- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.10.2018, 10:53)
- Ionel Dancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOCUMENT - Cele 7 întrebări ale PSD pentru Iohannis. Ce răspunsuri aşteaptă liderii social-democraţi de la şeful statului
PSD îl întreabă pe preşedintele Klaus Iohannis, într-un document obţinut de MEDIAFAX şi pe care delegaţia social-democrată i l-a înmânat şefului statului la consultările de miercuri, de ce nu şi-a folosit prerogativele constituţionale pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete.
Urmărește
3936 afișări
DOCUMENT - Cele 7 întrebări ale PSD pentru Iohannis
Delegaţia PSD care a participat, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema legilor din domeniul justiţiei, i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis un document cu şapte întrebări, şeful statului fiind chestionat, printre altele, cu privire la protocoalele secrete încheiate de SRI cu instituţii din justiţie.
De asemenea, şeful statului este întrebat de ce nu a intervenit public atunci când unii magistraţi au acuzat public presiuni ale procurorilor DNA asupra judecătorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Redăm mai jos textul integral al documentului:
„Întrebări pentru domnul Preşedinte Klaus Werner Iohannis
1) De ce aţi convocat consultările cu partidele politice pe tema legilor din domeniul justiţiei după şi nu înaintea adoptării lor de către Parlament?
2) De ce nu v-aţi folosit prerogativele constituţionale de care dispuneţi pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie, prin care s-au încălcat grav mai multe drepturi fundamentale garantate de Constituţia României?
3) De ce nu aţi intervenit public şi prin mijloacele constituţionale de care dispuneţi pentru a restabili echilibrul şi încrederea în Justiţie, atunci când mai mulţi magistraţi respectabili şi asociaţii ale judecătorilor – nu politicienii <penali> cum îi numiţi dvs. – au acuzat presiuni grave din partea procurorilor DNA asupra judecătorilor care conduceau procesele penale având ca obiect dosarele DNA?
4) De ce nu aţi avut nici măcar o poziţie publică atunci când într-un raport al unei comisii parlamentare de anchetă s-a stabilit că anumite persoane din mediul politic şi jurnalistic au multiplicat şi au sustras ilegal documente din arhiva SIPA – documente ce ar fi putut fi folosite pentru şantajarea magistraţilor, afectând astfel buna funcţionare a unor instituţii pe care aveţi datoria de a le apăra?
5) Contrar tuturor poziţiilor critice pe care le aveţi astăzi faţă de adoptarea OUG 92/2018, care a fost convenită în prealabil între ministrul Justiţiei şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, de ce aţi tolerat şi nu aţi schiţat măcar un semn de îngrijorare atunci când fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună şi fostul prim-ministru Dacian Cioloş au adoptat OUG 6/2016, prin care un serviciu secret a fost transformat în organ de cercetare penală, încălcând astfel Constituţia şi legislaţia privind securitatea naţională, care intră sub incidenţa responsabilităţilor dumneavoastră?
6) În condiţiile în care Curtea Constituţională se pronunţase deja asupra tardivităţii sesizării dumneavoastră asupra uneia dintre cele trei legi ale justiţiei, fiind evident că acelaşi principiu era valabil şi pentru celelalte două legi adoptate, de ce aţi persistat în sesizarea lor la Curtea Constituţională obstrucţionând astfel Parlamentul în procesul de legiferare?
7) În calitate de garant al Constituţiei, cum vă poziţionaţi faţă de semnatarii protocoalelor secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie, având în vedere că unii dintre aceştia încă ocupă înalte funcţii publice în care au fost numiţi de preşedintele republicii – unii dintre ei fiind numiţi chiar de către dumneavoastră?”
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după consultările pe Legile Justiţiei, că i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, pe lângă cele 10 puncte privind statul de drept, şi şapte întrebări, dar nu a vrut să se le facă publice.
„Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns”, a spus Dragnea.
Delegaţia PSD a mers la Cotroceni cu un document ce prevede 10 puncte legate de statul de drept, printre acestea fiind stoparea abuzurilor, garantarea independenţei judecătorilor şi răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă.
Citeşte şi: CONSULTĂRI la Cotroceni pe legile justiţiei. Tăriceanu a pledat pentru consens, dar de la premise comune/ Dragnea a refuzat reluarea procesului legislativ pentru că există deja OUG 92/ Iohannis, lămuriri despre un PACT cu PSD
Citeşte şi: Curtea Constituţională dezbate astăzi sesizările lui Iohannis, ale Opoziţie şi ÎCCJ pe Codul Penal şi pe Codul administrativ
Citeşte şi: Iohannis şi delegaţii PSD s-au CONTRAZIS la Cotroceni pe tema protocoalelor secrete. Preşedintele: Nu au fost făcute în mandatul meu
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Primul succes în faţa unui jucător din Top 10: Marius Copil l-a învins pe Cilic la Basel
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe