- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fota: Nu a fost tranşată la comisii scoaterea presei din Strategia de Apărare
Consilierul prezidenţial pentru Apărare, Iulian Fota, a declarat, marţi, după şedinţa comisiilor reunite în care s-a discutat Strategia de apărare, că eliminarea prevederilor despre presă din textul documentului nu a fost tranşată, precizând însă că nu este familiarizat cu procedurile parlamentare.
Fota spune că nu a fost tranşată la comisii scoaterea presei din Strategia de Apărare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
El a susţinut că există "un picuţ de ipocrizie" în dezbaterea legată de includerea campaniilor de presă printre vulnerabilităţile pentru securitatea naţională.
"Eu pot să înţeleg ipocrizia aceasta şi de unde izvorâşte şi ce a generat-o şi, pe de altă parte, nu putem fugi de problema aceasta şi de responsabilitatea aceasta, nici noi statul, nici dumneavoastră, mass-media", a menţionat consilierul.
Întrebat despre votul dat pentrru eliminarea acestei prevederi din textul Strategiei, el a spus că acest lucru nu a fost tranşat, el adăugând, însă, că nu este familiar cu procedurile parlamentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Presa, ca instituţie, după părerea mea, este foarte bine tratată în material. Fraza care se referă la presă, ca instituţie, este una pozitivă. Dacă este o formulare care a dat naştere la discuţii este o formulare care se leagă de un anumit tip de comportament. Acel paragraf de la capitolul vulnerabilităţi este un paragraf care subliniază sau atrage atenţia asupra unui anumit tip de comportament, nu asupra unei instituţii în ansamblul său", a precizat Iulian Fota.
El a arătat că nu pune nimeni presa "la zid" prin această strategie, că ea este foarte bine tratată şi i se recunoaşte importanţa şi rolul de element de control.
"Pe de altă parte, când vine vorba despre un anumit tip de comportament - aşa cum am sancţionat sau am subliniat comportamente negative şi pe seama altor instituţii - am subliniat şi acest tip de comportament, care, prin folosirea de minciuni, poate produce anumite prejudicii statului", a precizat consilierul prezidenţial.
Întrebat dacă există vreo referire similară la presă în strategiile de apărare ale vreunui stat european, Fota a întrebat retoric: "Mai există vreo ţară europeană unde avem atâta minciună şi manipulare în mass media?".
Fota a susţinut că presa nu trebuie să renunţe la ideea de a-şi autoreglementa propria activitate, de a-şi impune standarde de calitate clare şi, mai mult decât orice, de a se ţine de acele standarde de calitate.
"Efortul acesta de autoreglementare pe care presa l-a început acum câţiva ani dar nu l-a dus la bun sfârşit eu cred că nu trebuie pierdut", a spus consilierul.
Scoaterea presei din Strategia de Apărare, respinsă la comisii. PSD şi PNL părăsesc sala
Dezbaterea Strategiei de Apărare în comisiile de specialitate ale Parlamentului a fost blocată, marţi, din cauza divergenţelor intervenite în interpretarea votului dat referitor la eliminarea din document a prevederilor legate de campanile de presă, parlamentarii PSD şi PNL părăsind sala.
În urma votului dat la o propunere de eliminare din conţinutul Strategiei a menţiunii care enumeră campanile de presă printre vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale au fost înregistrate 16 opţiuni "pentru", ale parlamentarilor PSD şi PNL, 15 "împotrivă" şi o abţinere.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşcanu, a precizat că în urma votului opoziţia a apreciat că eliminarea a fost adoptată, în timp ce parlamentarii democrat-liberali au susţinut contrariul pentru că nu a fost întrunită majoritatea voturilor exprimate.
"Din punctul meu de vedere, este foarte clar că această referire nu a întrunit sprijinul necesar pentru a fi menţinută în Strategia de apărare. S-a invocat, însă, de către unii colegi că ar fi trebuit 17 voturi «pentru» şi nu 16 ca să fie jumătate plus unul din numărul total al membrilor Comisiei care erau prezenţi. E adevărat, această procedură se aplică atunci când este vorba despre amendamente în Comisie", a spus Meleşcanu.
PNL a remis, marţi, şi un comunicat în care arată că reprezentanţii partidului au propus eliminarea din textul Strategiei Naţionale de Apărare a României a referinţelor care includeau mass-media în categoria de vulnerabilităţi la adresa securităţii statului, însă propunerea a fost respinsă. "În consecinţă, senatorii şi deputaţii PNL s-au retras de la dezbaterile din Comisiile de Apărare pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a României. Parlamentarii PNL îşi menţin, însă, poziţia şi vor cere în Parlament respingerea acestui document. PNL apreciază că acţiunea actualei guvernări reprezintă un atentat la adresa unei valori fundamentale a oricărei societăţi libere şi democratice: libertatea presei", se arată în comunicat.
Pop (PSD) susţine că scoaterea presei din prevederile Strategiei de Apărare a fost adoptată
Pe de altă parte, deputatul PSD Georgian Pop a criticat interpretarea dată de parlamentarii PDL votului privind eliminarea campaniilor de presă din Strategia de Apărare a şi a susţinut că scoaterea acestei prevederi din text nu diminuează capacitatea de apărare a României.
Georgian Pop a susţinut că propunerea de eliminarea a prevederii referitoare la campaniile de presă a trecut în comisii, fiind adoptată cu 16 voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi o "abţinere".
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT în luna iunie.
Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfârşitul lunii august, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO