Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, constituit prin hotărâre a Guvernului

Guvernul a adoptat joi o hătărâre pentru constituirea Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, care va fi coordonat de prim-ministru, în calitate de preşedinte, de ministrul Finanţelor Publice şi de guvernatorul Băncii Naţionale a României, în calitate de vicepreşedinţi.

Urmărește
790 afișări
Imaginea articolului Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, constituit prin hotărâre a Guvernului

Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, constituit prin hotărâre a Guvernului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

''Actul normativ stabileşte modul de reprezentare în acest Comitet a instituţiilor publice cu rol în procesul de pregătire a aderării la moneda euro şi în derularea reformelor structurale care să asigure convergenţa reală a economiei româneşti, precum şi principalele atribuţii. Conform Programului de convergenţă pentru perioada 2016-2019, adoptat de Executiv în şedinţa din 27 aprilie 2016, Guvernul României îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro, data concretă urmând a fi stabilită pe baza unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediţie a programului de convergenţă, respectiv aprilie 2017'', se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă în continuare ''o ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare şi structurale necesare creşterii flexibilităţii economiei româneşti''.

''Pentru adoptarea monedei unice este necesară realizarea unui plan naţional pentru trecerea la euro care să stabilească o serie de acţiuni concrete pe mai multe paliere (tehnice, organizatorice, juridice şi de comunicare). Elaborarea acestui plan şi a calendarului acţiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro intră în atribuţiile Comitetului interministerial'', se mai menţionează în comunicat.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro vor face parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces, respectiv Cancelaria Prim-ministrului, Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţională a României, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză şi Consiliul Concurenţei.

''De asemenea, din Comitet vor face parte, în calitate de invitaţi, şi câte un reprezentant al Preşedinţiei României, al Academiei Române, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional. Comitetul va organiza şi dezbateri cu societatea civilă'', se menţionează în comunicatul Executivului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici