Dragnea: Este dreptul preşedintelui să ceară referendum. Nu văd de ce Parlamentul s-ar opune

Vicepremierul Liviu Dragnea consideră că este dreptul preşedintelui să ceară organizarea unui referendum, spunând că nu vede de ce Parlamentul s-ar opune.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Este dreptul preşedintelui să ceară referendum. Nu văd de ce Parlamentul s-ar opune

Liviu Dragnea (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"Este dreptul preşedintelui să ceară organizarea unui referendum. Guvernul îl va organiza atunci când se va stabili data, iar cetăţenii se vor pronunţa faţă de întrebările care vor fi puse", a declarat Liviu Dragnea, joi, într-o conferinţă de presă la Constanţa.

Întrebat dacă va fi avizat de Parlament acest referendum, Dragnea a spus că nu vede motivele pentru care Parlamentul s-ar opune: "Nu văd de ce Parlamentul s-ar opune unui drept al preşedintelui".

Liviu Dragnea a participat la deschiderea Forumului Cooperării descentralizate România-Franţa care se desfăşoară în zilele de 13 şi 14 iunie, la Constanţa.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că punctul de vedere al Parlamentului în privinţa referendumului solicitat de Traian Băsescu va fi dat cât mai repede posibil, el arătând că nu are niciun rost să se caute tertipuri.

Zgonea a spus că va solicita convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru săptămâna viitoare, luni, pentru stabilirea procedurilor de urmat în cazul referendumului solicitat de Traian Băsescu.

"Luni cer convocarea Birourilor permanente reunite şi o să discutăm în Birouri. Nu are niciun rost să căutăm tertipuri. Birourile stabilesc o procedură, se face dezbatere în Parlament şi se dă acceptul", a spus Zgonea.

El a precizat că Parlamentul nu poate da aviz decât printr-un proiect de hotărâre.

"Din punct de vedere juridic, nu există, nu a existat niciodată avizul. Noi nu putem să dăm aviz decât printr-un proiect de hotărâre. Aici lucrurile sunt foarte simple. Şi dăm aviz, că nu pot da Birourile în numele Camerei. După Birouri, plenul ar trebui să îşi exprime punctul de vedere", a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei a arătat că, deşi avizul este consultativ, el este totuşi obligatoriu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului în privinţa declanşării referendumului "au început să curgă de ieri".

Şeful statului a precizat că a trimis de marţi la Parlament scrisorile privind declanşarea procedurii convocării referendumului, moment din care au început să curgă cele 20 de zile prevăzute pentru consultarea Legislativului.

Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia.

Conform articolului 11 din Legea referendumului, "preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional".

"Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret", se arată la alineatul 2 al articolului.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui.

Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, şeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită. Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici