- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (09.10.2012, 15:05)
- Szasz Jutka , Vasile Magradean ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Daniel Buda: Înfiinţarea comisiei de anchetă a referendumului încalcă separaţia puterilor în stat
Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a catalogat decizia USL de înfiinţare a unei comisii de anchetă a referendumului drept un demers care încalcă separaţia puterilor în stat şi o încercare de a subordona justiţia în actul politic.
Urmărește
153 afișări
Buda: Înfiinţarea comisiei de anchetă a referendumului încalcă separaţia puterilor în stat (Imagine: Thomas Campean / MediafaxFoto)
Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, susţine, într-un comunicat de presă transmis marţi, că decizia USL de înfiinţare a unei comisii de anchetă a referendumului este un demers care încalcă separaţia puterilor în stat.
"Această iniţiativă, prin care se doreşte anchetarea procurorilor în legătură cu cercetările efectuate de Poliţie, DNA şi Parchetul General, se înscrie în curentul presiunilor pe care USL le exercită permanent asupra instituţiilor statului şi încercării de a anihila justiţia, singura în măsură să ancheteze neregulile semnalate în procesul electoral de la referendum. USL subordonează justiţia în actul politic", spune Buda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Buda consideră că această încercare de imixtiune în actul de justiţie denotă faptul că "USL a rămas ancorat în tradiţia de a intimida justiţia şi de a încerca să controleze neregulile semnalate la referendum, printr-o comisie înfiinţată cu dedicaţie pentru secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, învinuit pentru infracţiuni legate de referendum".
"Probabil domnul procuror Ponta «a uitat» faptul că activitatea procurorilor poate fi verificată doar de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste practici sunt extrem de familiare alianţei de guvernământ, din perioada în care liderii din umbră ai acestor formaţiuni exercitau funcţii de conducere în structurile PCR. Din păcate, însă USL se dovedeşte incapabilă de a respecta anumite principii europene şi ale statului de drept, privind separaţia puterilor în stat şi de a nu interveni în demersul anchetelor efectuate în justiţie. Astfel, aşa-zişii lideri ai USL nu pot accepta faptul că România este stat european, iar deciziile instituţionale trebuie luate de organele abilitate. Este lamentabil faptul că USL, în cinci luni de guvernare, nu a învăţat faptul că justiţia nu este subordonată actului politic", afirmă Buda.
Buda le recomandă celor din USL să renunţe la demersurile prin care se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi prin care se pune în pericol poziţia României ca stat membru în Uniunea Europeană.
Senatul a decis, luni, înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD şi PNL.
Iniţial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea Comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, formulare propusă de PSD şi PNL, care însă a fost modificată la propunerea senatorului PNL Ioan Ghise.
Amendamentul lui Ghişe a fost adoptat cu 62 de voturi "pentru" şi două abţineri, iar hotărârea privind înfiinţarea acestei comisii a întrunit 59 de voturi "pentru" şi trei abţineri.
Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru şi Sorin-Constantin Lazăr, propuşi de grupul PSD, Ioan Ghişe şi Cristian David, propuşi de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR şi Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.
Citeşte şi:
Comisia de anchetă privind activitatea autorităţilor în cazul votului la referendum, votată în plenul Senatului
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe