- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.03.2013, 15:59)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Preda: Ponta nu rezolvă, ci amână reparaţiile pentru proprietarii deposedaţi de comunişti
Eurodeputatul PDL Cristian Preda declară că premierul Victor Ponta nu a propus o soluţie pentru reparaţiile materiale ale proprietarilor deposedaţi de statul comunist, ci o amânare prin care ar încerca să îi păcălească pe aceştia.
Urmărește
212 afișări
Cristian Preda: Ponta nu rezolvă, ci amână reparaţiile pentru proprietarii deposedaţi de comunişti
"Deşi a criticat bâlbâielile din trecut, Victor Ponta propune acum nu o soluţie, ci o amânare", susţine Cristian Preda, vineri, într-o postare pe blogul său.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
El adaugă că, "sub presiunea europeană", acesta ar vrea "să eşaloneze soluţionarea acestui dosar sensibil în următorii 18 ani".
"Până în 2016 ar urma să se facă doar o inventariere şi o convertire a datoriilor statului în … puncte, pentru toate cazurile în care restituirea în natură nu e posibilă. Abia din 2017 s-ar putea trece la plăţi", comentează Cristian Preda.
El adaugă că s-ar recurge la licitaţii pentru alte clădiri decât cele care trebuiau restituite, folosind "punctele lui Ponta".
"E şocant şi faptul că evaluarea clădirilor ar urma să se facă pe baza unei grile a notarilor din 2013, deşi despăgubirile s-ar onora peste 10 sau 15 ani. Victor Ponta crede că în acest fel îi va păcăli pe proprietari şi va calma Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a pronunţat numeroase sentinţe împotriva României", mai afirmă eurodeputatul democrat-liberal.
Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 19 martie, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.
El a amintit că pentru stabilirea acestei date este necesar şi acordul Birourilor Permanente ale celor două Camere parlamentare.
Proiectul de lege prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar în termen de trei ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale, relevă un proiect de lege obţinut de MEDIAFAX.
Până în 2017, despăgubirile vor fi acordate foştilor proprietari ale căror dosare au fost deja soluţionate. "Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele soluţionate deja de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 3 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014", se arată în proiect.
Citeşte şi:
Antonescu: Marţi decidem în USL forma legii privind restituirile pe care se va angaja răspunderea
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%