- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.10.2015, 18:00)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONGRESUL PSD: Dragnea, validat în funcţia de preşedinte al partidului, Zgonea, ales preşedinte executiv. LISTA completă a celor 14 vicepreşedinţi şi perdanţii - FOTO
Congresul PSD a ales, duminică, cei 14 noi vicepreşedinţi ai partidului, precum şi preşedintele executiv, surpriza venind din partea liderului senatorilor PSD, Mihai Fifor, care a pierdut la limita funcţia de vicepreşedinte.
Urmărește
10375 afișări
Lista completă a celor 14 vicepreşedinţi şi perdanţii
Liviu Dragnea va fi secondat de favoritul său, Valeriu Zgonea. Potrivit rezultatelor finale, Zgonea a câştigat funcţia de preşedinte executiv, cu 2582 de voturi, în faţa contracandidatului său, Constantin Niţă, care a obţinut doar 1123 de voturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pentru cele 10 poziţii de vicepreşedinţi bărbaţi, câştigători sunt Andrei Dolineaschi (3439 voturi), Victor Negrescu (3162 voturi), Georgian Pop (3070 voturi), Ionuţ Vulpescu (2994 voturi), Nicolae Bănicioiu (2983 voturi), Mihai Tudose (2827 voturi), Viorel Ştefan (2737 voturi), Gheorghe Şimon (2503 voturi), Gabriel Vlase (2436 voturi) şi Mihai Chirică (2339 voturi).
Al unsprezecelea clasat, Mihai Fifor, a pierdut o funcţie de vicepreşedinte, obţinând doar 2222 de voturi. Au urmat, în ordine descrescătoare, Adrian Dobre, Constantin Niţă, Mihai Sturzu şi Cătălin Rădulescu.
În ceea ce priveşte cele patru poziţii de vicepreşedinte din partea Organizaţiei de Femei, prima clasată a fost Gabriela Firea, cu 3122 de voturi, urmată de Lia Olguţa Vasilescu (3044 voturi), Ecaterina Andronescu (2914 voturi) şi Doina Pană (1834 voturi). Au ratat intrarea în BPN Gabriela Creţu şi Aurelia Fedorca.
La finalul Congresului, Liviu Dragnea le-a cerut noilor vicepreşedinţi să lase cariera personală "mult, mult în spate".
Citeşte şi: REPORTAJ: Congresul PSD, marcat de discursuri despre comunism şi mici gesturi de disidenţă - FOTO
Sturzu, Niţă şi Rădulescu au pierdut alegerile pentru postul de vicepreşedinte PSD-surse
Liderul TSD Mihai Sturzu, deputatul Constantin Niţă şi Cătălin Rădulescu au pierdut alegerile pentru un post de vicepreşedinte PSD, în timp ce pentru funcţiile atribuite Organizaţiei de femei sunt date câştigătoare Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu, potrivit unor surse social-democrate.
Iniţial, surse din PSD au precizat pentru MEDIAFAX că Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, şi Adrian Dobre sunt la limită în cursa pentru un post de vicepreşedinte, cu şanse mici. Ulterior numărării voturilor, s-a confirmat că cei doi au pierdut şi ei alegerile interne.
Din cele patru posturi de vicepreşedinte atribuite organizaţiei de femei, două vor reveni Gabrielei Vrânceanu Firea şi Liei Olguţa Vasilescu. Locurile trei şi patru au fost în dispută, în cele din urmă ele fiind câştigate de Ecaterina Andronescu şi Doina Pană, potrivit aceloraşi surse.
Valeriu Zgonea, ales preşedinte executiv al PSD cu aproximativ 70% dintre voturi - surse
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost ales, duminică, la Congresul PSD, preşedinte executiv al partidului, cu aproximativ 2600 de voturi, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Constantin Niţă, care a obţinut doar circa 1100 de voturi, potrivit unor surse social-democrate.
Zgonea a obţinut acest rezultat, fiind susţinut public de Liviu Dragnea şi, la intrarea în competiţie, de 40 dintre filialele PSD.
Constantin Niţă a mai candidat şi pentru un post de vicepreşedinte, având şanse să obţină votul delegaţilor, având în vedere că, potrivit unor surse social-democrate, Niţă a primit sprijin din partea conducerii centrale a PSD.
La Congres au fost prezenţi 4030 de delegaţi, din totalul de 4500.
Comisia de numărare a voturilor a finalizat centralizarea rezultatelor pentru funcţia de preşedinte executiv, urmând să înceapă numărarea voturilor pentru funcţiile de vicepreşedinte.
Dragnea, despre declaraţiile sale privind comunismul şi mineriadele: Nu a fost un atac la Iliescu
Liviu Dragnea a declarat că solicitarea sa de a-i ridica pe delegaţii la Congresul PSD în picioare pentru un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului şi pentru a cere iertare pentru mineriade nu reprezintă un atac la Ion Iliescu, aflat în sală.
"Eu am cerut astăzi (duminică n.r.) iertare României şi românilor pentru faptul că partidul nostru nu a făcut acest gest până acum, acest gest de reculegere şi de a condamna cu ferimitate dicatura comunistă", a declarat Liviu Dragnea înainte de a-şi exprima votul la Congresul PSD.
Întrebat dacă gestul său are o valoare mai mare pentru că a fost făcut în prezenţa fostului preşedinte Ion Iliescu, Dragnea a spus că preşedintele de onoare al PSD nu "poate fi asociat cu dictatura comunistă".
"Are o valoare mare pentru că a fost făcut astăzi şi a fost făcut în plenul Congresului şi toţi delegaţii la Congres s-au ridicat în picioare şi au ţinut acel moment de reculegere pe care l-am cerut şi le mulţumesc. Domnul Ion Iliescu nu cred că poate fi asociat cu dictatura comunistă. Domnul Ion Iliescu a fost un disident în regimul trecut", a arătat Dragnea
De asemenea, întrebat dacă faptul că a vorbit pentru prima oară despre condamnarea mineriadelor reprezintă un atac indirect la adresa lui Ion Iliescu, Dragnea a răspuns: "Nu am avut o declaraţie de atac, dimpotrivă, am avut o altfel de declaraţie, o solicitare, o iertare cerută României şi românilor", el precizând însă, la insistenţele presei, că PSD nu este responsabil de ceea ce s-a întamplat la mineriade.
Dragnea: Nu l-am văzut pe Sturzu, eram afară / Năstase a avut foarte multă expertiză, poate ajuta la modernizarea PSD
Liviu Dragnea a declarat, înaintea votului la congresul PSD, că liderul TSD Mihai Sturzu, candidat la funcţia de vicepreşedinte al social-democraţilor, nu va suferi nicio sancţiune pentru că a cerut invalidarea alegerii sale ca preşedinte PSD.
"Îmi pare rău că nu l-am văzut pentru că eram afară, mi-a spus cineva. Fiecare alege să-şi facă propria campanie aşa cum crede de cuviinţă", a declarat Liviu Dragnea.
Întrebat de jurnalişti dacă s-a simţit ofensat de declaraţiile lui Mihai Sturzu, Dragnea a replicat: "Nici măcar atât, din păcate".
Pe de altă parte, legat de declaraţiile lui Constantin Niţă care a spus că Liviu Dragnea nu a făcut bine candidând singur pentru preşedinţia partidului, liderul PSD a spus că "fiecare şi-a făcut o strategie de campanie, care, în unele cazuri, a fost greşită.
"Am spus-o şi eu (faptul că nu erau necesare criteriile impuse pentru candidatura la şefia PSD, n.r), singura mea nedumerire este de ce a spus-o acum pentru că atunci când s-a hotărât în Comitetul Executiv acest lucru, domnul Costică Niţă a votat pentru acele criterii. N-a ţinut cont nici dumnealui, nici ceilalţi colegi de argumentele mele şi ale lui Victor Ponta care am votat împotrivă şi la primul CEx şi la al doilea CEx. Acum am înţeles, fiecare şi-a făcut o strategie de campanie, eu cred că au făcut o strategie de campanie greşită", a arătat Dragnea.
Liviu Dragnea a mai precizat că Adrian Năstase a avut foarte multă expertiză şi poate ajuta foarte mult, exprimând totodată speranţa ca în viitor fostul premier să contribuie la modernizarea partidului, dar şi în ceea ce priveşte doctrina şi ideologia pe care trebuie să le urmeze PSD.
"Adrian Năstase a avut foarte multă expertiză şi poate ajuta acest partid foarte mult", a spus Dragnea, duminică, la Sala Palatului, într-un dialog cu jurnaliştii.
Întrebat de aceştia dacă intenţionează să îi ceară revenirea în partid, actualul şef al PSD a spus că o să-l roage să ajute partidul.
"Nu pot să-i cer. Mă gândesc ca pe viitor să-l rog pe Adrian Năstase să ne ajute atât cât poate el, cu toată experienţa dumnealui, atât în ceea ce priveşte modernizarea partidului, cât şi în ceea ce priveşte doctrina şi ideologia partidului", a precizat Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD a mai spus că speră să vorbească cu acesta în perioada următoare: "Îmi pare rău că n-a fost Adrian Năstase aici. Sper să vorbim în perioada următoare".
Şi Victor Ponta l-a invocat pe fostul lider PSD în discursul susţinut la Congresul PSD, afirmând că speră că îl urmăreşte la televizor şi că nu ar fi sperat că va ajunge să fie comparat cu Năstase pentru activitatea sa guvernamentală.
Surse: Victor Ponta nu a votat la Congresul PSD
Premierul Victor Ponta a plecat, duminică, de la lucrările Congresului PSD, fără să-şi fi exprimat opţiunea pentru funcţiile de preşedintele executiv şi de vicepreşedinţi ai partidului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate.
La plecare, Ponta le-a transmis însă jurnaliştilor că se va întoarce, însă urnele au fost închise.
De altfel, Victor Ponta a părăsit şi lucrările Comitetului Executiv Naţional din iulie, când lider interimar al partidului a fost ales Liviu Dragnea, fără să îşi exprime votul.
Oprişan: În Piaţa Universităţii au fost victime colaterale, dar la violenţă se răspunde cu violenţă
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că social-democraţii nu trebuie să-şi ceară scuze pentru Piaţa Universităţii, mişcările de stradă trebuind să înceteze după alegerile din mai 1990, iar forţele de ordine au procedat corect, pentru că "la violenţă se răspunde cu violenţă".
Întrebat dacă trebuie ca PSD să-şi ceară scuze pentru evenimentele din Piaţa Universităţii din 1990, Oprişan a spus că nu este cazul, pentru că social-democraţii au pus bazele instituţiilor democratice din România.
"Eu cred că nu trebuie să ne cerem scuze, pentru că PSD este partidul care s-a născut în flăcările Revoluţiei din decembrie 1989, când noi am dărâmat regimul comunist, împreună cu poporul care a ieşit în stradă", a spus Oprişan, adăugând că PSD a stat la baza construcţiei instituţiilor democratice din România
"Din vid, în 1989, când nu mai exista nicio instituţie în picioare, nu mai exista nimic, noi am construit statul democratic", a spus liderul CJ Vrancea.
În ceea ce priveşte Piaţa Universităţii, Oprişan a spus că are "regretele sale", ca orice cetăţean, şi speră că astfel de evenimente să nu se mai repete, însă a făcut precizarea că protestele trebuiau să înceteze imediat după alegerile din 20 mai 1990.
"După ce în România, la 20 mai, au fost alegeri libere, la care FSN obţinuse 86% din voturi, totuşi o mişcare nereglementată, o mişcare nedemocratică la acel moment nu a făcut altceva decât să perturbe foarte grav activitatea în Capitala ţării", a spus Oprişan.
"Ca orice moment istoric, întotdeauna sunt şi, cum le place partenerilor noştri americani să spună, victime colaterale", a continuat social-democratul.
Întrebat dacă intervenţia forţelor de ordine a fost corectă în acea situaţie, Oprişan a răspuns că acestea au procedat "categoric" în mod corect, pentru că "la violenţă se răspunde cu violenţă".
"Imaginaţi-vă că astăzi, în Piaţa Universităţii, când avem o ţară democratică sar nişte oameni cu sticle Molotov şi cu corturi, se aşează în faţa Guvernului neautorizat. Ce credeţi că ar face forţele de ordine. Îmi pare rău, felul în care au intervenit a fost cât se poate de natural. Vreau să înţelegeţi un singur lucru: niciodată, în nicio democraţie consolidată... Uitaţi-vă în Statele Unite ale Americii, la violenţă se răspunde cu violenţă", a explicat Marian Oprişan.
Zgonea a cerut votul colegilor pentru funcţia de preşedinte executiv PSD citind din Biblie
Candidatul pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a cerut votul colegilor săi din partid pentru funcţia de preşedinte executiv citind un pasaj din Biblie şi îndemându-i astfel "să se iubească unii pe alţii cu o dragoste frăţească".
"Eu nu sunt azi aici pentru o funcţie, am deja o funcţie datorită dumneavoastră, datorită muncii celor peste patru sute de mii de membri de partid, o funcţie pe care am primit-o de la colegii mei deputaţi în anul 2012. Astăzi vin în faţa dumneavoastră pentru un proiect, vă rog să susţineţi un proiect", a spus Valeriu Zgonea în discursul pe care l-a susţinut, duminică, în faţa colegilor săi din PSD la Congres.
Zgonea a adăugat că doar "învingând demonii trecutului" PSD poate scăpa de eticheta de comunişti.
"Ne-am săturat de aceste clişee, ne-am săturat să ni se spună, pe nedrept, că suntem comunişti (...), după 25 de ani, da, aşa este, nu avem nicio legătură cu această etichetă", a spus Zgonea.
În finalul discursului său, preşedintele Camerei Deputaţilor a cerut social-democraţilor să-l susţină pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, citind un pasaj din Biblie: "Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească, iar în cinste fiecare trebuie să dea întâietate altuia".
Iliescu: E bine că au votat toţi membrii de partid. Era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie / PSD are o slabă legătură cu intelectualitatea. Se amplifică "politica de cumetrie"
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a criticat, duminică, la congresul PSD, alegerile interne de săptămâna trecută prin care Liviu Dragnea a fost ales preşedinte PSD, afirmând că este bine că au votat toţi membrii de partid, dar era şi mai bine dacă exista o "reală competiţie".
Ion Iliescu a spus că este bine că au fost alegeri la care au participat toţi membrii PSD, dar "era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie, dacă aveam mai multe oferte, mai multe programe", adăugând că speră că partidul va învăţa din acest "experiment" şi că i-ar fi plăcut să existe o dezbatere.
Iliescu a pledat din nou pentru o clarificare ideologică, invocând nevoia de a depăşi "clişeul" potrivit căruia orice formă de protecţie socială este o "pomană electorală". El a mai spus că partidul ar trebui să revină la stânga autentică.
"Este momentul reafirmării opţiunilor de stânga ale partidului, al valorilor social-democrate" a spus el, invocând modelul lui Jeremy Corbyn, ales recent preşedinte al partidului laburist britanic (considerat un marxist, n.r), dar şi coaliţia radicală de stânga din Grecia, Syriza.
El a mai susţinut că trebuie consolidată dimensiunea socială a statului, iar "lupta pentru democraţie şi libertate" trebuie să rămână în continuare "o obligaţie a PSD", el acuzând lipsa de încredere a oamenilor în partide şi parlament.
Preşedintele de onoare al PSD a mai spus că liderii partidului au o slabă legătură cu intelectualii şi trebuie să fie prezenţi în mijlocul lor, el reproşând conducerii partidului şi faptul că după "capitalismul de cumetrie" se amplifică "politica de cumetrie", în loc să fie promovate elitele.
"PSD trebuie să producă idei şi să se bată pentru aplicarea lor, iar aceasta presupune un nou mod de abordare a partidului cu mediul intelectual, atragerea intelectualilor tineri cu idei şi convingeri de stânga alături de partid şi implicarea lor în proiectarea politicilor publice", a spus duminică Iliescu, la Congresul PSD, el adăugând că aduce o critică directă liderilor partidului său pentru că au "o slabă legătură" cu intelectualii ţării.
Fostul preşedinte a arătat că liderii PSD nu sunt prezenţi în mijlocul intelectualilor şi a dat un exemplu în acest sens.
"Aş vrea să amintesc doar un eveniment recent: Festivalul Enescu. A a fost o mare manifestare a culturii româneşti, liderii PSD-ului nu au fost prezenţi. O singură dată a fost Ponta, pentru câteva minute, dintr-un concert. Este un semnal că nu prea sunt deschişi liderii partidului nostru la viaţa intelectuală, la viaţa culturală, şi ăsta e un post semnal. Nu poate un partid să aibă forţă dacă nu are alături de el intelectualitatea ţării, oamenii care dau tonul în afirmarea noastră în lume", a spus Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD a mai criticat şi modul în care se face trecerea de la o generaţie la alta în partid, el subliniind necesitatea existenţei unei "'ştafete continue" de la cei mai vârstnici la cei mai tineri, astfel încât să existe şi o continuitate de idei.
De asemenea, el a amintit celor prezenţi că există o problemă în promovarea elitelor şi după "capitalismul de cumetrie" se amplifică "politica de cumetrie".
"Avem o problemă în recrutarea, pregătirea şi promovarea elitelor politice şi administrative, în asigurarea profesionalismului acestora şi aceasta nu se rezolvă îngustând baza de recrutare, folosind criterii care nu au legătură cu meritele personale. După capitalismul de cumetrie de care aminteam cândva, se cam amplifică fenomenul politic de cumetrie", a mai spus Ion Iliescu.
Oprişan: Cum să fie PSD comunist? Noi, în frunte cu Iliescu, am dat jos regimul Ceauşescu / Modificaţi această blestemată lege a incompatibilităţilor
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a susţinut duminică, în cadrul Congresului, că PSD nu a fost niciodată un partid comunist, pentru că actuali lideri ai partidului, în frunte cu Ion Iliescu, au dat jos regimul Ceauşescu, acuzaţiile de comunism fiind "o porcărie".
PSD nu a fost niciodată comunist. Să terminăm cu această marotă inventată de adversarii noştri politici. Cum să fie PSD comunist când în frunte cu Ion Iliescu, eu, pe 21 decembrie, am plecat la Bucureşti să dăm jos acel regim de teroare comunist din România. Ion Iliescu a fost în fruntea acelei mişcări. (...) Noi am dat regimul Ceauşescu jos şi tot ce reprezenta el rău în ţara noastră. Ca să fiu foarte clar", a susţinut Oprişan.
El a continuat spunând că a asocia PSD cu comunismul "este cea mai mare porcărie" pe care a auzit-o vreodată.
Preşedintele PSD Vrancea a mai cerut, la Congresul PSD, schimbarea legilor în privinţa luptei anticorupţie şi a susţinut că procesul lui Liviu Dragnea este "procesul PSD".
Marian Oprişan a spus că, în calitate de preşedinte al UNCJR, revine cu rugămintea de a schimba legea ANI, deşi înţelege "nevoia de curăţenie", însă trebuie protejată şi nevinovăţia liderilor locali.
"Modificaţi, pentru că vă cer de trei ani acest lucru, această blestemată lege a incompatibilităţilor din România, care a făcut numai necazuri şi românilor şi administraţiei", a spus preşedintele CJ Vrancea.
Oprişan a mai spus, la tribună, că nu va candida pentru un post în conducerea PSD pentru că este "prea slobod la gură", dar şi pentru că are un proces în derulare, care, spre deosebire de procesul lui Liviu Dragnea, este doar al lui şi nu vrea să implice partidul în problemele sale. "Este procesul meu, nu al partidului. Spre deosebire de mine, procesul lui Liviu Dragnea este procesul PSD, este procesul poporului care s-a prezentat la referendum pentru îndepărtarea dictatorului Traian Băsescu", a susţinut Oprişan.
Liderul de la Vrancea a mai susţinut că el crede în lupta anticorupţie, dar e nevoie de "schimbarea sistemului şi a legilor".
"Putem aresta oricât de mulţi politicieni vrem, vor veni alţii care să facă aceleaşi greşeli. Pentru că sistemul este greşit, pentru că legile sunt greşite. Datoria noastră, chiar dacă nu am făcut-o în ultimii 3 ani, aşa cum ar fi trebuit, este să schimbăm legile care să-i facă pe cetăţeni să trăiască în siguranţă", a spus Oprişan.
Oprişan a mai avut o solicitare în faţa liderilor PSD: mărirea salariilor angajaţilor din administraţie. "N-am făcut un lucru important. (...) Vă spun cu mâna pe inimă: haideţi să terminăm cu ipocrizia în România. Nu putem ţine primari, preşedinţi de consilii judeţene, directori de direcţii, angajaţi ai administraţiei publice locale cu salarii de mizerie ca să vehiculeze milioane de euro", a spus Oprişan.
Sturzu: Să nu validăm alegerile de săptămâna trecută. Atunci vom face un gest împotriva comunismului
Liderul TSD, Mihai Sturzu, a lansat, la Congresul PSD, o serie de critici la adresa conducerii şi a lui Dragnea, cerând ca alegerile interne de săptămâna trecută să nu fie validate, pe motiv că a existat un singur candidat, adăugând că abia" atunci vom face un puternic gest împotriva comunsimului".
"Săptămâna trecută am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel al lui Ceauşescu şi bine a făcut. Evident că nu am ce să-i reproşez domnului. Dragnea, omul a candidat, a preluat funcţia. Vreau să le reproşez că nu au avut curaj sau nu au ştiut să ducă până la capăt candidatura celor care nu au candidat pentru că astfel ne-au pus pe noi într-o poziţie în care am avut un singur candidat", a spus Sturzu.
Liderul TSD a continuat, în termeni ironic, că validarea actualui Congres ar însemna astfel validarea comunismului. "Oameni buni, vă propun ca acest Congres să nu valideze alegerile de săptămâna trecută. Sunt convins că PSD ar putea da minim doi candidaţi la preşedinţie şi sigur vom avea 500.000 de oameni care să vină la vot. Şi atunci vom face un puternic gest împotriva comunismului", a continuat Sturzu.
Acesta a avut critici şi pentru selecţia de candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinte, dând de înţeles că deciziile s-au luat în cerc restrâns şi au fost impuse partidului. "Echitatea într-un partid înseamnă o dezbatere corectă, în care să fim cu toţii egali, în care fiecare punct de vedere să fie ascultat şi nu cumva să uităm cine suntem şi să luăm decizii, seara, la restaurant, într-un grup restrâns, iar a doua zi la şedinţă să se vină să se comunice ce decizii s-au luat", a spus liderul TSD.
Mihai Sturzu a spus că se află abia pe poziţia a douăsprezecea pe buletinele de vot pentru funcţia de vicepreşedinte şi şi-a încheiat discursul întrebându-se dacă va mai putea acum câştiga, având în vedere "curajul" de care a dat dovadă. "Câte şanse mai am după atâta curaj, Dumnezeu ştie", a spus acesta.
Disensiunile dintre Mihai Sturzu şi Liviu Dragnea au început imediat după ce acesta din urmă a preluat conducerea interimară a PSD. Liderul partidului a criticat organizarea TSD, care este o simplă oglindă a organizării în PSD, şi a propus ca tinerii social-democraţii să vină cu plusvaloare în partid şi să susţină oameni cu experienţă, fără a mai copia din metodele de conducere şi organizare de la centru.
Dragnea: Războiul cu Băsescu, strategia pentru Transilvania, schimbarea şefilor ICR - greşelile PSD
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în cadrul Congresului, că angajarea într-un război mediatic cu Traian Băsescu, strategia adoptată pentru Transilvania şi schimbarea conducerii ICR au fost "greşeli" ale partidului, pentru care PSD a suferit în ochii alegătorilor.
Liderul PSD a spus că "nu prea stă în firea partidelor" să-şi recunoască greşelile, însă social-democraţii trebuie să facă asta, să admită că au existat "greşeli politice, erori de strategie, de personal şi de evaluare" şi chiar a făcut "grafe" în relaţiile cu oameni şi instituţii.
"N-aş vrea să uităm de eroarea strategică pe care PSD a făcut-o în Transilvania. PSD a pierdut electoratul Transilvaniei prin mesaje neinspirate, prin alianţe pripite cu partide etnice sau radicale", a spus Dragnea.
Acesta a precizat că nu a existat o strategie şi o ofertă politică adaptată acestei regiuni. "Transilvania este o miză importantă în PSD şi promit că o vom readuce în programul partidului nu doar printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgenţă, ci şi printr-o punte politică şi sufletească pe care o merităm cu toţii", a continuat liderul PSD.
O altă "mare greşeală" a PSD a fost felul în care a tratat ICR. "A fost îndepărtată conducerea unei instituţii a cărei menire este să producă valoare şi prestigiu pentru România în lume", a spus Dragnea, atrăgând atenţia că "managementul cultural veritabil nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică". Dragnea a mai spus că social-democraţii trebuie să repare "punţile rupte cu intelectualitatea".
Nu în ultimul rând, Dragnea a spus că o altă greşeală a PSD a fost momentul în care social-democraţii au "căzut în capcana războiului mediatic întinsă de Traian Băsescu". "Răspunzându-i la atacuri, am transformat spaţiul public într-un teatru al violenţei verbale şi al conflictului care a otrăvit societatea şi a transformat-o şi a scunfundat-o într-o nevroză naţională. Ar fi trebuit să ne vedem de guvernare şi să rezistăm insultelor şi să contrazicem calomniile prin fapte concrete", a susţinut Dragnea.
Dragnea: PSD va continua guvernarea. Cu Victor Ponta, dar să vrea să rămână
Preşedintele social-democrat Liviu Dragnea a spus duminică, la Congresul partidului, că PSD va continua guvernarea, însă trebuie privit şi la proiectul politic de după actualul Cabinet, care trebuie condus de Victor Ponta, glumind că trebuie să vrea şi el şi să nu facă "vreo nefăcută".
"Vreau să vă spun foarte clar: noua conducere a PSD va susţine cu aceeaşi forţă cu care a făcut-o şi până acum rămânerea noastră la guvernare, dar trebuie să privim şi dincolo de mandatul acestui Guvern", a spus Dragnea.
În acel moment, un delegat al Congresului a strigat numele lui Victor Ponta, preşedintele PSD oprindu-se din discurs şi afirmând că, "normal", se referă la Victor Ponta. "Dar să vrea să rămână. Nu ne mai faci vreo nefăcută? O să vedem pe Facebook", a spus Dragnea, zâmbind, privind către Ponta, care se afla în sală.
Liderul PSD a făcut astfel aluzie la faptul că Victor Ponta şi-a anunţat retragerea din funcţia de preşedinte PSD printr-o scrisoare publicată pe pagina sa de Facebook, decizia sa de atunci fiind criticată de Dragnea.
Premierul a zâmbit şi a indicat din gesturi că nu intenţionează să demisioneze.
Liviu Dragnea a continuat discursul, spunând că trebuie privit şi "dincolo de mandatul acestui guvern", iar social-democraţii trebuie să lucreze la un proiect pe termen lung. "După 25 de ani România nu are un plan de dezvoltare, un plan pentru următorii 25 de ani", a spus Dragnea.
Dragnea îi mulţumeşte lui Oprea, "un reper" al corectitudinii: Putem forma cu UNPR o stângă puternică
Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a mulţumit, duminică, lui Gabriel Oprea pentru sprijinul din coaliţie şi din Guvern, afirmând că liderul UNPR este un "reper" al corectitudinii şi un factor de stabilitate, iar PSD şi UNPR pot forma împreună o stângă puternică în viitoarele alegeri.
"Vreau să le mulţumesc partenerilor, (...) Gabriel Oprea, un om de cuvânt, un reper în ceea ce înseamnă corectitudine şi respectarea cuvântului dat şi un factor de stabilitate pentru orice guvernare din care face parte. Mulţumesc, Gabi", a spus Dragnea.
Liderul PSD a spus că social-democraţii, împreună cu UNPR, "pot forma o stângă puternică, care să meargă în alegeri cu fruntea sus în faţa românilor".
Dragnea le-a mulţumit şi copreşedinţilor ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, "pentru modul civilizat şi colegial" în care au guvernat împreună. "Meritele sunt împreună, alte tuturor", a spus Dragnea.
Dragnea, către Ponta: Toate deciziile le-am luat împreună.Unele dorinţe nu le-am putut duce la capăt
Liviu Dragnea i-a spus, duminică, lui Victor Ponta că, într-adevăr, toate deciziile le-au luat împreună începând cu 2010, unele obiective au fost îndeplinite, cum ar fi aducerea PSD la guvernare, în timp ce alte "dorinţe" nu au putut fi duse mai departe, dar el vrea să meargă până la capăt.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a spus lui Victor Ponta, la începutul discursului susţinut la Congresul PSD, să îşi amintească o noapte de februarie din 2010, când au discutat şi şi-au fixat obiectivele.
Dragnea a spus că "într-adevăr toate deciziile le-am luat împreună", mare parte din obiectivele stabilite în acea noapte de februarie au fost îndeplinite. "Am adus PSD la guvernare. Da, noi ştim să depunem o moţiune de cenzură care să treacă, am reuşit să facem mult bine pentru România, dar, ştii bine că sunt unele obiective şi dorinţe pe care nu le-am putut duce mai departe" i-a transmis el lui Ponta.
Dragnea a mai spus că el vrea să ducă mai departe obiectivele şi l-a invitat pe Ponta să îi fie alături.
Liviu Dragnea a fost validat, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al PSD de către Congres
Raportul de validare al alegerilor interne din PSD de săptămâna trecută a fost citit şi aprobat, în unanimitate, de către delegaţii la Congresul social-democraţilor de dumincă, el devenind astfel preşedinte deplin al formaţiunii.
Raportul a fost citit de către deputatul PSD, Florin Iordache, preşedinte al Comisiei Electorale Centrale a partidului.
În urma aprobării raportului de validare, Liviu Dragnea devine, oficial, preşedinte al PSD.
Oprea: Mă bucur că UNPR face parte din acest guvern. Îl felicit pe prietenul meu Dragnea
Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat, duminică, la Congresul PSD, că e "mândru" că UNPR face parte din Guvernul Ponta, care a demonstrat că poate aduce creştere economică, şi l-a felicitat pe "prietenul" său Liviu Dragnea pentru alegerea în fruntea social-democraţilor.
Gabriel Oprea a susţinut că Guvernul condus de Victor Ponta a dat dovadă de "responsabilitate şi eficienţă" şi că el se bucură că UNPR face parte din echipă.
De asemenea, în mesajul său către social-demoraţii reuniţi la congres, Oprea l-a felicitat pe Liviu Dragnea pentru alegerea sa ca preşedinte al PSD, numidu-l pe acesta "prietenul" meu şi afirmând că faptul că a fost ales de toţi membrii PSD este "un exemplu extraordinar".
Ambasadorii Chinei, Cehiei, Greciei, dar şi liderul socialiştilor europeni, prezenţi la Congresul PSD
Ambasadorii Republicii Chineze, Cehiei şi Greciei sunt prezenţi duminică, la Congresul PSD, precum şi liderul socialiştilor europeni, dar şi ai Comisiei Europene şi cancelariilor străine, precum ai SUA, Rusiei, Germaniei şi Marii Britanii.
Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a prezentat, în debutul Congresului PSD, lista invitaţilor străini la evenimentul social-democraţilor, fiind prezenţi şi trei ambasadori, respectiv ai Chinei, Cehiei şi Greciei. Alte ţări şi-au trimis reprezentanţi ai corpului diplomatic, cum este SUA, China, Rusia, Germania, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Bulgaria, Cehia, Grecia şi Republica Moldova.
La Congresul PSD sunt prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene la Bucureşti.
Mai mult, au fost invitaţi lideri ai partidelor social-democrate din Europa: preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialist Bulgar, Mihail Mikov, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, şi Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Republica Moldova, Jan Hamacek, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat din Republica Cehă, Carina Ohlsson, preşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Social Democrat din Suedia şi Kostas Triantafyllos, secretar internaţional al Partidului Socialist PASOK din Grecia.
Ponta, către Dragnea: Toate deciziile bune le-am luat împreună. Şi toate deciziile greşite, Liviu
Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la debutul Congresului PSD, că va fi alături de noua echipă a PSD şi i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru "parteneriatul loial" de cinci ani, transmiţându-i însă că împreună au luat toate deciziile, şi pe cele bune şi pe cele "greşite".
Victor Ponta a spus că a fost "cea mai mare onoare şi bucurie pentru mine să fiu preşedintele PSD" şi că cea mai mare înfrângere a fost cea suferită la referendumul de demitere a preşedintelui din 2012. Premierul a spus că va sprijini "cu toate puterile" sale noua conducere a partidului şi i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru "parteneriatul loial" de cinci ani.
"Toate deciziile bune le-am luat împreună. Şi toate deciziile greşite le-am luat împreună, Liviu", s-a adesat el preşedintelui PSD.
De asemenea, Ponta i-a mulţumit lui Ion Iliescu, care se află în sală, dar şi lui Adrian Năstase, spunând că speră că acesta se uită la televizor şi că nu-şi imagina că va ajunge să concureze cu acesta pentru cea mai bună guvernare.
Zgonea: Cred în proiectul lui Liviu Dragnea. Am discutat toţi să facem echipă
Candidatul pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, Valeriu Zgonea a declarat, duminică, înaintea începerii Congresului PSD, că proiectul partidului este important şi nu funcţiile, adăugând că el crede în proiectul lui Liviu Dragnea.
"Le urez tuturor candidaţilor succes, România este importantă pentru noi, proiectul pe care noi azi îl prezentăm prin vocea preşedintelui partidului este important, funcţiile nu sunt întotdeauna importante, deşi ştiu că presa este încântată de bătălia pentru funcţie", a declarat Valeriu Zgonea.
El a mai declarat că crede "foarte mult în proiectul preşedintelui partidului" pe care îl va prezenta la Congres.
"Eu sunt acelaşi om loial, pe care se poate baza preşedintele partidului şi îmi place întotdeauna să fac echipă cu cei din Partidul Social Democrat care cred că România merită o guvernare aşa cum am demonstrat-o în ultimii trei ani. Am discutat toţi să facem echipă, echipa este întotdeauna importantă, proiectul este important. (...) Este un proiect în care noi credem, eu cred din toată inima, l-am văzut, cred în proiectul lui Liviu Dragnea", a insistat Zgonea.
Congresul PSD a început
În deschiderea congresului este validată alegerea lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al partidului, ca urmare a scrutinului din 11 octombrie.
De asemenea, premierul Victor Ponta va prezenta un raport al activităţii sale de preşedinte PSD în perioada 2013-2015.
În total, 21 de candidaţi pentru 14 funcţii de vicepreşedinte, dintre care 15 bărbaţi şi 6 femei, în timp ce pentru a doua funcţie în partid s-au înscris doi candidaţi, Valeriu Zgonea şi Constantin Niţă.
Patru din cele 14 funcţii de vicepreşedinte vor reveni Organizaţiei de Femei, iar candidaţii vor trebui să aleagă între poziţia de vicepreşedinte şi cea de lider de organizaţie.
Candidaţii pentru cele 10 poziţie de vicepreşedinţi bărbaţi sunt secretarul general Andrei Dolineaschi, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Mihai Tudose, europarlamentarul Victor Negrescu, preşedintele Comisiei de cod electoral, Gabriel Vlase, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, primarul interimar al Iaşiului, Mihai Chirica, deputatul Viorel Ştefan, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, liderul TSD Mihai Sturzu, secretarul de stat în Ministerul Muncii Adrian Dobre, precum şi deputaţii Constantin Niţă, Cătălin Rădulescu, Georgian Pop şi Gheorghe Şimon.
În lupta pentru cele 4 poziţii de vicepreşedinte alocate Organizaţiei de Femei a PSD, s-au înscris senatorul Ecaterina Andronescu, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, purtătorul de cuvânt al PSD Gabriela Firea, fostul ministru Doina Pană, europarlamentarul Gabriela Creţu şi preşedintele PSD Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.
Dintre aceşti 21 de candidaţi, 5 sunt vicepreşedinţi în funcţie. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu, Constantin Niţă, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: 21 de lideri PSD încrişi pentru 14 funcţii de vicepreşedinte, alţi doi pentru preşedinte executiv. Candidaturile au fost validate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36