- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.09.2015, 19:35)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA IMIGRANŢILOR - Juncker, după o discuţie cu Iohannis: Avem nevoie de mai multă solidaritate. Preşedinţie: România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a discutat duminică, prin telefon, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu lideri ai altor state europene, înaintea reuniunii Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne pe tema imigraţiei, programată luni. Într-un răspuns transmis MEDIAFAX, Administraţia Prezidenţială spune că şeful statului l-a asigurat pe preşedintele CE de faptul că România este solidară cu UE în criza imigranţilor.
Urmărește
4502 afișări
CRIZA IMIGRANŢILOR - Juncker, după o discuţie cu Iohannis: Avem nevoie de mai multă solidaritate. Preşedinţie: România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii
UPDATE 19:50 - Preşedinţie: România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii
Într-un răspuns oficial transmis agenţiei MEDIAFAX, Adiministraţia Prezidenţială spune că preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o convorbire telefonică, duminică, în care şeful statului român şi-a exprimat solidaritatea în privinţa crizei imigranţilor, arătând că România participă la programe europene pentru sprijinul refugiaţilor, cum este de exemplu programul Frontex.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pe de altă parte, Iohannis a reiterat poziţia în privinţa refugiaţilor potrivit căreia România respinge cota obligatorie, a mai precizat sursa citată.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a scris, duminică, pe Twitter, că în cursul zilei a discutat prin telefon cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu lideri ai altor state europene, înaintea reuniunii Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne pe tema imigraţiei, programată luni.
"Tocmai am avut o conversaţie cu Klaus Iohannis, preşedintele României, pentru pregătirea Consiliului extraordinar de luni al miniştrilor de Interne", a transmis Juncker prin Twitter.
Preşedintele Comisiei Europene a precizat că a avut o conversaţie şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
"Am fost amândoi de acord să menţinem deschise frontierele între statele membre UE; avem nevoie de aprofundarea integrării europene şi de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaţilor", a spus Juncker.
Juncker a discutat şi cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cu şeful Guvernului Cehiei, Bohuslav Sobotka, cu primul-ministru slovac, Robert Fico, şi cu şeful Executivului leton, Laimdota Straujuma.
Consilierul prezidenţial Leonard Orban declara, anterior, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis va avea o discuţie telefonică, cel mai probabil în cursul zilei de duminică, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe tema imigranţilor.
Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene a precizat că discuţia nu urma să aibă ca scop informarea lui Jean-Claude Juncker asupra poziţiei României cu privire la cotele obligatorii de imigranţi, având în vedere că aceasta este "foarte bine" cunoscută la Bruxelles.
"Poziţia României este cunoscută, foarte bine cunoscută, la Bruxelles. (Discuţia - n.r.) nu este doar să se informeze domnul Juncker cu privire la poziţia României. Poziţia României a fost reiterată şi cunoscută nu doar din ceea ce s-a comunicat public, dar inclusiv România în discuţiile care au avut loc şi-a precizat foarte clar poziţia", preciza, pentru MEDIAFAX, Leonard Orban.
Reprezentanţii statelor membre UE vor dezbate luni în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne propunerile Comisiei Europene privind imigraţia. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunţa că ţara noastră poate primi 1.785 de refugiaţi, respingând cotele obligatorii.
Citeşte şi: ANALIZĂ: Consiliul JAI analizează propunerile CE privind imigranţii. România respinge cotele obligatorii
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat un sistem pentru distribuirea refugiaţilor în state UE în funcţie de cote obligatorii stabilite pe baza unor criterii precum mărimea teritoriului, numărul de locuitori, starea economiei şi situaţia socială.
Potrivit propunerii Comisiei Europene, România ar urma să primească 6.351 de refugiaţi, Germania, 31.443, iar Franţa 24.031. Pentru Spania, propunerea este de 14.931 de extracomunitari, în Polonia ar urma să ajungă 9.278, iar în Olanda 7.214. Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia au exprimat opoziţie faţă de propunerea cotelor obligatorii, avertizând că un sistem "obligatoriu şi permanent" de acest tip ar fi "inacceptabil".
Citeşte şi: ANALIZĂ: Juncker cere statelor UE să împartă între ele 160.000 de refugiaţi de săptămâna viitoare
Citeşte şi: CRIZA IMIGRANŢILOR - Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de refugiaţi - VIDEO
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stabilite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene. "Referitor la cotele care au fost prezentate de preşedintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Nu este cazul încă să fac o declaraţie exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European", a declarat Iohannis.
Preşedintele a afirmat că România poate primi aproximativ 1.700 de refugiaţi pe bază voluntară şi a respins cota obligatorie, stabilită de Comisia Europeană la 6.351 de imigranţi. Premierul Victor Ponta nu susţine nici el cotele obligatorii, dar a indicat indirect că acest lucru va fi discutat la reuniunea ministerială europeană de luni. La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, în Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, că anunţul Comisiei Europene privind cotele de refugiaţi reprezintă o propunere care va fi negociată în Consiliul Justiţie Afaceri Interne, adăugând că nu sunt prevăzute sancţiuni pentru statele care nu pot primi imigranţi conform cotelor. Vicepremierul şi ministrul de Interne Gabriel Oprea, cel care va reprezenta România la reuniunea Consiliului JAI, a spus că va transmite că ţara noastră îşi va respecta angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi, iar "cu modestie, dar şi cu demnitate" va vota împotriva cotelor obligatorii.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe