- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.03.2016, 15:30)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: "Discutăm despre un război în Europa"
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, după atentatele de la Bruxelles, se poate vorbi despre un "război pe teritoriul Europei", o problemă majoră de securitate, dacă nu se vor constitui instituţii de monitorizare a fluxului de imigranţi.
Urmărește
3066 afișări
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: "Discutăm despre un război în Europa" (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)
Fostul ministru de Externe a explicat pentru MEDIAFAX că astfel de atacuri teroriste vor continua în Europa dacă politicienii europeni nu reuşesc să se mobilizeze şi să creeze instituţii de monitorizare a fluxului de imigranţi.
De asemenea, el a apreciat că partidele de extremă dreapta vor avea un succes răsunător la alegeri, în curând, dacă situaţia va continua în ritmul acesta.
De altfel, motivul din spatele acestor atentate este destabilizarea Europei şi semănarea neîncrederii populaţiei în instituţiile europene, a explicat Diaconescu, lucru care deja se întâmplă dacă ne uităm la exemplul miliţiilor civile instituite în mai multe oraşe germane în urma atacurilor din Koln în noaptea de Anul Nou.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Însă, deşi Europa "e pusă pe jar" în momentul acesta, fiind vorba de "un război pe teritoriul Europei", România rămâne un mic paradis al siguranţei, nereprezentând o ţintă atrăgătoare pentru terorişti, dar nici nu putem exclude posibilitatea unui atac în ţara noastră, atrage atenţia Diaconescu.
Care sunt efectele imediate ale atentatelor de la Bruxelles de marţi dimineaţă, soldate cu 34 de morţi şi peste 150 de răniţi şi ce ar trebui să facă Europa de acum încolo?
"În primul rând, absenţa capacităţii decizionale europene aş vedea-o ca pe o primă problemă în aceste discuţii. De ce acest lucru? În primul rând lipsa de răspuns la criza refugiaţilor şi absenţa capacităţii instituţionale de verificare a celor care au intrat în Europa. Toată debandada din ultimul an şi jumătate, evident că a permis tranzitul unor grupări şi unor persoane îndoctrinate radical care au activat fie celule deja existente, fie au trecut direct la acte de terorism. Lipsa de voinţă politică pentru înfiinţarea unei agenţii europene care să asigure baza de date necesară în ceea ce priveşte aceste persoane este o problemă. Agenţia aceasta europeană ar trebui să asigure cooperarea în ceea ce priveşte prevenirea, pentru că numărarea victimelor după ce astfel de acte au loc, evident că nu este soluţia”, a mai explicat pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe.
În ceea ce priveşte efectele asupra politicii pe care o va avea Europa de acum încolo faţă de criza imigranţilor, Diaconescu spune că în mod normal, aceasta va fi afectată de situaţie: "În condiţiile în care Europa este condusă de politicieni conştienţi, în mod normal ceea ce s-a întâmplat ar trebui să aibă un efect în acest sens. În orice caz, nu cred că e normal ca Europa să rămână paralizată, cu instituţii blocate şi practic, acest război care este importat în Europa, să continue în acest fel".
Următorii paşi pe care ar trebui să-i facă Europa înseamnă "o reacţie solidară şi coerentă în ceea ce priveşte refugiaţii care au intrat în Europa, screening-ul, evaluarea şi verificarea, dar şi blocarea frontierelor Europei în condiţiile în care controlul nu este posibil".
În al doilea rând, Diaconescu a reiterat nevoia de instituţii europene care să permită cooperarea în timp real în toate statele membre, pentru a preveni astfel de situaţii.
"În al treilea rând, evident, este nevoie de adresarea problemei la sursă, acolo de unde vin aceşti oameni, dar acest lucru presupune o voinţă politică clară şi cât se poate de coerentă pentru că, dincolo de incitarea din exterior, sunt şi surse cât se poate de clare de radicalism în Europa. Ne-am obişnuit să spunem că în Bruxelles, cartierul Molenbeek este necontrolabil din punct de vedere al autorităţilor. Aşa ceva nu poate fi tolerat în continuare. Fără voinţă politică şi lăsând totul în sarcina structurilor de securitate, nu se va realiza o prevenire coerentă", a spus Diaconescu.
În ceea ce priveşte vocile care spun că Europa ar trebui să-şi închidă graniţele faţă de imigranţi, Diaconescu spune că "Europa trebuie să aplice regulile pe care le are şi să ia măsurile necesare pentru ca, în primul rând, securitatea cetăţenilor europeni să fie apărată".
Fostul ministru de Externe a susţinut că spaţiul Schenghen este inoperant acum:"Discutăm despre un acord care nu mai funcţionează".
De altfel, situaţia aceasta va continua în Europa câtă vreme nu va exista voinţă şi solidaritate europeană pentru reglementarea acestei probleme de securitate. "Astăzi discutăm despre un război pe teritoriul Europei, este o problemă de securitate şi este evident că măsurile care trebuie luate se înscriu în această logică a protejării securităţii", a spus Diaconescu.
Un efect pe care îl vom vedea foarte curând este succesul în plan politic al partidelor de extremă dreapta, mai atrage atenţia Diaconescu.
"Partidele de extremă dreapta vor câştiga foarte serios în următoarea etapă şi acest lucru este în egală măsură îngrijorător, pentru că cele două procese radicale se motivează reciproc", a subliniat Diaconescu.
De altfel, lucrul acesta s-a văzut imediat după atacurile asupra femeilor care au avut loc în mai multe oraşe germane în noaptea de Ajun. Cetăţenii germani au înfiinţat "miliţii civile şi au ieşit cu bâtele" în stradă să-şi facă dreptate. "Este un argument în plus în condiţiile incapacităţii şi slăbiciunii instituţiilor şi politicienilor din Europa. Sunt reacţii de protecţie individuală, de grup, care scapă de sub control, scapă chiar regulilor democratice pe baza cărora e fundamentat grupul", a spus Diaconescu.
În ceea ce priveşte posibilele motive din spatele atacurilor teroriste, el spune că "lovesc în inima modernă, dezvoltată, a Creştinismului".
"Au clar ca scop, instituirea unei stări de teamă la nivelul populaţiei şi de neîncredere în capacitatea instituţională europeană de a reacţiona în faţa acestei frici. Ei practic transmit un mesaj aşa cum îl înţeleg şi cu mijloacele violente pe care le au la dispoziţie", a spus Diaconescu.
Nu în ultimul rând, el a mai apreciat că posibilitatea ca un atac terorist de acest gen să aibă loc şi în România este foarte mică.
"Nimeni nu poate exclude categoric o astfel de situaţie, dar în orice caz, şansele sunt minime să se întâmple aşa ceva în România. Suntem o ţară foarte sigură, dar repet, nimeni nu poate spune 100% că, în Europa de astăzi şi la nivel global, că astfel de acte nu se pot întâmpla", a încheiat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
Citeşte şi: Războiul din minţile lor
Citeşte şi: EXCLUSIV- Unul din tinerii răniţi în Colectiv, externat : În zece minute aveam toate bagajele făcute
Citeşte şi: SRI: Nu sunt informaţii privind riscuri la securitatea naţională după evenimentele de la Bruxelles
Citeşte şi: Anonymous a AVERTIZAT aupra atacurilor plănuite de ISIS în Europa şi în alte puncte cheie de pe glob. Locurile VIZATE
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Mihnea Motoc: Trebuie să desfăşurăm în continuare un efort ferm împotriva flagelului terorismului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe