrebat dacă ştie că ofiţeri ai SRI sau domnia sa mergeau către instanţe şi arătau judecătorilor diferite documente clasificate despre persoanele care sunt inculpate şi răspunsul a fost <<Nu>>, <<Niciodată>>, <<Sunt sigur că nu a fost >>”, a precizat Manda, după audierea lui Dumbravă.

„A fost întrebat dacă e adevărat că a fost văzut la Curtea de Apel Bucureşti, la ÎCCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unităţile de parchet, răspunsul a fost «Da», a participat, dar niciodată - aşa spune el – nu a încercat să influenţeze vreo decizie a judecătorului sau a procurorului în vreun caz”, a mai spus Manda.
Întrebat ce făcea Dumbravă la instanţe şi parchete, Manda a precizat: „A dat o serie de exemple, fie să emită un punct de vedere juridic dacă a fost întrebat, fie să vadă juriştii pe care îi avea în subordine şi care susţineau în instanţă elemente care sunt de competenţa SRI”.

Manda a precizat, totodată, că Dumbravă a explicat Comisiei SRI şi accepţiunea sa despre sintagma „câmp tactic”. „A fost abordat subiectul «câmpul tactic». Domnul general Dumbravă nu neagă articolul din presă, spune doar că, în opinia sa, atunci când vorbea de câmpul tactic nu vorbea despre influenţarea justiţiei, ci mai degrabă de urmărirea ca alte persoane, în sensul că inculpaţii, ar putea să influenţeze actul de justiţie şi că în acest sens era un atribut şi o implicare a SRI. A dat exemple de experţi şi judecători care ar fi decis diferit de ce era în dosarul probatoriu sau experţi care făceau expertize şi stabileau prejudiciu zero. A spus că doar când i s-a solicitat punct de vedere juridic, atunci a exprimat o opinie”, a menţionat Manda.

Potrivit lui Manda, Dumbravă a precizat că a interacţionat cu procurori şi judecători din zona de Drepturi şi libertăţi mai ales acolo unde SRI avea această atribuţie de eliberare a mandatelor pe siguranţă naţională.

Deputat USR din Comisia SRI: PSD sacrifică militari de carieră pentru a-l salva pe Dragnea

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (USR), membru în Comisia SRI, a acuzat, marţi, politizarea comisiei, arătând că decizia de solicitare a demisiei generalului Dumbravă a fost una politică şi că PSD sacrifică orice, chiar şi militari de carieră, pentru a-l salva pe Dragnea.

„Am ajuns într-un moment în care, din păcate, Comisia SRI nu-şi mai îndeplineşte rolul ei legal, ci a intrat în siajul luptelor politice care nu ar trebuie să aibă loc în această comisie care are un singur scop, de a verifica legalitatea acţiunilor SRI”, a spus deputatul USR.

El a precizat că decizia de solicitare a demisiei generalului Dumbravă, votată marţi cu majoritate de Comisia SRI, contravine Hotărârii nr. 30 a Parlamentului prin care Comisia este înfiinţată şi care stipulează datoria Comisiei de a apăra onoarea SRI şi a cadrelor SRI.

„În cazul domnului Dumbravă nu există nicio probă clară care să arate vreo suspiciune că ar fi comis ceva în afara atribuţiunilor de serviciu. Ce s-a făcut azi se încadrează doar într-o luptă politică în care PSD sacrifică orice, chiar şi un militar de carieră, pentru a arunca o umbră asupra acuzaţiilor care sunt aduse conducătorului acestui partid (Liviu Dragnea, n.r.)”, a spus deputatul USR Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu.

El a arătat că a votat împotriva acestei decizii întrucât nu a găsit niciun argument solid care să o motiveze.

„Acuzaţiile făcute de domnul Manda nu au motivaţie reală, nici în afirmaţiile făcute de petenţi la audieri, nici în documentaţia primită de la SRI. Cred că domnul Dumbravă, din ce am văzut la audierea sa, e un militar profesionist care şi-a făcut datoria respectând legea (...) Până acum nu am găsit niciun motiv temeinic care să arate că SRI şi-ar fi depăşit cumva mandatul legal”, a spus deputatul USR.

Manda susţine că votul în cazul Dumbravă nu a fost politic, deşi clivajul a fost putere/opoziţie

Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a susţinut, marţi, că votul dat de către membrii Comisiei SRI în cazul generalului Dumitru Dumbravă nu a fost unul politic, deşi PSD şi ALDE au votat favorabil, iar PNL şi USR au votat împotrivă.

„Nu a fost un vot politic, a fost un vot bazat pe argumente. Fiecare dintre colegi şi-a exprimat punctul său de vedere. Voturi «împotrivă» au fost votul colegului de la USR şi cele două voturi de la PNL. Voturile «pentru» au fost votul ALDE şi cele patru voturi PSD”, a spus Manda, întrebat cum s-au exprimat membrii Comisiei SRI în privinţa solicitării ca generalul Dumitru Dumbravă să fie retras din funcţie.

Manda a mai spus că decizia retragerii din funcţie a lui Dumbravă ţine de conducerea SRI, dar nu este „o chestiune imperativă pentru SRI”.

„Nu spunem că e vinovat sau nu, nu avem o concluzie. Credem că putem lămuri clar această chestiune dacă domnul Dumbravă nu ocupă funcţia de secretar general”, a spus Manda.

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda a anunţat, marţi, că membrii comisiei au decis să trimită o adresă Serviciului în care îi solicită să analizeze posibilitatea eliberării generalului Dumbravă din funcţia de secretar general al SRI, având în vedere afirmaţiile făcute de acesta în comisie.

 

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda a spus că membrii comisiei au decis să trimită o adresă Serviciului în care îi solicită să analizeze posibilitatea eliberării generalului Dumbravă din funcţia de secretar general al SRI, având în vedere afirmaţiile făcute de acesta în comisie.

Claudiu Manda a precizat că decizia s-a luat în urma declaraţiilor generalului Dumitru Dumbravă la audierea sa în Comisia SRI, precum şi a afirmaţiilor făcute de către petenţii care au venit la comisiei.

”Toţi colegii şi-au exprimat un punct de vedere, cu 5 voturi la 3 am hotărât sa adresam SRI o adresă în care să solicităm analiza şi decizia privind eliberarea din funcţia de secretar general a lui Dumitru Dumbravă, având în vedere lucrurile spuse de domnia sa în cadrul comisiei, de petenţi în cadrul comisiei şi lucruri spuse în spaţiul public, considerând că e benefic să lămurim aspectele, dar nu cu domnul Dumbravă în situaţia de secretar general”, a declarat Claudiu Manda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici