Curtea Constituţională va dezbate marţi sesizările cu privire la Legea referendumului, revocarea Avocatului Poporului şi Legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul Afacerilor europene

Curtea Constituţională ia în discuţie, marţi, sesizările PDL privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse de către Parlament Legii referendumului, cele legate de revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului şi de neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul Afacerilor europene.

Urmărește
385 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională va dezbate marţi sesizările cu privire la Legea referendumului, revocarea Avocatului Poporului şi Legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul Afacerilor europene

Curtea Constituţională va dezbate marţi neconstituţionalitatea modificărilor Legii referendumului

CC are pe ordinea de zi, marţi, sesizarea privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse de către Parlament Legii referendumului şi cea referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, formulată de un număr de 26 senatori aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal

De asemenea, CC dezbate sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, formulată de un număr de 58 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Parlamentul s-a reunit în 3 iulie în sesiune extraordinarăşi l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu. PDL a anunţat că atacă la CC decizia.

Plenul Senatului a adoptat, la finele lunii iunie, legea privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord.

Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul.

Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

Legea prevede că, în situaţia în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 26 iunie, în calitate de for decizional, cu 187 de voturi "pentru", 56 "împotrivă" şi 5 abţineri, proiectul care modifică Legea referendumului şi instituie demiterea preşedintelui, la referendum, prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.

Proiectul schimbă condiţia de validare a referendumului de demitere a preşedintelui din întrunirea votului majorităţii alegătorilor înscrişi în listele electorale în votul majorităţii celor prezenţi la urne.

În 5 iulie, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi.

Ordonanţa prin care Guvernul modifică Legea referendumului prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici