Deputatul Alin Trăşculescu a negociat mita pentru contracte publice la Parlament, chiar în sala grupului PDL - stenograme

Procurorii DNA susţin în referatul prin care cer arestarea lui Alin Trăşculescu că deputatul i-a cerut denunţătorului său 200.000 de euro chiar în Parlament, într-o sală a grupului PDL. Contactat de gândul, Mircea Toader, liderul grupului PDL, a declarat că i-a cerut lui Trăşculescu să demisioneze din Parlament şi din partid.

Urmărește
510 afișări
Imaginea articolului Deputatul Alin Trăşculescu a negociat mita pentru contracte publice la Parlament, chiar în sala grupului PDL - stenograme

Alin Trăşculescu (Imagine: Alex Chitu/Mediafax Foto)

"Parlamentul ca instituţie nu este vinovată că cineva are asemenea discuţii. Poţi avea astfel de discuţii la sediul partidului, pe stradă, în restaurant", a declarat Toader pentru gândul. DNA spune în referat că denunţătorul lui Trăşculescu a fost ameninţat de un asociat al parlamentarului.

Procurorii DNA solicită Parlamentului să încuvinţeze arestarea preventivă a deputatului PDL, Alin Trăşculescu pentru infracţiunile de trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor. Trăşculescu este acuzat de procurori că l-ar fi constrâns pe omul de afaceri omul de afaceri Mircea Alexandru Vintilescu să îi remită mai multe sume de bani în schimbul cărora i-a promis că va interveni pe lângă Ministerul Dezvoltării pentru a-i facilita o serie de contracte.

Pe 10 octombrie Trăşculescu a fost reţinut 24 de ore după ce procurorii l-au prins în flagrant pe Valeriu Marian Calotă (coinculpat cu Trăşculescu în dosar n.red) în timp ce primea 50.000 de lei de la denunţător. În referat procurorii explică cum în perioda 2010 - 2012 Trăşculescu i-a solicitat denunţătorului său suma de 150.000 euro din care ar fi primit efectiv 80.000 euro şi că i-ar mai fi solicitat încă 250.000 euro. În schimbul banilor Trăşculescu s-a angajat să intervină la Ministerul Dezvoltării pentru ca firma Vega 93 să primească contracte pe bani publici dar s-a angajat şi ca acestă companie să încheie contracte cu cu S.C. AQUAFORM S.R.L., administrată de denunţătorul VINTILESCU Mircea- Alexandru.

200.000 de euro pentru campanie

În referatul înaintat Parlamentului, DNA susţine că Trăşculescu negocia presupusa mită chiar în clădirea Parlamentului. Procurorii arată că pe 18 septembrie 2012 la ora 17:00 Trăşculescu, Calotă şi denunţătorul Vintilescu s-au întâlnit chiar în sala grupului parlamentar PDL.

"După ce s-au aşezat la o masă, TRĂŞCULESCU Alin-Silviu i-a spus denunţătorului că, dacă nu ar fi intervenit acesta, nu ar fi obţinut acel contract cu VEGA şi a susţinut că s-a implicat pentru a rezolva absolut tot ce ţinea de acel contract. Fiind contrazis de către denunţător, care a invocat că a trebuit să dea în judecată firma VEGA pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată prevăzute în contract, TRĂŞCULESCU Alin-Silviu a afirmat că ştia tot ce s-a întâmplat, că se va ocupa de cei de la firma VEGA şi a reiterat că denunţătorul a obţinut acel contract numai datorită faptului că s-a implicat el.

De asemenea, TRĂŞCULESCU Alin-Silviu a adăugat că bate la uşă campania electorală şi că are nevoie de 200.000 euro, percepţia denunţătorului fiind aceea că această sumă reprezenta o plată pe care susnumitul o cerea în schimbul traficării influenţei sale pentru facilitarea obţinerii proiectului de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, în final, încheierea contractului cu firma VEGA ", se arată în referatul DNA.

Ce spune Mircea Toader, liderul grupului PDL

Contactat de gândul, Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor a declarat că, în general, în sălile pe care le deţine se poartă discuţii ce privesc activitatea parlamentară.

”Noi avem nouă săli la Parlament. De regulă, în aceste săli au loc discuţii pe iniţiative legislative unde vin persoane interesate de aceste iniţiative. Spre exemplu dacă este ceva legat de CFR vin cei de la CFR şi discută. Nu sunt birouri închise. Se fac dezbateri pe legi. Parlamentul, ca instituţie, nu este vinovat că cineva are asemenea discuţii. Poţi avea astfel de discuţii la sediul partidului, pe stradă, în restaurant. El având activitate în Parlament probabil a zis: << hai să ne întâlnim aici că e mai comod>>. Altă logică nu văd. ”, a declarat Mircea Toader

Liderul grupului PDL a explicat că i-a solicitat lui Trăşculescu să îşi prezinte demisia atât din Parlament, cât şi din PDL. "Este mult mai onorabil să îţi dai demisia din Parlament mai ales acum la final de mandat o săptămână în plus sau în minus nu mai contează. Ca imagine ar fi mai corect", a precizat Toader. Mircea Toader a precizat că deputaţii PDL vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Trăşculescu şi pentru încuvinţarea cererii de arestare solicitată de DNA.

„Recuperatorii ăia, cum au ajuns la mine acasă?"

În referatul DNA transmis Parlamentului procurorii DNA arată că omul de afaceri Mircea Vintilescu a fost ameninţat de către coinculpatul lui Trăşculescu. Într-o convorbire dintre Calotă şi Vintilescu acesta se plânge că recuperatorii au venit la el acasă solicitându-i bani.

"Cu ocazia unei prime înregistrări audio-video a convorbirii purtate în mediul ambiental, în ziua de 25.10.2012, intervalul orar 14:46 - 17:38, de inculpatul CALOTĂ Marian-Valeriu şi martorul denunţător VINTILESCU Mircea-Alexandru, acesta a reproşat faptul că sunt întrebuinţate mijloace de constrângere pentru a-l determina să plătească sumele de bani promise pentru traficarea influenţei

Recuperatorii ăia, cum au ajuns la mine acasă?", „Deci, în curte, recuperatorii mie mi-au spus aşa: «800.000 lei ai să-i dai lui MARIAN» la trei ore, când eu am intrat în stare de şoc, eram în stare de şoc...", „Mi-au cerut...ăă, un milion cinci sute".

VINTILESCU Mircea-Alexandru şi-a manifestat nedumerirea „Mariane, Mariane, nu ştiu ce metodă aplici tu", situaţie în care inculpatul i-a replicat „Metoda cea mai corectă posibilă pe pământul ăsta, metoda, metoda cea mai corectă ", se arată în referatul DNA

”La ce mi-ai făcut te făceam praf”

Într-o altă discuţie redată de procurori, Calotă îi explica denunţătorului Vintilescu că deputatul PDL era nemulţumit că nu a primit una din tranşele de bani.
„Am avut frică de Dumnezeu... şi am frică de Dumnezeu... că altfel... la ce mi-ai făcut te făceam praf. Niciodată să nu mai faci chestia asta! Pentru că dacă... eu nu eram... şi erai în... [obscen]... în faţă oamenilor ăia... după aia erai distrus. Total! Ai înţeles? Erai distrus tu şi-ţi neno... nenoroceai tot viitorul şi toată viaţa! Tu şi familia ta!", i-a transmis Calotă lui Vintilescu.

Trăşculescu: ”Trebuie să mai ies deputat şi ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor"

În actul de acuzare al DNA procurorii arată că Trăşculescu solicita banii pentru campania electorală şi că doreşte să devină din nou parlamentar.
”Pe parcursul discuţiei din data de 06.11.2012, inculpatul Trăşculescu Alin-Silviu a revenit asupra necesităţii sumelor de bani pretinse pentru finanţarea campaniei sale electorale.<< În momentul ăsta eu mă duc, că am treabă... trebuie să mai ies deputat şi ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor. Important e că aţi încasat. Nu mă duceţi cu mănuşi! Că nu sunt fraier!>>”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Filmul Flagrantului: mita dată în parcare

În rechizitoriu procurorii descriu şi flagrantul asupra lui Calotă şi la care a participat activ şi Trăşculescu care a dus la reţinerea deputaului. Astfel, sâmbătă 10 octombrie Calotă şi denunţătorul Vintilescu s-au întâlnit în Focşani în restaurantul Intim. Aici Vintilescu urma să îi remită cei 50.000 lei lui Calotă care l-a asigurat că banii vor ajunge la Trăşculescu. Denunţătorul a solicitat însă şi o întâlnire cu Trăşculescu. Cei trei s-au întâlnit în jurul orelor 15 într-un alt restaurant Vel Vet Caffe. Aici Trăşculescu le-a solicitat să îşi lase telefoanele mobile în altă parte şi a cerut reprezentanţilor localului să dea muzica mai tare. Procurorii arată că Trăşculescu nu a dorit să ia cei 50.000 lei de la denunţător, dar i-a indicat să îi remită coinculpatului Calotă.

Procurorii arată însă că Trăşculescu i-a solicitat banii şi că i-a reiterat ideea că fără intervenţiile sale la minister compania lui Vintilescu nu ar fi beneficiat în urma acelor contracte pe bani publici.

În final cei 50.000 de lei i-au fost daţi lui Calotă în parcarea Carefour din Focşani.

Vineri 16 octombrie Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va analiza solicitarea DNA şi va decide dacă emite un aviz pozitiv sau negativ în acest caz. Comisia întocmeşte un raport care ajunge în final în plenul Camerei Deputaţilor. Cererea DNA va fi supusă votului în plen pe 20 octombrie. Dacă Parlamentul încuviinţează arestarea procurorii DNA vor cere arestarea peventivă a deputatului PDL de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. Abia după ce judecătorii se vor pronunţa pe acestă cerere deputatul va fi arestat sau cercetat în stare de libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici