- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.10.2015, 23:23)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video REPORTAJ: Congresul PSD, marcat de discursuri despre comunism şi mici gesturi de disidenţă - FOTO
Liviu Dragnea şi-a prezentat, duminică, la Sala Palatului, echipa cu care va lucra în PSD în faţa unei săli goale şi în absenţa chiar a unor vicepreşedinţi tocmai aleşi, după un Congres marcat de dezbateri despre comunism, gesturi de disidenţă şi criticile lui Ion Iliescu.
Urmărește
2950 afișări
Congresul PSD a fost, de la bun început, unul extrem de liniştit. Majoritatea luptelor care se dădeau pentru cele 15 funcţii puse în joc duminică erau cu final aşteptat. Până la sfârşitul serii, singurul care a reuşit să producă o "surpriză" a fost liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, care a pierdut, la limită, o funcţie de vicepreşedinte, deşi era sprijinit de liderii partidului. În rest, singurele probleme pe care şi le puneau delegaţii erau legate de numărul de voturi pe care le vor obţine favoriţii lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Dacă în anii trecuţi astfel de evenimente însemnau automat şi poziţionări de tabere, trădări şi atacuri virulente, Congresul de duminică se anunţa unul foarte calm. Momentele cheie au fost schimburile de replici ironice şi de priviri dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta, relansarea unei dezbateri despre eticheta de partid comunist care a culminat cu ieşirea liderului tinerilor social-democraţi şi criticile lui Ion Iliescu.
"Despărţirea de trecut" a lui Dragnea, sabotată de Marian Oprişan
Un episod mai tensionat, care i-a nedumerit pe unii delegaţi, a fost momentul de reculegere solicitat de Liviu Dragnea în discursul său pentru victimele dictaturii comuniste. Preşedintele PSD a cerut sălii să se ridice în picioare, pentru a marca o "despărţire de trecut" a social-democraţilor, de faţă cu Ion Iliescu, însă cel care a reacţionat ulterior a fost Marian Oprişan. "PSD nu a fost niciodată comunist. Să terminăm cu această marotă inventată de adversarii noştri politici!", a spus, de la tribuna Congresului, liderul PSD Vrancea, la scurt timpul după "gestul simbolic" făcut de Dragnea.
Oprişan a venit cu o declaraţie mult mai traşantă, la scurt timp după ce a votat noua conducere PSD: "Uitaţi-vă în Statele Unite ale Americii, la violenţă se răspunde cu violenţă", a spus acesta, referindu-se la mineriade şi la intervenţia forţelor de ordine împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii din iunie 1990.
Mai mulţi delegaţi au încins o dezbatere cu privire la trecutul comunist al partidului, dar şi la declaraţiile liderului de la Vrancea. "L-a luat gura pe dinainte", a spus unul dintre aceştia. Un alt delegat l-a întrerupt, spunându-i că "Oprişan ştie întotdeauna ce vorbeşte" şi el "a fost acolo", în Piaţa Universităţii.
Dezbaterile au continuat şi după finalizarea Congresului, când un delegat a comentat, râzând, la ieşirea din Sala Palatului către un coleg: "Gata, măi, vezi? Nu mai suntem comunişti, am scăpat şi de asta".
Cum şi-a "dinamitat" şansele "disidentul" Sturzu
Criticat în repetate rânduri de Liviu Dragnea pentru modul în care administrează organizaţia de tineret a partidului, Sturzu s-a înscris în lupta pentru o funcţie de vicepreşedinte, însă şi-a "dinamitat" singur şansele, aşa cum aveau să comenteze unii delegaţi, tocmai prin discursul său. Acesta a luat la rost partidul pentru alegerile interne de săptămâna trecută, în care singurul candidat a fost Liviu Dragnea, şi a cerut chiar invalidarea scrutinului, invocând faptul că abia alegerea lui Dragnea fără contracandidat este o dovadă de comunism.
Într-un discurs lung, care a avut loc spre finalul dezbaterilor din timpul Congresului, Sturzu a recunoscut singur că gestul său de a critica partidul ar putea să-i aducă deservicii. "Câte şanse mai am după atâta curaj, Dumnezeu ştie", a afirmat acesta.
"Îmi pare rău că nu l-am văzut, pentru că eram afară. Mi-a spus cineva", a spus Liviu Dragnea minimalizând impactul pe care l-a avut ieşirea lui Sturzu.
Ulterior, şi alţi lideri PSD vorbeau pe holuri despre declaraţiile mai tânărului lor coleg, afirmând că au aflat din presă despre criticile acestuia. "Nu ştiu ce i-o fi venit", a declarat un social-democrat. Altul a povestit cum a aflat despre nemulţumirile liderului PSD de la un coleg aflat în sală: "Eram afară şi m-a sunat un băiat de la mine şi a ridicat telefonul: ia auzi ce spune Sturzu!".
În cele din urmă, Sturzu a pierdut competiţia internă şi asta cu puţin timp înainte de runda de alegeri din organizaţia de Tineret. De altfel, Mihai Sturzu a recunoscut, în discursul său, că este probabil ultima luare de cuvânt ca şef al tinerilor PSD.
Delegaţii, în aşteptarea lui Ponta: Poate aflăm că demisionează
Momentul discursului rostit de premierul Victor Ponta a fost aşteptat de majoritatea liderilor partidului, unii glumind că toată lumea trebuie să fie atentă că "poate aflăm că demisionează". Suspansul nu a fost resimţit şi de Liviu Dragnea, care a fost surprins mâncând covrigei, chiar în momentul în care Ponta i s-a adresat de la tribună spunând că are mandatul său pe masă şi poate decide ce va face cu el. Ponta fost aplaudat intens de către delegaţi în timpul discursului său, însă Liviu Dragnea nu a schiţat vreun gest.
Iliescu, intervenţie neanunţată despre intelectuali şi politica de cumetrie
Un alt moment anticipat a fost discursul lui Ion Iliescu, deşi acesta nu fusese anunţat oficial în desfăşurătorul Congresului.
În 2010, preşedintele de onoare al PSD stârnea ropote de aplauze, delegaţii ridicându-se în picioare la Romexpo pentru a-l aclama pe Ion Iliescu care declara atunci, în mijlocul unor aprinse dezbateri despre viitorul său în partid, că el nu are nevoie de funcţii. "Nu am nevoie de niciun fel de titulaturi, am brandul meu. (...) Suntem un partid care şi are şi dispune de un potenţial uman, ca să nu fie nevoie să se apeleze la un bătrânel de undeva", spunea atunci Iliescu, stârnind şi hohote de râs şi făcându-i pe unii delegaţi să exclame că Iliescu "încă mai poate".
Anul acesta, discursul fostului şef de stat era anticipat având în vedere criticile aduse la adresa lui Liviu Dragnea şi a scrutinului intern de săptămâna trecută. Iliescu a acuzat atât lipsa unei "reale competiţii", îndepărtarea partidului de stânga şi trecerea de la "capitalismul de cumetrie" la o "politică de cumetrie" amplificată. Cel mai mare reproş al său a fost legat de lipsa unei legături cu intelectualii, aceiaşi cărora fanii săi le cereau socoteală în anii 90, sub lozinca "Noi muncim, nu gândim". Momentul a fost ratat de unii delegaţi PSD, care deja părăseau sala. Unul dintre aceştia a exclamat dezamăgit, în discuţiile cu un coleg, câteva ore mai târziu: "A fost Iliescu? Aici?".
Final de Congres cu glume: La femei a câştigat "Dragă Doina"
Spre finalul numărătorii voturilor, liderii PSD era mulţumiţi în principal de cât de bine organizat a fost Congresul şi de faptul că numărătoarea voturilor a durat mult mai puţin decât se aşteptaseră şi pot pleca liniştiţi acasă.
Mulţi delegaţi plecaseră demult. Aşa se face că, până la finalul serii, Liviu Dragnea a fost obligat să-şi prezinte noua echipă de conducere în faţa unei săli aproape complet goale. Spre stupoarea lui Dragnea, absenţele nu erau doar în rândurile delegaţilor, ci lipseau chiar o parte dintre noii săi vicepreşedinţi.
În jurul orei 20.00, la cinci ore de la închiderea urnelor, Liviu Dragnea revenea în sala de desfăşurare a Congresului. Mergând către tribună, a exclamat admirativ: "Ce sală frumoasă!". Acolo îl aştepta preşedintele Comisiei de numărare din PSD, Florin Iordache, care se afla pe scena Sălii Palatului, în faţa unui public format exclusiv din candidaţi la posturi de conducere în PSD, lideri de la vârful partidului şi jurnalişti, şi a dat citire rezultatelor alegerilor.
După citirea numelor celor 10 vicepreşedinţi bărbaţi, Florin Iordache a dat să treacă la câştigătoarele funcţiilor atribuite social-democratelor. "La femei", a strigat acesta, în râsetele puţinilor lideri PSD care se mai aflau în sală. La final, numărul patru pe lista de câştigători, Doina Pană, a fost anunţată de Florin Iordache cu apelativul "Dragă Doina", referire la un celebru deja episod din timpul inundaţiilor din aprilie 2014, când Victor Ponta a vizitat zonele afectate alături de minsitrul de atunci al Apelor şi Pădurilor.
După anunţarea rezultatelor, câştigătorii au urcat pe scenă alături de Liviu Dragnea, care a observat dispariţia delegaţilor PSD. "Vreau să zic câteva cuvinte în faţa acestei săli arhipline", a spus Liviu Dragnea, privind scaunele goale alături de noii săi colegi. Despre care a remarcat, puţin surprins, că nu sunt în formulă completă: "Îi felicit pe cei care sunt prezenţi", a mai spus ironic Dragnea.
După un scurt discurs, noua echipă a PSD a părăsit scena, Dragnea revenind însă în fugă după câteva secunde: "A, ca preşedinte, declar închise lucrările congresului de astăzi".
Citeşte şi: CONGRESUL PSD: Dragnea, validat în funcţia de preşedinte al partidului, Zgonea, ales preşedinte executiv. LISTA completă a celor 14 vicepreşedinţi şi perdanţii - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CONGRESUL PSD: Dragnea, validat în funcţia de preşedinte al partidului, Zgonea, ales preşedinte executiv. LISTA completă a celor 14 vicepreşedinţi şi perdanţii - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe