Elevii cer 4,7% din PIB pentru învăţământ: Educaţia din România nu e Cenuşăreasa

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) condamnă subfinanţarea Educaţiei şi solicită creşterea finanţării învăţământului la 4,7% din PIB, atât cât este media europeană a alocărilor bugetare pentru acest sector.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Elevii cer 4,7% din PIB pentru învăţământ: Educaţia din România nu e Cenuşăreasa

Elevii cer 4,7% din PIB pentru învăţământ: Educaţia din România nu e Cenuşăreasa

„Educaţia din România nu e Cenuşăreasa! Acordaţi o finanţare adecvată! În cursul acestei săptămâni, a fost publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă cu privire la prorogarea unor termene de aplicare a unor dispoziţii legale, inclusiv prevederea referitoare la alocarea a 6% din PIB pentru domeniul educaţiei, aspect devenit deja o tradiţie a guvernului încă din 2011, de când există Legea educaţiei naţionale. Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate decizia de a subfinanţa din nou un domeniu atât de important pentru evoluţia societăţii şi solicită creşterea finanţării învăţământului la 4,7% din PIB, atât cât este media europeană a alocărilor bugetare pentru acest sector, conform Eurostat”, se arată într-un comunicat al CNE.

De asemenea, elevii atrag atenţia că e necesară cuprinderea unor sume pentru asigurarea cuantumului minim al burselor şcolare conform criteriilor actuale de acordare, dar şi a unor sume pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor. CNE susţine că aceste două revendicări sunt indispensabile unui act educaţional de calitate, dar şi pentru a combate fenomene precum sărăcia, excluziunea socială şi abandonul şcolar, care afectează aproximativ o treime dintre elevii României.

Totodată, CNE solicită Ministerului Educaţiei să convoace de urgenţă Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFIP) în aşa fel încât să se poată decide din timp costul standard per elev, iar unităţile de învăţământ să poată dezvolta proiectele de bugete aferente anului financiar 2022. O tergiversare a stabilirii costului standard, aşa cum s-a întâmplat în anul 2021, atrage după sine multiple dezavantaje cu impact major în viaţa şcolară a fiecărui elev, a transmis CNE.

Elevii cer publicarea proiectului de buget de stat pentru anul 2022 şi organizarea unei dezbateri publice pe marginea lui.

„Cea mai mare parte dintre motivele pentru care şcoala românească eşuează este reprezentată de o subfinanţare cronică. Mecanismul e simplu – cu cât sunt mai puţini bani pentru educaţie, cu atât şansele elevilor de a se integra în societate şi în piaţa muncii sunt mai mici. Nu este posibil ca anul 2022 să ne prindă pe nepregătite, astfel că e necesar ca autorităţile să prioritizeze educaţia şi să o considere un sector indispensabil, cu o finanţare adecvată”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici