- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.05.2016, 14:59)
- Cătălina Mănoiu
Comisia SRI a declanşat un control care vizează respectarea legii de SRI în cazul Hexi Pharma. Pop: Desecretizarea informărilor, precedent periculos
Comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI a delanşat luni un control de legalitate care vizează modul în care SRI a respectat legea în cazul Hexi Phrama şi va solicita Serviciului informaţii privind clasificarea acestui caz drept un caz de securitate naţională.
Urmărește
1690 afișări
Comisia SRI a declanşat un control care vizează modul în care SRI a respectat legea în cazul Hexi Phrama. Georgian Pop: Desecretizarea informărilor, precedent periculos (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)
"Conform procedurii legale şi instituţionale, am declanşat controlul de legalitate solicitând Serviciului Român de Informaţii să transmită în scris răspunsul la controlul Comisiei pe acest caz", a declarat preşedintele comisiei, Georgian Pop.
Având în vedere decizia CCR care interzice orice implicarea serviciului în procedura de urmărire penală şi faptul că la Parchetul General se află deja un dosar penal, Georgian Pop spune că atribuţiile Comisiei vizează doar verificarea respectării legislaţiei de către Serviciul Român de Informaţii.
"Comisia va solicita Serviciului Român de Informaţii informaţii privind clasificarea acestui caz ca un caz de securitate naţională şi tot ceea ce derivă din această clasificare. În prezent, la nivelul P.I.C.C.J se află în lucru un dosar penal pe numele proprietarului HEXI Pharma, iar Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii legale în in materia cercetarii penale interdicţia fiind expres reglementatţ în legea de organizare. Mai mult, odată cu decizia Curţii Constituţionale nr. 51/2016, implicarea Serviciului Român de Informaţii în orice activitate de natură judiciară legată de un dosar aflat pe rolul PICCJ sau oricărei alte unităţi de parchet a devenit ilegală şi prin urmare exclusă", a mai spus Georgian Pop, potrivit unui comunicat de presă al comisiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cum a reuşit un tânăr absolvent de mate-info să facă din pasiunea lui pentru maşini o afacere de succes. Azi el readuce la viaţă maşina românească preferată a tuturor şi pregăteşte o nouă mutare
-
Israelul continuă atacurile în Gaza. Hamas nu a furnizat la timp lista ostaticilor
-
Una dintre „perlele” turismului românesc este la pământ. Care sunt soluţiile să salvăm una dintre cele mai vânate destinaţii din România
Georgian Pop: Desecretizarea informărilor SRI în cazul Hexi Pharma, precedent periculos
Desecretizarea informărilor SRI cu privire la Hexi Pharma de către CSAT ar crea un precedent periculos, a declarat, luni, preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, afimând că documentele secrete pot fi consultate de procurori şi judecători, potrivit legii.
"Întotdeauna când se vorbeşte despre o desecretizare lucrurile trebuie privite dintr-o perspectivă mult mai amplă şi trebuie văzut pe termen scurt, mediu şi lung. Mai precis, dacă se ia decizia ca o anumită informare a SRI să fie desecretizată pe un astfel de subiect s-ar putea ca cineva peste două luni să ceară o desecretizare şi pentru o chestiune de terorism, de spionaj sau altceva. (…)Totdeauna trebuie privite şi oportunităţile şi dezavantajele unui astfel de lucru. (…) Sigur (creează un precedent—n.r.)", a răspuns preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, întrebat dacă desecretizarea informărilor SRI cu privire la Hexi Pharma de către CSAT ar crea un precedent periculos.
Georgian Pop a subliniat că, potrivit legii, orice judecător sau procuror are acces la documentele secretizate.
"Indiferent că documentele pe care le verificăm sau cu care lucrăm noi la comisie sunt secrete, orice judecător şi procuror are acces la ele conform legii. Mai mult, în fiecare barou trebuie să existe avocaţi ORNISS (cu certificat ORNISS-Oficiul Registrului Naţional pentru Informaţii Secrete de Stat-nr.) care pot să le verifice. Deci, lucrurile sau procesul poate să continue, nu există nici un impediment dacă există informaţii secrete. Eu cred că acest caracter secret al documentelor nu reprezintă nici un impediment pentru procurori sau judecători", a mai spus Georgian Pop.
Preşedintele comisiei a mai afirmat că decizia acestui for a fost luată prin unanimitate sau prin majoritatea voturilor, aşa cum se întâmplă de obicei în şedinţele Comisiei pentru controlul activităţii SRI.
Citeşte şi: Vicepreşedinte Comisie SRI: Moartea lui Condrea ridică semne de întrebare, cer să convocăm şedinţă
Citeşte şi: Cât de eficiente sunt notele SRI şi unde ajung ele, din explicaţiile vicepremierului Vasile Dâncu
Citeşte şi: Iohannis: O să cer SRI să verifice dacă unele informări pot fi desecretizate şi date publicului. Nu-mi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător
Citeşte şi: Iohannis: SRI şi-a făcut datoria, unii demnitari nu au citit cu atenţie notele SRI sau le-au ignorat
Citeşte şi: Reprezentanţii autorităţilor din Cluj nu au primit sau nu-şi amintesc să fi primit informări SRI despre dezinfectanţi: "Aş fi reacţionat cumva, mai ales că sunt medic”
Citește pe alephnews.ro: Acordul de încetare a focului în Gaza, programat la 08:30, a fost întârziat. Hamas nu a transmis numele femeilor care trebuie eliberate, din „motive tehnice”
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Vicepreşedinte Comisie SRI: Moartea lui Condrea ridică semne de întrebare, cer să convocăm şedinţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TikTok a devenit inaccesibil în SUA cu câteva ore înainte ca legea adoptată să intre în vigoare. Ce le-a transmis compania utilizatorilor
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1061. Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar
-
astăzi, 09:01