- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.10.2017, 08:13)
- Petriana Condrut , Gabriel Pecheanu , Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV | Fost ministru: Este "Ascultarea României". Mi-au dat acces la informaţii secrete, apoi m-au ascultat?
Agenţia MEDIAFAX a contactat miniştri din perioada indicată de fostul secretar în Ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, ca fiind ascultaţi pe mandate de siguranţă naţională, unul dintre ei, Varujan Vosganian, spunând că s-a ajuns la o psihoză naţională, iar oamenii nu mai vorbesc de teamă la telefon.
Urmărește
7105 afișări
EXCLUSICV | Fost ministru: E "Ascultarea României". Mi-au dat acces la informaţii secrete, apoi m-au ascultat?
Varujan Vosganian, ministrul Economiei în perioada decembrie 2012 -octombrie 2013: „Sentimentul că am fost ascultat nu pot să spun că l-am avut, dar mi se pare că această afirmaţie poate fi credibilă pentru că această modă a ascultărilor în baza siguranţei naţionale părea destul de răspândită. Foarte des se întâmplă astăzi ca doi oameni, nu neapărat miniştri, când vorbesc între ei întâi să scoată telefoanele în afara camerei şi după aceea să vorbească, sau când doi oameni vorbesc la telefon unul dintre ei spune: <<Aş vrea să te întâlnesc, dar nu pot să îţi spun la telefon>>. Aşadar, acest sentiment nu că există, acest sentiment a devenit o psihoză în România. Este o psihoză. Sentimentul că oamenii sunt ascultati şi că sunt lucruri pe care nu le pot vorbi la telefon sau că este bine ca telefoanele să stea în altă parte atunci când ei vorbesc a devenit o psihoză naţională”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Întrebat dacă se justifică interceptarea unui ministru, Vosganian spune că “în mod normal pe siguranţă naţională nu se justifică nicio interceptare de demnitar pentru că în clipa în care ai suspiciunea că un ministru poate atenta la siguranţa naţională îl disloci. Eram membru în CSAT, aveam certificat ORNISS de acces la informaţii secrete. Păi, pe de-o parte îmi dai certificat ORNISS şi aştepti să fiu în CSAT (…), iar pe de altă parte mă asculţi pe motiv de securitate naţională? Mi se pare absolut hilar (...)”.
Varujan Vosganian spune că ţara a ajuns un în epoca festivalul “Ascultarea României”.
“Dacă un om ca mine a fost ascultat, acest lucru s-a întâmplat numai din motivaţii de natură politică pentru ca oamenii politici să poată fi controlaţi şi, eventual, intimidati şi şantajaţi. S-au făcut cercetări in rem, o persoană este cercetată astăzi pentru ceva întâmplat acum 5-6 ani şi brusc au început să iasă la iveală şi convorbiri. Dacă ei ştiau atunci că persoană a comis (o infracţiune-n.r.) când au ascultat-o de ce au lăsat-o 6-7 ani până când au început cercetările. Înregistrările telefonice au devenit la un moment dat un fel de seriale televizate. Cred că într-adevăr, într-o anumită perioadă ascultarea convorbirilor telefonice a fost festivalul <<Ascultarea României>>”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Economiei.
Mariana Câmpeanu, ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în perioada 7 mai 2012 – 5 martie 2014 (PNL) „Nu am nicio dovadă (că mi-a fost ascultat telefonul-n.r). Nu am avut niciun semnal, nu ştiu dacă este aşa (cum spune domnul Puţura-n.r) sau nu. Personal nu m-a preocupat acest lucru şi ca atare nici nu am observat nimic nelalocul lui".
Pe de altă parte, colegul de Cabinet al Marianei Câmpeanu, Ovidiu Silaghi spune că în propriul dosar instrumentat de DNA apăreau interceptări care nu aveau nicio legătură cu siguranţa naţională.
Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor în perioada mai 2012 - decembrie 2012: „Nu am avut impresia că am fost ascultat, am deja certitudinea. Apar înregistrări în dosarul pe care îl am din anul 2013 la DNA. Sigur nu era o măsură legală. Dacă faci interceptări pe siguranţă naţională ....ce apare în discuţiile acelea nu era de siguranţă naţională. Era o discuţie de campanie electorală. Chiar este o abatere de la normele democratice şi chiar sfidează statul de drept, nemaivorbind despre libertăţile cetăţeneşti”.
Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost cercetat pentru că ar fi primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri.
Liviu Pop, fost ministru pentru Dialog Social şi actual ministru al Educaţiei susţine că indiferent dacă este ascultat sau nu, vorbeşte liber la telefon.
Liviu Pop, ministru pentru dialog social 2014-2015 (actual ministru al Educaţiei): ” Eu vorbesc la fel de liber de când mă ştiu. Nu am avut niciun semnal că mi-e telefonul ascultat şi nici nu am primit de la instituţiile statului vreo comunicare. Eu nu am obsesia telefoanelor ascultate".
Alţi foşti miniştri spun că nu au avut semnale că au fost interceptaţi.
Robert Cazanciuc, ministru al Justiţiei în perioada 15 aprilie 2013 – 17 noiembrie 2015: "Eu nu ştiu să fi avut convorbirile interceptate. Nu am primit niciodată niciun fel de document de la cineva din care să rezulte că aş fi avut convorbirile interceptate. Eu, personal, nu am văzut. NU ştiu ce s-a întâmplat cu alţii, dar la mine o asemenea informaţie nu a ajuns".
Daniel Constantin, ministru al Agriculturii în perioada 7 mai 2012 – 17 noiembrie 2015: "Nu am primit niciodată niciun document, nicio informare. Autorităţile statului sunt cele care ştiu dacă s-a procedat într-un fel sau altul şi care trebuie să clarifice dacă au fost astfel de situaţii".
Fostul premier din acea perioadă, Victor Ponta (prim-ministru între 7 mai 2012 şi 4 noiembrie 2015) a precizat, pentru MEDIAFAX, că este posibil ca lucrurile să se fi petrecut aşa cum spune Ovidiu Puţura, însă nu crede că acesta are de unde să ştie sau cum să probeze.
„E posibil să fie aşa cum zice domnul Puţura, dar eu sigur nu am cum să ştiu - şi cred că nici el nu are de unde să ştie sau să probeze”, a spus Ponta.
Fostul prim-ministru a precizat că SRI cere mandate de siguranţă naţională de la judecători ÎCCJ, iar evidenţa mandatelor, care este secretă, este ţinută de Parchetul General, aceasta neavând cum să ajungă la Puţura.
„Mandatele de siguranţă naţională le cere SRI de la judecători de la ÎCCJ şi cred că doar Parchetul General are evidenţa, care evident este secretă. La Puţura nu aveau cum să ajungă”, a subliniat Ponta.Fostul premier din acea perioadă, Victor Ponta (prim-ministru între 7 mai 2012 şi 4 noiembrie 2015) a precizat, pentru MEDIAFAX, că este posibil ca lucrurile să se fi petrecut aşa cum spune Ovidiu Puţura, însă nu crede că acesta are de unde să ştie sau cum să probeze.
„E posibil să fie aşa cum zice domnul Puţura, dar eu sigur nu am cum să ştiu - şi cred că nici el nu are de unde să ştie sau să probeze”, a spus Ponta.
Fostul prim-ministru a precizat că SRI cere mandate de siguranţă naţională de la judecători ÎCCJ, iar evidenţa mandatelor, care este secretă, este ţinută de Parchetul General, aceasta neavând cum să ajungă la Puţura.
„Mandatele de siguranţă naţională le cere SRI de la judecători de la ÎCCJ şi cred că doar Parchetul General are evidenţa, care evident este secretă. La Puţura nu aveau cum să ajungă”, a subliniat Ponta.
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Claudiu Manda (PSD), a relatat că fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, a declarat, în timpul audierii sale în comisiei, că majoritatea miniştrilor au avut convorbirile interceptate pe mandate de siguranţă.
”Ce ne-a şocat a fost că, atâta timp cât s-a ocupat în Ministerul Justiţiei de aceste informaţii, în calitate de şef al structurii de securitate, în perioada 2012-2016, majoritatea miniştrilor au fost interceptaţi cu mandate de siguranţă naţională, iar din Parlament domnia sa a numit un număr impresionant de parlamentari, în general cei care sunt mai vocali de la fiecare partid. Sunt afirmaţii ale domniei sale, rămâne să vedem dacă se confirmă”, a declarat Claudiu Manda, adăugând apoi că declaraţiile trebuie coroborate cu documente de la SRI.
Puţura ar fi confirmat că numărul mandatelor de interceptare cerute din considerente de siguranţă naţională a fost foarte mare. ”A spus că, din informaţiile pe care le are, sunt în jur de 2.500 de mandate anual de ascultare pe siguranţă naţională”, a spus Manda.
Ovidiu Puţura va fi audiat din nou săptămâna viitoare, urmând ca fostul secretar de stat să dea detalii legate de relaţiile dintre anumiţi judecători şi ofiţeri SRI şi despre modul cum se emiteau mandatele de interceptare pe siguranţă naţională.
Fostul angajat SRI Daniel Dragomir a susţinut, miercuri, că fostul secretar de stat în ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, face parte din lista celor 65 de persoane care pot proba afirmaţiile sale.
Comisia SRI intenţionează să-l cheme la audieri pe fostul premier Victor Ponta, numele său fiind indicat în cadrul audierilor desfăşurate până acum de Comisie cu referire la elemente din perioada guvernului USL, a precizat Claudiu Manda.
Citeşte şi: SRI cere Comisiei de Control date concrete după audierea fostului colonel Daniel Dragomir pentru o anchetă internă
Citeşte şi: Traian Băsescu va merge săptămâna viitoare în Comisia SRI. La audieri sunt chemaţi şi doi patroni media
Citeşte şi: Manda, preşedinte al Comisiei SRI, după audierea Elenei Udrea: Coldea a spus că, la alegerile din 2009, Kovesi ar fi fost utilă / Udrea ne-a spus cum se discuta despre anchetarea baronilor PSD
Citeşte şi: Elena Udrea, la Comisia SRI: Statul paralel controlează societatea folosind Justiţia ca instrument principal
Citeşte şi: Comisia de control al SRI va cere Serviciului date despre vizitele lui Kovesi, făcute după program
Citeşte şi: Informaţii grave, aduse în Comisia SRI de un fost secretar de stat la Justiţie. Manda: Majoritatea miniştrilor, în 2012-2016, au avut convorbirile interceptate
Citeşte şi: Dragomir a indicat prima persoană din lista celor 65 care poate proba acuzaţiile pe care le aduce "binomului DNA-SRI"
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe