- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Gitenstein: Corupţia e o problemă aici; uneori Guvernul pare lent în a lua decizii sau opac
Ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că în România corupţia este o problemă şi că sunt momente în care Guvernul pare prea lent în a lua decizii sau opac în explicarea lor, aspecte reclamate de investitorii străini.
El spune că, în pofida acestor probleme, nu cunoaşte investitori care vor să plece din România, însă ştie că unii dintre ei ezită încă să-şi dezvolte afacerile în ţara noastră.
În ceea ce priveşte sistemul judiciar românesc, în opinia sa, acesta şi-a dovedit capacitatea de a aresta şi de a pune sub acuzare, dar nu şi pe aceea de a condamna acuzaţii corect şi rapid.
Conform lui Gitenstein, cea mai mare problemă în ceea ce priveşte sistemul judiciar românesc este reformarea acestuia, încurajarea judecătorilor să candideze pentru CSM şi să înceapă implementarea noilor coduri, Civil şi Penal, într-o manieră care să fie conformă cu spiritul şi esenţa acestora - de a crea un sistem de justiţie transparent, corect şi eficient.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
astăzi, 08:21
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
astăzi, 07:10
• Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
astăzi, 07:07
• Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
-
ieri, 23:13
• Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
ieri, 21:23
• PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
ieri, 16:07
-
ieri, 19:42
• Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
ieri, 16:56
• Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
-
ieri, 15:45
-
ieri, 16:34
• Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
-
ieri, 14:30
-
ieri, 21:52
-
ieri, 15:44
-
ieri, 18:20
-
ieri, 16:48
Ambasadorul se pronunţă de asemenea împotriva măririi impozitelor, apreciind că aceasta ar speria investitorii. De altfel, Gitenstein a spus că atât el, cât şi ceilalţi ambasadori primesc multe plângeri din partea investitorilor. El spune că sunt investitori străini care stau în expectativă în ceea ce priveşte România.
Diplomatul critică infrastructura din zona Craiovei, despre care susţine că afectează producţia Ford, iar în ceea ce priveşte contractul dintre Guvern şi Bechtel a spus că sunt probleme de ambele părţi.
Ambasadorul se declară sceptic în privinţa eliminării vizelor pentru români în următorii doi ani. De asemenea, el anunţă, în ceea ce priveşte scutul antirachetă, că Statele Unite sunt interesate de o locaţie, dar şi că, odată cu interceptoarele, va fi adus şi personal pentru a le manevra.
Gitenstein ezită să vorbească despre o posibilă vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Washington anul acesta.
Pe de altă parte, el se pronunţă pentru reluarea adopţiilor internaţionale de către România şi salută faptul că Franklin Templeton va gestiona Fondul Proprietatea.
Mark Gitenstein este încântat de viaţa sa în România. El afirmă că şi-a găsit rude în Republica Moldova, dar povesteşte şi despre plimbările sale prin ţară, la Oradea şi în Deltă, la pescuit. Ambasadorul are ca hobby-uri, în afară de pescuit, pictatul, dar nu ascunde şi că îi place să doarmă în week-end.
Agenţia MEDIAFAX prezintă integral interviul acordat de Mark Gitenstein:
Rep.: În acest an sărbătorim 130 de ani de relaţii bilaterale între România şi SUA. Vă rog să descrieţi pe scurt trecutul, prezentul şi viitorul relaţiilor bilaterale
M.G.: Am susţinut un discurs la Academia Română cu ocazia marcării a 130 de ani. Relaţia noastră a avut suişuri şi coborâşuri. Cred că acum este într-o perioadă de consolidare. Şi sper că va continua să aibă un trend ascendent. Am toate motivele să cred că aşa va fi. Dacă reformele de genul celor pe care Guvernul le face acum continuă, dacă democratizarea şi consolidarea pieţei libere continuă şi dacă angajamentul profund pe care acest Guvern îl are faţă de NATO şi Occident va continua - şi am toate motivele să cred că aşa va fi - atunci această relaţie va creşte în continuare şi va deveni tot mai puternică.
După cum ştiţi, pentru mine este o problemă personală, pentru că sunt american de origine română. Aşa că sunt fericit să văd direcţia în care merg lucrurile şi am toate motivele să cred că această evoluţie va continua.
Rep.: Aţi menţionat reforma şi am observat în discursurile dumneavoastră că vă referiţi des la acest subiect, dar şi la corupţie. Predecesorii dumneavoastră, foştii ambasadori ai SUA, au criticat dur corupţia din România. Este de exemplu cazul domnului Taubman şi al domnului Guest. Dumneavoastră ce opinie aveţi despre acest subiect?
M.G.: Sunt avocat. M-am ocupat cu astfel de lucruri timp de 30-40 de ani - îmi e şi greu să cred că practic dreptul de atât timp. Ştiu însă cât de greu este să faci eforturi pentru a realiza reforme precum sunt acestea. În Statele Unite m-am ocupat mult timp de reforma instanţelor de judecată şi de reforma procedurii în probleme penale. Şi ştiu că aceste lucruri durează şi generează multe controverse. Cred că sunt reformatori foarte serioşi în ţara dumneavoastră acum, la toate nivelurile Guvernului şi atât timp cât există astfel de oameni dedicaţi, iar dumneavoastră, presa, vă menţineţi atenţia pe astfel de subiecte, cred că lucrurile vor merge în direcţia cea bună.
La începutul acestei săptămâni mi-am petrecut o dimineaţă întreagă cu tinerii judecători, care îşi doresc foarte mult să schimbe sistemul judiciar. Am plecat de acolo foarte entuziast şi optimist în legătură cu direcţia spre care se îndreaptă lucrurile.
Am fost foarte bucuros să văd că deputaţii au aprobat, la începutul acestei săptămâni, un pachet de patru legi. Este un semn foarte bun.
Mai este multă muncă de făcut, dar lucrurile se îndreaptă în direcţia cea bună.
Rep.: Ce fel de muncă mai este de făcut?
M.G.: Cred că cea mai mare problemă acum este reformarea sistemului judiciar, încurajarea judecătorilor să candideze pentru CSM şi să înceapă implementarea noilor coduri, Civil şi Penal, într-o manieră care să fie conformă cu spiritul şi esenţa acestora - de a crea un sistem de justiţie transparent, corect şi eficient. Dar aveţi în continuare nevoie de oameni în sistem care să ia decizii suficient de rapid.
Aţi dovedit că aveţi capacitatea de a aresta şi de a pune sub acuzare, dar nu aţi dovedit că aveţi capacitatea de a condamna acuzaţii corect şi rapid. Toate aceste elemente trebuie să funcţioneze.
Codurile (care au trecut de Camera Deputaţilor, n.red.) nu au trecut încă de Senat, iar apoi vor trebui semnate de preşedinte aşa că...
Rep.: Spuneaţi, la 14 iunie, că Ambasada americană se implică semnificativ pentru sprijinirea sectorului privat, ajutând companiile americane, dar şi susţinând un mediu de afaceri benefic companiilor americane şi româneşti. "Pentru aceasta este nevoie de un sistem juridic transparent, lipsit de corupţie şi de un guvern care ia decizii previzibile şi raţionale", adăugaţi. Este acesta un mesaj că Guvernul României nu ia decizii suficient de "previzibile şi raţionale"?
M.G.: Nici Guvernul american nu ia întotdeauna astfel de decizii. Dar aş spune că frecvenţa problemelor de aici este mult mai mare. Şi da, sunt momente în care Guvernul pare prea lent în a lua decizii sau opac în explicarea deciziilor sale. Iar acesta nu este un lucru bun.
Ştiu că se fac eforturi la toate nivelurile actualului Guvern pentru a schimba această situaţie. Este un semnal bun. Dar, vedeţi, această situaţie descurajează investitorii. Primesc multe plângeri din partea companiilor în legătură cu decizii pe care nu le înţeleg, cu lipsa unor explicaţii pentru întârzierea adoptării unor măsuri, sau pentru anumite decizii. Probabil fenomenul este mai frecvent întâlnit în tribunale, dar este valabil şi în sistemul administrativ. Conducerea actualului Guvern îmi pare decisă să schimbe această situaţie. Dar este o schimbare dificil de realizat. Aveţi o istorie de 50 de ani de fascism şi comunism în această ţară. Cred că scopul Revoluţiei din 1989 a fost acela de a asigura o guvernare a legilor, nu una a elitelor. Iar vechile mentalităţi sunt foarte greu de schimbat.
Rep.: Vorbind de investiţii, la audierea dumneavoastră pentru funcţia de ambasador în Senatul american aţi spus că sprijinirea companiilor americane va fi unul dintre obiectivele dumneavoastră. Ce aţi făcut până acum în acest scop?
M.G.: Am făcut mai multe lucruri. În primul rând, mă întâlnesc în mod constant cu un grup de alţi ambasadori preocupaţi de aceleaşi lucruri. Ei reprezintă investitori majori în România, printre primii zece cei mai mari investitori din ţară. Avem cu toţii aceleaşi îngrijorări.
Corupţia este o problemă aici, dar nu numai corupţia, ci şi faptul că procesul de luare a deciziilor nu este în mod constant previzibil şi transparent. Companiile, atunci când iau decizia de a face o investiţie de 100, 150, 200 de milioane de dolari într-o ţară ca România vor să ştie că evoluţia investiţiilor lor este una previzibilă şi că deciziile care au impact asupra acestor investiţii sunt previzibile. Toţi ambasadorii din ţara aceasta au primit aceleaşi plângeri ca şi mine. De exemplu: "De ce a fost această licitaţie amânată? De ce nu mi-am primit rambursarea de TVA aşa cum mi s-a promis? De ce nu primesc ajutor de stat dacă îndeplinesc toate condiţiile? De ce este atât de complicat să soliciţi fonduri structurale?
Dar nu este întotdeauna o problemă legată de corupţie. Uneori este pur şi simplu vorba despre incompetenţă, de faptul că oamenii care iau decizii nu au mai făcut niciodată acest lucru.
Aceasta este o parte a problemelor cu care ne confruntăm şi cred că la asta se referă şi preşedintele Băsescu atunci când vorbeşte despre reforma statului. Cred că asta încearcă să facă, dar nu poate face lucrurile de unul singur, trebuie trecute prin Parlament pentru că este vorba despre modificări legislative, despre modificări ale sistemului. De pildă, în România nu aveţi un echivalent pentru Administrative Procedure Act (Legea privind procedurile administrative). În Statele Unite, dacă o companie se înscrie pentru o achiziţie, dacă primeşte ajutor de stat sau dacă încearcă să obţină returnarea taxelor plătite, procedurile legale ce trebuie urmate sunt previzibile. Dacă nişte birocraţi întârzie acest proces din cine ştie ce motiv, ajung în instanţă şi lucrurile se rezolvă. Aici nu aveţi nici procesul, nici instanţa care ar putea face lucrurile să se întâmple, iar această situaţie trebuie să se schimbe. De aceea m-am axat pe aceste probleme.
Rep.: Câţi investitori americani au venit să investească în România de când sunteţi dumneavoastră ambasador?
M.G.: Sunt mulţi care aşteaptă să ia o decizie. Există o companie foarte importantă care chiar vrea să investească aici, Lufkin Industries. Vor să facă o investiţie consistentă aici. Ei construiesc pompe foarte sofisticate care ar fi foarte utile întregii regiuni şi mai ales României care, din câte ştiu, vrea să rămână în continuare un actor important în sfera energiei. Dacă i-am avea aici, ar fi o decizie foarte importantă, dar acum aşteaptă să se ia o hotărâre în ceea ce priveşte acordarea de ajutor de stat. Dacă vor primi sprijin, vor investi aici. Dacă nu, nu ştiu ce vor face.
Acesta este doar un exemplu.
Pe de altă parte, ştiţi că atunci când am venit aici am mers la fabrica Ford. Ford a făcut o investiţie foarte consistentă în acea fabrică, pentru care nu îmi pot asuma meritele, decizia fiind luată înainte să ajung eu aici. Smithfield a făcut de asemnea investiţii foarte importante aici în ultimii ani.
Companiile din domeniul IT sunt foarte prezente în România şi îşi propun să crească. Toate companiile americane în domeniu, Oracle, IBM, Microsoft, HP spun că vor să îşi extindă prezenţa aici, dar deocamdată stau şi aşteaptă redresarea economică. Ştiţi, unele aspecte nu au legătură cu România, au legătură cu Europa Centrală şi de Est în general.
Citeşte mai departe
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe:
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:21
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
astăzi, 07:26
Ciucă, după ce a demisionat de la conducerea PNL: Suntem conştienţi că au existat greşeli