Cristian Diaconescu: Alegerile anticipate sunt complicate, ar perpetua criza politică dincolo de anul 2017

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, susţine că organizarea de alegeri anticipate în România este un proces complicat din punct de vedere legislativ, care ar perpetua criza politică dincolo de anul 2017, iar preşedintele trebuie să numească un premier, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu: Alegerile anticipate sunt complicate, ar perpetua criza politică dincolo de anul 2017

Cristian Diaconescu: Alegerile anticipate sunt complicate, ar perpetua criza politică dincolo de anul 2017

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la un forum de diplomaţie publică la Universitatea Babeş-Bolyaice ar trebui să se întâmple luni la consultările de la Cotroceni, dacă preşedintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un premier de la PSD – ALDE sau de la alt partid, Cristian Diaconescu a spus că şeful statului trebuie să facă o serie de consultări şi pe baza lor să desemneze un prim-ministru care să prezinte garanţiile necesare care să asigure o majoritate în Parlament.

Regulile constituţionale îl obligă pe preşedintele României să facă o serie de consultări şi pe baza lor să desemneze un prim-ministru care să prezinte garanţiile necesare care să asigure un program de guvernare şi o majoritate în Parlament. Este singurul moment de deblocare pe care îl putem imagina în cadrul legal existent. (…) S-a vehiculat ideea alegerilor anticipate, mai ales pentru partidele de opoziţie, dar din punct de vedere legislativ este foarte complicat. E nevoie ca două guverne să cadă în Parlament, după care are loc într-o perioadă determinată o consultare între preşedintele ţării şi preşedinţii Camerelor şi abia apoi au loc alegeri anticipate. Este evident că ar perpetua criza dincolo de anul 2017”, a spus Diaconescu.

Potrivit acestuia, şeful statului trebuie să respecte regulile constituţionale şi are responsabilitatea de a coordona în aşa fel dialogul pentru a rezulta concluzia clară a acelei majorităţi pe care un prim-ministru se poate baza în momentul în care intră în discuţia Parlamentului.

Diaconescu a subliniat că o criză politică în societăţi democratice este „o dezvoltare normală” în condiţiile în care durează puţin şi forţele politice sunt suficient de capabile să continue demersurile de gestionare a intereselor ţării şi în condiţii de criză.

Putem conta ca, după două-trei luni de la finalizarea acestei crize, România să poată fi capabilă să se angajeze la proiectele pe care le doreşte. Problema este cât se poate de complicată”, a mai spus fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a participat, vineri, în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca la ediţia a V-a a Forumului de Diplomaţie Publică cu tema „Imaginea României pe plan extern. De la probleme la soluţii pe termen lung”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici