Dragu: E corect principiul ca la muncă egală remuneraţia să fie egală, să vedem dacă putem implementa

Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a declarat marţi la Parlament că este de acord teoretic cu amendamentul la OUG 57/2015 dezbătut în Comisia pentru muncă, ca la muncă egală remuneraţia să fie egală pentru toţi funcţionarii publici, însă a precizat că implementarea ar putea dura ani.

Urmărește
1704 afișări
Imaginea articolului Dragu: E corect principiul ca la muncă egală remuneraţia să fie egală, să vedem dacă putem implementa

Dragu: E corect principiul ca la muncă egală remuneraţia să fie egală, să vedem dacă putem implementa (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ca şi principiu, desigur este corect, la muncă egală remuneraţia să fie egală. Sunt absolut de acord cu acest principiu. Trebuie însă să vedem în ce măsură este implementabil acest principiu, cred că trebuie să ne uităm la un orizont de timp de câţiva ani să ajungem într-adevăr să putem spune că pentru muncă egală remuneraţia este egală", a declarat ministrul.

Întrebată cum va reuşi Guvernul să susţină proiectele legislative ale Parlamentului care presupun cheltuieli care nu sunt prevăzute în buget, cum este amendamentul Comisiei pentru muncă, Dragu a spus că implementarea acestor măsuri presupune alte măsuri de reducere a unor cheltuieli sau de creştere a unor venituri.

"Noi avem un deficit bugetar pentru anul 2016 de aproape 3% din PIB, practic este maximum pe care îl putem avea în vedere, conform regulilor europene, ca atare, implementarea oricăror măsuri care costă, care au impact bugetar trebuie să fie compensate de alte măsuri de reducere a altor cheltuieli sau de creştere a unor venituri", a spus Anca Dragu.

Ministrul a mai spus că există deja unele constrângeri bugetare generate de aplicarea noului Cod fiscal, măsurile de relaxare fiscală pentru anul următor, lucru care "îngustează spaţiul bugetar".

Deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut, marţi, timp de şapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016 şi alte măsuri fiscal-bugetare, adoptând 130 de amendamente.

La OUG nr. 57/2015 au fost aduse în jur de 130 de amendamente, al căror impact bugetar este semnificativ, o parte dintre acestea fiind susţinute de PSD, cum ar fi modul de calcul a pensiilor militare şi egalizarea salariilor funcţionarilor, păstrarea salariilor pentru unele categorii la nivelul la care sunt garantate prin contractele colective de muncă care expiră la sfârşitul anului 2016, acordarea sporului de doctorat celor care au obţinut acest titlu în perioada 2010-2014, dar şi majorarea indemnizaţiiilor de sedinţă primite de consilierii locali.

Deputaţii PNL s-au abţinut pe parcursul dezbaterii OUG nr. 57/2015, criticând PSD pentru adoptarea acestor ''fumigene electorale'' şi cerând prezenţa ministrului Muncii în Comisie pentru a explica dacă Guvernul dispune de banii necesari adoptării acestor măsuri fiscal-bugetare.

Cât priveşte amendamentul care prevede egalizarea salariilor funcţionarilor din administraţia locală cu a celor din administraţia centrală, preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a afirmat că impactul bugetar calculat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) este de 1,6 miliarde de lei.

Într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a arătat că nu înţelege pe ce se bazează exact calculele celor de la Finanţe. ''Sunt primării care au bani şi vor să-şi plătească mai bine funcţionarii, dar nu îi lasă legea în prezent. Nu influenţează deficitul, nu se dau bani de la bugetul de stat'', a explicat liberalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici