- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.04.2016, 20:20)
- Cătălina Mănoiu
Deputaţii din Comisia de muncă adoptă 130 de amendamente care vor scoate bani serioşi din buget. Unul singur are impact bugetar de 1,6 miliarde lei. PSD: "Argumente că nu sunt bani, deschidem cutia Pandorei şi dăm drumul la infringement nu ne mai sunt pe plac"
Deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut, marţi, timp de şapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016 şi alte măsuri fiscal-bugetare, adoptând 130 de amendamente, impactul bugetar al unuia singur fiind de 1,6 miliarde de lei.
Urmărește
2331 afișări
Deputaţii din Comisia de muncă adoptă 130 de amendamente care vor scoate bani serioşi din buget. Unul singur are impact bugetar de 1,6 miliarde lei. PSD: "Argumente că nu sunt bani, deschidem cutia Pandorei şi dăm drumul la infringement nu ne mai sunt pe plac"
La OUG nr. 57/2015 au fost aduse în jur de 130 de amendamente, al căror impact bugetar este semnificativ, o parte dintre acestea fiind susţinute de PSD, cum ar fi modul de calcul a pensiilor militare şi egalizarea salariilor funcţionarilor, păstrarea salariilor pentru unele categorii la nivelul la care sunt garantate prin contractele colective de muncă care expiră la sfârşitul anului 2016, acordarea sporului de doctorat celor care au obţinut acest titlu în perioada 2010-2014, dar şi majorarea indemnizaţiiilor de sedinţă primite de consilierii locali.
Deputaţii PNL s-au abţinut pe parcursul dezbaterii OUG nr. 57/2015, criticând PSD pentru adoptarea acestor ''fumigene electorale'' şi cerând prezenţa ministrului Muncii în Comisie pentru a explica dacă Guvernul dispune de banii necesari adoptării acestor măsuri fiscal-bugetare.
Cât priveşte amendamentul care prevede egalizarea salariilor funcţionarilor din administraţia locală cu a celor din administraţia centrală, preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a afirmat că impactul bugetar calculat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) este de 1,6 miliarde de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a arătat că nu înţelege pe ce se bazează exact calculele celor de la Finanţe. ''Sunt primării care au bani şi vor să-şi plătească mai bine funcţionarii, dar nu îi lasă legea în prezent. Nu influenţează deficitul, nu se dau bani de la bugetul de stat'', a explicat liberalul.
Explicaţia oferită de social-democratul Solomon a fost că deputaţii vor ''să tragă un semnal de alarmă'' privind necesitatea legii salarizării unitare.
''Avem situaţii cum este cea a comisarii de la ANPC care sunt plătiţi la nivelul salariului minim şi vrem ca atunci când se duce la un supermarket să fie tigru. Nu poate să fie tigru când el este plătit la nivelul unui şoricel'', a explicat Solomon.
Deputatul PSD a adus în discuţie şi salariile personalului de la Apele Române, căruia i s-ar micşora cu cel puţin 30% salariile fără amendarea OUG 57.
''Celor de la Baraj nu li se măreşte salariul. Eu sper ca Guvernul să înţeleagă că este o situaţie diferită. Apele Române sunt socotite ca şi autorităţi care se autofinanţează. Aceste autofinanţări sunt bugetare. Salariile lor au fost bugetate până la nivelul conform unui contract colectiv de muncă, din momentul expirării ei nu mai au bază legală să menţină acele salarii. Anexa 8, plus 10 % (conform căreia ar trebui calculate salariile acestora-n.r.) ar însemna o diminuare cu 30% cel puţin. Un barajist nu are întotdeauna studii superioare. Un lucrător în sistemul Apelor Române nu poate să intre sub o lege în care cele mai mari salarii sunt atribuite unor angajaţi cu studii superioare. Prin umare, păstrându-se toate principiile şi din legea pensiilor şi din legea salarizărilor anterioare, din momentul în care se schimbă legislaţia cuantumul salariilor să nu scadă. Asta am cerut şi asta a spus şi Ministerul Muncii şi Ministerul de Finaţe că vor face printr-o OUG, adică salariile instituţiilor sau contractele colective de muncă care expriră în 2016 să rămână salariile la nivelul celor din decembrie 2015'', a explicat Solomon, susţinând că ''bani sunt, este impact bugetar zero, trebuie doar să ne gândim că sunt oameni care aşteaptă să ştie ce salarii vor avea luna viitoare''.
Amendamentele cu impact bugetar mai mare ar trebui să se menţină şi în celelalte comisii care vor lua parte la întocmirea raportului de fond, a mai spus deputatul PSD.
''O bună parte din ele trebuie să se menţină pentru că este vorba despre Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Telecomunicaţiilor, ANPC, dar în primul rând sunt ministere cu impact în societate. Nici un proiect nu poate să se deruleze fără aviz de la Ministrul Mediului, cerem celor de la Transporturi absorbţie de fonduri europene pe infrastructura mare şi nu reuşim să îi stimulăm nicicum financiar. Până la urmă trebuie să decidem care este domeniul prioritar care trebuie să fie sprijinit. Guvernul poate veni să spună: «anul acest putem să asigurăm doar 30% din creşterile care se cer sau 10% sau 2%». Să vină cu un procent. Aşteptăm deschidere spre dezbateri pozitive din partea Guvernului. Că nu sunt bani, deschidem cutia Pandorei şi dăm drumul la infringement nu ne mai sunt pe plac'', a susţinut preşedintele Comisiei de muncă.
Solomon a mai spus că PSD ar putea să susţină amendamentele în plen, dacă Guvernul nu va prezenta legea salarizării, afirmând însă că trebuie susţinute măsuri care să poată să fie aplicate.
El a explicat ce au decis deputaţii cu privire la pensiile militarilor.
''A fost introdus articolul 40 care modifică Legea 223 a pensiilor militare. Acest lucru a trezit în societate o emoţie pentru că printre multe alte prevederi era o scădere a cuantumului de calcul a pensiei de la 80% din veniturile pe şase luni, din ultimii cinci ani, la 65%. Am reuşit împreună cu sindicatele, cu ministerul, cu cei care au fost de faţă să ajungem la o formulă convenabilă atât pentru Guvern, cât şi pentru militari, rezolvând în articolul 29 ce intră în baza de calcul şi scoţând toate acele sporuri şi indemnizaţii suplimentare. Am reuşit să ajungem la o înţelegere ca cuantumul de 80% să rămâna valabil, să se scoată din calcul plafonul de 100%, acel ordin militar, meritul militar, clasa I, II, III şi, evident, am cerut ministerului ca de acum acest ordin să se refere cu adevărat la militarii merituoşi, nu doar vechimea să stea la baza acestuia'', a arătat Solomon.
Citeşte şi: Dragu: E corect principiul ca la muncă egală remuneraţia să fie egală, să vedem dacă putem implementa
El a precizat că, prin acordarea ordinului militar clasa I, valoarea maximă va fi de 120% ''pentru că acel ordin este purtător de o creştere de 20% la veniturile militarului, inclusiv la pensie''.
Dacă liberalii au cerut prezenta ministrului Muncii, PSD a apreciat că ministerul a fost reprezentat în comisie de secretari de stat şi directori din instituţie.
''Doamna ministru al Muncii şi-a trimis reprezentanţii, ministrul nu trebuie să vină în comisie pentru fiecare lege în parte, are secretari de stat, are directori de direcţii din minister care sunt mai specializaţi şi deocamdată au venit şi au răspuns. Doamna ministru va veni când va fi chemată'', a fost de părere Solomon.
Vicepreşedintele comisiei, deputatul PNL Cristina Pocora a criticat absenţa ministrului şi a afirmat că legea salarizării unitare trebuie adoptată.
''În absenţa legii salarizării în sistemul bugetar, oamenii, pe bună dreptate, încearcă să îşi rezolve problemele salariale pe unde prind, prin orice act normativ. (…) Am avut în dezbatere OUG 57 la care am avut 130 de amendamente şi fiecare instituţie sau categorie a încercat să se prindă cu un amendament, este de înţeles. Ceea ce este regretabil este că la această discuţie nu am avut o argumentaţie solidă din partea Guvernului şi multe amendamente implicau cheltuieli bugetare. De aceea, în debutul şedinţei, am solicitat prezenţa ministrului Muncii şi a ministrului de Finanţe. Sigur, colegii din majoritate au respins această propunere şi au preferat să discute în absenţa reprezentanţilor Guvernului la nivel înalt şi să adopte'', a spus Cristina Pocora.
Ea a acuzat PSD a adoptat ''fumigene electorale''.
''PSD a preferat să adopte fumigene electorale. Atât timp cât nu ştii dacă există bani în buget ca să le dai acelor categorii, atunci nu faci decât să păcăleşti acele categorii pe termen scurt şi oamenii să trăiască cu speranţa că (vor primi banii, dacă Parlamentul a adoptat-n.r.). Tocmai de aceea, noi parlamentarii PNL ne-am abţinut'', a explicat deputatul PNL.
Pocora a mai precizat că dezbaterea din Comisia de muncă este doar ''o etapă intermediară''.
''Se va face o şedinţă comună mai multe comisii, de Buget, de Apărare, Juridică, împreună cu deputaţii din Comisia de Muncă, deci patru comisii, care vor face un raport comun. Eu sper ca la acea dezbatere Guvernul să vină să ne spună, sunt bani sau nu, câţi sunt şi în funcţie de asta noi să putem accepta amendamentele depuse de anumite categorii'', a conchis deputatul PNL.
''Suntem la începutul dezbaterilor, încă nu am finalizat şi nu ştim ce se va aproba din ce am discutat noi astăzi pentru că mai sunt încă trei comisii sesizate pe fond, plus o şedinţă comună în care va trebui să armonizăm toate punctele de vedere de la comisii'', a concluzionat şi deputatul Adrian Solomon.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe