- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.01.2017, 18:54)
- Liviu Dadacus
Eduard Hellvig, directorul SRI: Există interesul de a destabiliza, de a demoniza SRI / Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea de noi legi privind securitatea
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri că ultimele discuţii din spaţiul public arată că există interesul de a ''destabiliza'' şi ''demoniza'' SRI.
Urmărește
2161 afișări
Eduard Hellvig: Există interesul de a destabiliza, de a demoniza SRI (Imagine: Octav Ganea / Medifax Arhiva Foto)
''Le spun tuturor că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, cât şi cetăţenii români'', a spus Hellvig la Parlament, după mai bine de şapte ore de audieri, adăugând că un SRI slab ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor.
El a acuzat faptul că aceste atacuri se bazează pe faptul că serviciul nu poate răspunde.
Directorul SRI a negat orice implicare în politică sau în manifestaţii, spunând că într-o democraţie reală este esenţial ca serviciile secrete să nu fie omniprezente şi omnipotente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
"SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică şi în jusitiţie", a susţinut Hellvig, precizând şi că ofiţerii SRI au acordat organelor penale doar asistenţă tehnică de specialitate şi nu au desfăşurat activităţi de cercetare penală.
''Am speranţa că aceste lucruri se vor opri'', a conchis directorul SRI.
Eduard Hellvig: Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea de noi legi privind securitatea
"Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea pachetului nou de legi privind securitatea naţională întrucât cadrul normativ nu poate, în forma lui actuală, să acopere lacunele legislative în combaterea marilor provocări de securitate cu care din păcate ne confruntăm astăzi", a spus el.
La rândul său, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a vorbit şi el despre necesitatea acestui demers.
''Toţi care au venit la conducerea comisiei au spus că un pachet nou de legi pe securitate naţională este necesar. Din păcate toţi au spus că fac nimeni nu a reuşit să facă. Realizarea acestui pachet de legi implică nu doar comisia de control parlamentar, ci implică şi CSAT-ul, implică preşedintele României, implică Guvernul, implică Serviciul Român de Informaţii. În ce mă priveşte şi pe mine, şi pe colegii mei ne-am exprimat foarte deschis despre utilitatea de a modifica reglementările legale şi a le aduce la zi. Vă atrag agenţia că lega de funcţionare a SRI sau legea securităţii naţionale sunt adoptate în anii 90. Hotărârea pe baza căruia noi funcţionăm. Ca şi comisie de control parlamentar care este adoptată în 1993, deci au trecut 25, 26 de ani şi cadrul normativ este depăşit. Şi eu cred că trebuie să fie o prioritate pentru noi şi mai cred că în felul acesta ne îndeplinim şi o parte a misiunii pe care o avem ca şi comisie de control parlamentar'', a detaliat Ţuţuianu.
El a insistat asupra unui control eficient şi efectiv asupra SRI.
"Controlul trebuie să fie permanent, concret, real, efectiv şi să asigurăm, prin intermediul comisiei parlamentare, Parlamentul, societatea în general, că SRI este supus unui concret democratic. Ne preocupă ca SRI să aibă toate mijloacele necesare pentru îndeplinirea tuturor atribuţiilor", a conchis el.
Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia recent că este nevoie să fie îmbunătăţite 12 legi din domeniul securităţii naţionale, jumătate dintre ele fiind legate de serviciile secrete.
Citeşte şi: Cătălin Predoiu: Raportul deschide perspectiva ridicării MCV, Refuzul de a coopera cu Bruxelles, grav
Citeşte şi: Monica Macovei: Dragnea acţionează împotriva justiţiei, dublul său discurs este sancţionat de MCV
Citeşte şi: Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control al SRI: Ancheta nu e închisă, dar confirmă că Florian Coldea şi-a petrecut vacanţele cu Ghiţă / Maior şi Dâncu au fost cu ei în Toscana. Concluziile despre Istode
Citeşte şi: Călin PopescuTăriceanu: "Adică, cum, nu noi conducem? Referendumul, caracteristic regimurilor totalitare"
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20