- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DEMOCRAŢIE SUB ASEDIU. Cum a ajuns Catalonia teatrul unui mini-război civil
După refuzul categoric al Guvernului catalan de a renunţa la referendumul pentru independenţă, declarat ilegal de tribunalul constituţional al Spaniei şi denunţat de executivul de la Madrid, tensiunea a explodat în Catalonia în ziua votului. În lipsa implicării poliţiei locale, Poliţia Naţională a intervenit în forţă împotriva alegătorilor, la finalul zilei bilanţul răniţilor fiind de 761 de persoane. „Responsabilitatea pentru aceste acte aparţine exclusiv celor care au promovat această ruptură. Astăzi, nu a fost niciun referendum”, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy, la finalul unei zile în care Catalonia a fost teatrul de luptă pentru politicienii spanioli. Cum s-a ajuns până aici?
DEMOCRAŢIE SUB ASEDIU. Cum a ajuns Catalonia teatrul unui mini-război civil
Relaţiile dintre Madrid şi Barcelona s-au tensionat după ce conservatorul Mariano Rajoy a ajuns la putere în 2011, iar partidul său a promovat amendarea statutului de autonomie foarte extinsă de care se bucura Catalonia din 2006, alimentând tendinţa de obţinere a independenţei în această regiune.
În 2006, prin decizia parlamentelor spaniol şi catalan, Catalonia a fost definită drept „naţiune”, decizia fiind considerată ca o reconciliere între Madrid şi Barcelona după războiul civil şi dictatura lui Franco. De altfel, socialiştii remarcau că decizia este continuarea logică a paşilor spre obţinerea autonomiei, făcuti după moartea dictatorului Franco, în 1975.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
„Prăpastia care separă statutul Cataloniei de principiile constituţionale este atât de adâncă, încât negocierile sunt imposibile”, se poziţiona, la acea vreme, actualul premier Mariano Rajoy, pe atunci liderul grupului conservator, de Opoziţie, din Parlament, acuzându-l pe premier că deschide calea desprinderii regiunii de Spania.
Tensiunea dintre Madrid şi Barcelona a crescut mocnit, după instalarea la putere a conservatorilor lui Rajoy, în 2011. În noiembrie 2014, fostul lider catalan, Artur Mas, a organizat un referendum fără valoare legală şi interzis de Tribunalul constituţional, privind independenţa Cataloniei, la care au participat aproximativ 2,3 milioane de persoane dintr-un total de 6,3 milioane. Aproximativ 80 la sută dintre ei s-au declarat în favoarea independenţei regiunii.
În toamna lui 2015, separatiştii s-au impus în alegerile regionale din Spania. În prima sesiune după alegeri, Parlamentul catalan a adoptat o moţiune prin care declara "începutul procesului de creare a unui stat catalan independent, sub forma unei republici" şi un „proces de deconectare democratică nesupus deciziilor instituţiilor statului spaniol”. Planul a fost contestat de Guvernul spaniol la Curtea Constituţională, care a blocat demersul pe termen nedefinit.
CITEŞTE MAI DEPARTE PE GÂNDUL.info
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO