- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.01.2014, 16:32)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Zgonea: Zilele de 10 şi 17 decembrie 2013, dintr-un proiect mai larg de recalibrare a instituţiilor - AUDIO
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine că a folosit o strategie când, la sfârşitul lui 2013, a cerut dezbaterea în doar două săptămâni a unor legi foarte importante, precizând că zilele de 10 şi 17 decembrie fac parte "dintr-un proiect mai larg de recalibrare a instituţiilor".
Urmărește
362 afișări
Valeriu Zgonea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Zgonea a precizat, marţi, la Conferinţa "MEDIAFAX talks about Lobby", că strategia sa viza atragerea atenţiei asupra Parlamentului în scopul de a aduce asociaţiile interesate, cetăţenii, oamenii care influenţează politicile publice în Legislativ, pentru a discuta fiecare proiect în parte.
El a subliniat că ştia de faptul că modificările la Codul penal nu aveau să fie promovate.
"Modificările la Codul penal nu au fost promovate. Ştiam că aşa o să se reacţioneze. Cei care suntem vechi în politică ştim fiecare actor politic cum reacţionează, emoţional, cum se poziţionează. Actul normativ nu a fost promovat, dar noi, Parlamentul, ne-am atins scopul: lumea a fost atentă, şi-a adus aminte că la 1 februarie intră un nou Cod penal, că trebuie dezbătute anumite chestiuni, că multe lucruri de acolo nu sunt funcţionale", a spus Zgonea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat faptul că zilele de 10 decembrie şi 17 decembrie fac parte, astfel, "dintr-un proiect mai larg de recalibrare a instituţiilor publice româneşti".
"Ce am văzut în ultima perioadă face parte dintr-un concept de reaşezare a instituţiilor democratice naţionale pe principii şi valori europene, având creuzetul dezbaterii Parlamentul naţional", a spus Zgonea.
ASCULTĂ declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor
El a menţionat că l-a rugat pe preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, să introducă în dezbatere toate legile asupra cărora s-au creat controverse la sfârşitul lui 2013, inclusiv modificările la Codul penal şi Legea amnistiei.
"Când l-am rugat pe Bogdan (Bogdan Ciucă, n.r.) să introducă Legea lobby-ului, Legea parteneriatului public-privat, Legea energiei regenerabile, cele două modificări la Codul penal, Legea amnistiei, Legea privind vânzarea terenurilor doar în două săptămâni în decembrie, Bogdan şi colegii mei au zis: «Domnule, ce se întâmplă?». Am zis că vreau ca grupurile politice să le analizeze cu mare atenţie, le promovăm pe cele care sunt importante pentru statul român, iar pentru cele care nu sunt importante vom folosi o strategie pe care media o foloseşte de obicei şi care pentru noi, ca Parlament, ar trebui să avem companii de consultanţă ca să putem să avem un asemenea efect atât de important asupra societăţii româneşti şi ar fi un cost destul de ridicat", a spus Zgonea.
El a precizat că intenţia a fost de a aduce asociaţiile, cetăţenii, oamenii care influenţează politicile publice, în Parlament, pentru a discuta fiecare proiect în parte.
"Legile care au fost importante şi au fost promovote de Comisia Juridică, de alte comisii, dar nu au atins gradul acela de 60-70% de acceptabilitate, nu au fost promovate în 10 decembrie, au fost promovate în 17 decembrie - mă refer la Legea PPP (parteneriat public-privat, n.r.), la Legea energiei regenerabile", a spus Zgonea.
El a adăugat că rezultatul nu s-a lăsat aşteptat, iar actorii care sunt implicaţi în construcţia unei politici publice în interesul cetăţeanului s-au îndreptat imediat şi către Parlament, în condiţiile în care în ultimii ani Guvernul era obiectul interesului lor.
"Rezultatul: dezbatere publică pe amnistie şi graţiere. Nimeni nu a discutat în România despre acestă chestiune în ultimii 10 ani (...) Codul penal - trebuia să găsim o soluţie astfel încât să nu promovăm o lege, pentru că avem check and balances în România foarte bun, dar instituţiile importante, care până acum nu dialogau cu Parlamentul, să fie capabile să dialogheze cu noi şi să deschidă porţile. Eu nu puteam să deschid porţile la ANI, la CSM sau la Înalta Curte să dialogheze cu mine pentru că se considera că Parlamentul influenţează Justiţia", a spus Zgonea.
El a arătat că, în luna decembrie 2013, după ce s-au pus în dezbatere legile respective, instituţiile i-au răspuns că sunt deschidse dialogului cu Parlamentul.
"Şi pentru prima dată, instituţiile publice româneşti încep să dialogheze stând la aceeaşi masă în interesul cetăţeanului, promovând legislaţie de calitate, perfectibilă, echitabilă, într-un mod transparent. Nu puteam discuta cu Asociaţia Companiilor care se ocupă de domeniul regenerabil. Niciodată nu a venit la Parlament în ultimii 7-8 ani. Am primit patru scrisori în decembrie. Ieri am primit patru SMS-uri: «Când ne vedem?»", a mai spus Zgonea.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - Ciucă, despre lobby: Susţin reglementare moderată, eventual cu posibilitatea autoreglementării prin lege
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe