Video DECLARAŢIA ZILEI C.P. Tăriceanu, intervievat de postul BBC despre corupţia din România

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi liderul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), a fost intervievat de reporteri ai postului britanic despre corupţia din statul român, informează site-ul postului BBC News.

Urmărește
5292 afișări

Guvernul român a avut duminică o întâlnire de urgenţă pentru a abroga o ordonanţă de urgenţă proprie. De ce se poartă în acest fel un Guvern care se bucură de o majoritate confortabilă în Parlament?, se întreabă reporterii postului britanic BBC News.

La această întrebare a răspuns preşedintele Senatului de la Bucureşti, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier admite că acţiunile Guvernului şi felul în care membrii guvernamentali au comunicat a fost stângaci, dar insistă asupra faptului că aceştia erau bine intenţionaţi. El a respins percepţia, extrem de răspândită în România şi în străinătate, cum că acest conflict reprezintă o bătălie între oficialii corupţi şi o societate ce luptă împotriva corupţiei.

”Regret să spun asta, dar sistemul judecătoresc din România nu este unul independent, iar aceasta este o problemă clară ce va trebui abordată pe viitor”, a adăugat preşedintele Senatului.

Tăriceanu prezintă o imagine a procurorilor, în mod special a celor ce fac parte din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ce acţionează într-un mod periculos şi se aliază cu serviciile secrete.

Procurorii cooperează cu judecătorii, declară Călin Popescu Tăriceanu, şi încalcă drepturile civile ale cetăţenilor români într-un mod ce nu a mai fost întâlnit din perioada comunistă.

”DNA-ul şi serviciile de informaţii sunt în prezent percepute ca instituţii ce nu respectă cadrul juridic, sunt ei înşişi corupţi şi sunt folosiţi drept autorităţi importante ale luptei politice din România”, a spus fostul premier.

Argumentele sale sunt diametral opuse celor oferite de Laura Kovesi, procuror-şef al DNA, care a insistat în cadrul unui interviu preluat duminică de postul BBC că sistemul judiciar este unul independent, iar conducerea sa a urmărit în justiţie Guvernul şi lideri ai opoziţiei.

DNA-ul ar fi fost scos din acţiune dacă decretul ar fi intrat în vigoare.

Unul dintre motivele protestelor din România, din ultimele zile, este rapiditatea cu care Guvenrul a introdus OU-ul, fără a permite dezbaterea acesteia.

Guvernul va rectifica asta acum, a afirmat Tăriceanu. Dezbaterea va fi una extinsă, iar grupuri ale societăţii civile, ce au fost active pe parcursul partidelor, vor fi invitate de asemenea să ia parte.

Mulţi dintre cei ce au luat parte la proteste afirmă că decretul a fost conceput în aşa manieră încât anumiţi membri ai actualului şi fostului Guvern să fie decriminalizaţi de abaterile comise, inclusiv Liviu Dragnea, liderul Partidului conducător Social Democrat, care a fost deja condamnat pentru fraudare a votului şi se confruntă cu noi acuzaţii.

”Dacă nimeni nu este protejat de aceasta (de OUG), de ce ar trebui să o retragem?”, i-a spus Călin Popescu Tăriceanu lui Liviu Dragnea.

”Şi să demonstrăm oamenilor că suntem, deschişi, sinceri şi foarte oneşti? Nu avem niciun motiv să protejăm pe nimeni”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul Partidului Social Democrat a căzut de acord în cele din urmă să abroge decretul.

Duminică seara, oamenii s-au adunat în Bucureşti pentru a sărbători victoria şi au avertizat Guvernul să nu încerce să aprobe amendamente similare pe viitor.

Guvernul doreşte să convingă susţinătorii săi că aceasta este o retragere strategică, nu o abdicare.

În acelaşi timp, va încerca să demonstreze publicului şi Comisiei Europene că redistribuirea raporturilor de putere între instituţiile româneşti de stat reprezintă o problemă reală, iar puterea procurorilor, judecătorilor şi a serviciilor secrete ar trebui moderată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici