- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.01.2015, 11:19)
- Valentina Postelnicu , Liviu Dădăcuş , Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consultări între preşedintele Iohannis şi partide, pe tema legislaţiei electorale
Preşedintele Klaus Iohannis a început, miercuri, seria consultărilor cu partidele politice, la Cotroceni, pe tema legislaţiei electorale, votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare.
Urmărește
677 afișări
Consultări între preşedintele Iohannis şi partide, pe tema legislaţiei electorale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Preşedintele fondator la PP-DD, Dan Diaconescu a declarat, miercuri, după consultările cu şeful statului, la Palatul Cotroceni, că Partidul Poporului a propus ca votul să fie universal, şi să fie valabil de la 16 ani, dar şi un Parlament cu 300 de aleşi care să nu mai aibă imunitate şi nici salariu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
UPDATE 17:59 - Pambuccian: Aleşii care au migrat în baza OUG 55 să-şi piardă mandatul
Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, miercuri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema Codului electoral, că membrii grupului sunt în favoarea ideii ca aleşii care au migrat în baza OUG 55 să-şi piardă mandatul.
Întrebat care este părerea grupului pe care îl conduce despre OUG 55 care reglementează migraţia aleşilor locali, Pambuccian a opinat în favoarea pierderii mandatelor de către cei care au trecut de la un partid la altul.
„Noi suntem singurul grup politic în care nimeni niciodată nu a plecat de la noi la altcineva sau a venit de la altcineva către noi, aşa că suntem pentru pierdea mandatelor, mai ales că, repet, la noi disciplina asta a existat întotdeuna. E un principiu foarte sănătos, pentru că, în momentul în care tu propui ceva în campanie şi oamenii votează, este ca şi cum ai un contract cu cei care te-au votat. Tu îl semnezi când propui ceva, ei îl semnează când te votează. E un contract, îl respecţi”, a spus Pambuccian.
El a menţionat că în discuţiile cu Iohannis reprezentanţii grupului minorităţilor au insitat ca în privinţa votului la distanţă sau în diaspora, care urmează a fi reglementat, să fie păstrat caracterul direct şi secret.
Pambuccian a precizat că reprezentanţii grupului au mai propus ca de organizarea alegerilor să se ocupe un organizator stabil, care să profesionalizeze foarte mult şi care să fie AEP.
În ceea ce priveşte alegerile generale, Pambuccian a spus că votul uninominal s-a dovedit a fi o eroare, aşa cum a prevăzut.
„Se vede că am avut dreptate când am spus că este o eroare ceea ce a fost cunoscut drept unominal. O soluţie ar fi îmbunătăţirea formulelor pe care le-am avut până la alegerile din 2004, inclusiv, pentru că ceea ce trebuie să urmărim este ca rezultatul votului să fie cât mai aproape de ceea ce au votat oamenii”, a spus Pambuccian.
Întrebat care este opinia grupului referitor la reducerea numărului de parlamentari, Pambuccian a spus că revenirea la formula care a existat până în 2004 rezolvă şi chestiunea aceasta.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, că UDMR este de acord cu un sistem electoral mixt, care să respecte reprezentarea proporţională, Parlament bicameral şi un număr de aleşi de 300 de deputaţi şi 100 de senatori.
UPDATE 15:44 - PC: Susţinem revenirea la vot pe listă la parlamentare, susţinerea de la buget a campaniilor
Preşedintele PC Daniel Constantin a declarat miercuri, după consultările de la Palatul Cotroceni, că partidul său susţine revenirea la sistemul de vot pe listă în cazul parlamentarilor, finanţarea de la bugetul de stat a campaniilor, având o poziţie evazivă faţă de un Parlament cu 300 de aleşi.
Constantin a declarat că PC susţine revenirea la sistemul de vot pe liste pentru alegerile parlamentare, iar partidele îşi vor putea asuma răspunderea pentru candidaţii pe care îi propun.
El a fost întrebat dacă poate răspunde clar în privinţa susţinerii sau respingerii variantei de reducere la 300 a numărului de parlamentari, conform referendumului din 2009 şi a precizărilor Curţii Constituţionale.
"Cred că ar trebui să găsim un sistem eficient în funcţie de norma de reprezentare. Că vor fi 300 sau 200 sau 350, sigur, nu cred că trebuie să ne raportăm la un număr cum sună el mai bine, trebuie să găsim metoda eficientă astfel încât parlamentarul să poată să se adreseze întregului electorat care l-a votat", a răspuns Constantin.
El a afirmat că finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor ar trebui să fie prevăzute din fonduri de la bugetul de stat.
"Legat de finanţarea partidelor politice şi mai ales a campaniilo relectorale, aici cred că opinia majoritară a noastră a fost că trebuie să avem o atenţie ceva mai deosebită vis-à-vis în special de finanţarea campaniilor electorale. Aici cred că statul trebuie să intervină cu sume corespunzătoare pentru fiecare partid parlamentar astfel încât campania să se deruleze într-un mod absolut transparent şi eficient. În egală măsură cred că putem ca pe lângă modalitatea în care sunt remuneraţi în momentul de faţă parlamentarii, partidele care au anumiţi parlamentari, să îmbunătăţim fie acea remuneraţie, fie să găsim soluţii pentru costurile vis-à-vis de chiriilepe care le plătesc regiei autonome de stat toate partidele în momentul de faţă, sau chiar şic osturile salariaţilor din zonele respective. Cred că avem nevoie pentru opinia publică de un sistem mult mai transparent în momentul de faţă pentru campanii, dar şi pentru finanţarea partidelor", a declarat Constantin.
Liderul PC a menţionat că partidul său susţine introducerea votului prin corespondenţă şi a competenţelor AEP pentru organizarea alegerilor din străinătate.
De asemenea, el a susţinut că este necesară modificarea Regulamentelor din Parlament în privinţa procedurilor de ridicare a imunităţii, astfel încât acestea să se desfăşoare mult mai rapid.
În privinţa OUG 55 care a permis traseismul aleşilor locali, Constantin a afirmat că PC nu a pierdut şi nu a câştigat un număr de aleşi locali.
"Opinia noastră este că la nivelul Parlamentului, mai ales în Comisia juridică trebuie să găsim soluţia legală astfel încât să avem o lege de aprobare a ordonanţei care să fie constituţională de această dată", a replicat liderul PC.
UPDATE 13:08 - Nicolicea: UNPR e de acord ca finanţarea partidelor să fie foarte transparentă
Vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea a declarat, miercuri, după consultările cu şeful statului, Klaus Iohannis, pe tema Codului electoral, că UNPR e de acord ca finanţarea partidelor să fie foarte transparentă, întrucât astfel se elimină corupţia şi accederea în Parlament a "unora" cu probleme.
"În ceea ce priveşte finanţarea aprtdielor, suntem de acord ca ea să fie foarte transparentă, pentru că elimină corupţia şi posibilitatea accederii în Parlament a unor oameni cu probleme. Deci am fost de acord", a spus Nicolicea.
El a spus, referitor la asigurarea posibilităţii ca românii din străinătate să-şi exercite dreptul de vot, că UNPR a elaborat o propunere legislativă care vizează întocmirea unor liste electorale, care să fie, ca şi cele din ţară, actualizate anual.
"Listele electorale trebuie actualizate anual, atât din ţară, cât şi străinătate. Aceast lucru rezolvă 90% din problemlele pe care le avem. Am adăugat la propunerea noastră modelul francez ca inspiraţie în ce privepte aceste liste electorale", a spus Nicolicea.
El a mai arătat că UNPR a propus punerea în acord a regulametelor celor două Camere cu Statutul deputaţilor şi senatorilor în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii şi respectarea termenelor.
"Accelerarea ridicării imunităţii parlamentare a fost deja făcută în statut prin amendamemtele UNRP. (...) I-am precizat domnului preşedinte că statutul este în vigoare, dar regulamentele nu sunt puse în acord cu acest statut. Sspre exemplu, la Cameră comisia face raportul în cinci zile, dar votul în plen se dă în 20 de zile. Am propus punerea în acord a regulametului cu statutul", a mai spus Nicolicea.
UPDATE 11:10 - Consultările cu delegaţia PNL au început
Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PNL, pe tema legislaţiei electorale, liberalii fiind reprezentaţi la discuţiile cu şeful statului de cei doi co-preşedinţi, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu dar şi de Cătălin Predoiu.
Din delegaţia PNL mai fac parte secretarul general Gheorghe Flutur, vicepreşedinţele Mihai Voicu şi preşedintele Ligii Aleşilor Locali ai PNL, Ciprian Dobre.
Gorghiu confirmă discuţia pe OUG 55 la Cotroceni,dar şi pe refuzul Guvernului de a organiza parţiale
"S-a mai discutat despre OUG 55, pentru că mai devreme sau mai târziu, noi am dat termenul de 16 februarie în Parlament, pentru a putea da legea de respingere a ordonanţei reglementând efectele în sensul pierderii mandatelor aleşilor locali, sperăm să vedem un consens în Comisia juridică şi apoi în plenul Camerei Deputaţilor pentru o asemenea soluţie. Altfel, înseamnă că PSD nu a înţeles nimic din decizia Curţii Constituţionale şi dintr-un lucru care a fost spus nu doar de Curtea Constituţională, a fost spus de PNL şi de alegători de foarte multe ori, anume că prin acea OUG 55 a fost viciată voinţa electoratului", a afirmat Gorghiu.
De asemenea, liderul PNL a precizat că un alt subiect discutat cu şeful statului a privit refuzul Guvernului de a organiza alegeri parţiale pentru o serie de mandate vacante din administraţia publică locală.
"Demersul nostru pentru a organiza parţiale va fi concretizat, chiar dacă Guvernul nu doreşte acest lucru, printr-o acţiune în contencios administrativ pe care probabil săptămâna viitoare o vom depune. Dar sper să văd un semn de înţelepciune din partea Executivului, care să organizeze cadrul normativ pentru a putea fi organizate alegerile parţiale", a afirmat Gorghiu.
Blaga: Milităm pentru o nouă lege a finanţării partidelor, sistem bicameral şi sistem de vot mixt
Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, miercuri, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, că liberalii susţin o nouă lege a finanţării partidelor, un sistem bicameral, dar fără mărirea numărului de parlamentari şi un sistem de vot mixt.
Vasile Blaga a declarat că în cadrul întâlnirii cu şeful statului s-a discutat despre o nouă lege a finanţării partidelor politice şi a precizat că se impune de urgenţă luarea unor măsuri, şi anume o ”transparenţă totală a cheltuirii banilor în campania electorală”, precum şi introducerea societăţii civile în sistemul de verificare, alături de instituţiile statului, respectiv AEP şi Curtea de Conturi.
Blaga a menţionat că se impune ”limitarea cheltuielilor din campania electorală”, şi a arătat că partidele trebuie să facă astfel de cheltuieli doar pentru informarea cetăţenilor, respectiv ”cheltuieli cu mass-media, cu afişe, etc, dar fără celebrele de acum stilouri şi alte lucruri de genul ăsta”.
Vasile Blaga a spus că o temă de discuţie a fost şi votul din diaspora. ”Noi suntem consecvenţi, PNL, şi considerăm că cetăţenii români, oriunde ar fi în ziua votului, trebuie să poată să şi voteze. Sunţinem votul prin corespondenţă. Şi mai mult, învăţând din experienţa campaniei electorale, trebuie ăs asigurăm posibilitatea să se elimine în totalitate votul multiplu, turismul electoral”, a spus Vasile Blaga.
El a dat exemplul ”fraţilor moldoveni”, care au implementat programul prin care se poate verifica dacă o persoană a votat de mai multe ori şi a precizat că, deşi PNL a trimis mai multe plângeri către AEP, privind votul multiplu, va primi răspunsul doar peste şase luni de zile.
Vasile Blaga a mai declarat că, în ceea ce priveşte alegerile locale, PNL susţine alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene, în două tururi, pentru reprezentativitate, iar în privinţa alegerilor generale, trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari.
”Milităm pentru două Camere şi sistem de vot mixt, dar care să nu facă posibilă creşterea numărului de parlamentari”, a mai precizat Blaga.
UPDATE 10:13 - Preşedintele a început consultările cu delegaţia PSD
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în deschiderea consultărilor că se bucură că aceste consultări beneficiază de un interes atât de mare din partea mass-media.
Din delegaţia PSD fac parte preşedintele formaţiunii, Victor Ponta, preşedintele executiv Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cel care prezidează şi comisia parlamentară pentru elaborarea Codului Electoral şi senatorul Ioan Chelaru, responsabil din partea PSD cu modificările Constituţiei.
Ponta, după consultări: AEP să organizeze alegerile în diaspora, în baza unui registru electoral
"În ceea ce priveşte legile electorale, există o preocupare specială pentru asigurarea votului românilor din afara graniţelor, iar aici noi am propus ca organziarea votului în afara graniţelor să fie în atribuţile AEP, care de altfel a organizat farte bine în ţară şi, în viitor, poate să organizeze şi în afara graniţelor ţării", a spus Ponta.
El a adăugat că Guvernul va pune la dispoziţia AEP toate mijloacele logistice necesare pentru ca Autoritatea să-şi îndeplinească această atribuţie.
Ponta a precizat că soluţia pe termen lung constă în întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în străinătate, în baza căruia AEP să ştie cum poate organiza scrutinele viitoare.
"Am propus ca soluţie pe termen lung şi o soluţie cu adevărat de rezolvare a problemelor apărute în diaspora şi în 2014 şi în 2009 – o soluţie propusă de altfel de asociaţiile românilor din diapora – şi anume întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara graniţelor în aşa fel încât AEP să ştie cum se poate organiza, fie că e vorba de secţii de vot, fie e vorba de vot prin corespondenţă, ca să nu mai existe în viitor niciun fel de problemă în acest sens", a detaliat preşedintele PSD.
Acesta este al doilea rând de consultări între şeful statului şi formaţiunile parlamentare, după discuţiile din 12 ianuarie, care au avut ca temă încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitaţia către partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament de a veni la Palatul Cotroceni, în vederea unor consultări referitoare la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Preşedinţiei, pe agenda discuţiilor se vor afla mai buna organizare a votului în străinătate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.
Preşedintele Klaus Iohannis anunţase, cu o zi înainte, într-o emisiune la Realitatea TV, că a invitat partidele la consultări pe tema legilor electorale, pentru a se discuta legat de soluţiile legislative susţinute de fiecare formaţiune politică, menţionând că ”trebuie să se lucreze pe Codul electoral”.
Iohannis a declarat că trebuie să existe o reformă atât în privinţa partidelor, cât şi a Parlamentului, în cazul căruia "toată lumea este de acord, este prea mare, prea mulţi parlamentari". El a menţionat că este nevoie de un Parlament "mai mic, mai eficient şi mai credibil".
El a menţionat că nu vrea să se pronunţe asupra unui sistem de vot sau altul deoarece vrea ”un dialog autentic” cu partidele. ”Vreau să invit partidele la un dialog autentic, nu eu să le spun ce vreau, ei să-mi spună cum văd calea cea mai bună pentru o schimbare, evident, în bine”, a mai spus Iohannis.
După PSD, la ora 11.00, preşedintele va începe consultările cu Partidul Naţional Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Naţională pentru Progresul României. La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrată Maghiară din România, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu.
Citeşte şi:
Nicolicea: Votul prin corespondenţă şi electronic prezintă probleme. Listele electorale, obligatorii
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe