Gorghiu: Recidiva a ajuns la 36,75%. Doi din trei deţinuţi liberaţi nu revin în penitenciar

În luna martie 2023, recidiva a ajuns la 36,75%, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani, a spus vineri ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ceea ce înseamnă că doi din trei deţinuţi liberaţi nu revin în sistemul penitenciar.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Recidiva a ajuns la 36,75%. Doi din trei deţinuţi liberaţi nu revin în penitenciar

Gorghiu: Recidiva a ajuns la 36,75%. Doi din trei deţinuţi liberaţi nu revin în penitenciar

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a participat vineri la aniversarea a 10 ani de funcţionare a Programului de reeducare în sistemul penitenciar „O zi cu tata”, în Timişoara.

„Deţinuţii sunt oameni care trebuie integraţi, sunt oameni care au încălcat legea, dar care au familii şi copii. Mă bucur că suntem împreună azi pentru a sărbători o aniversare specială: 10 ani de funcţionare a Programului <O zi cu tata> – programul de reeducare cu cel mai puternic impact la nivel de sistem penitenciar, derulat de Asociaţia Bărbaţilor Creştini. Mulţumesc pentru invitaţie şi am încredere că modelul de colaborare pe care dumneavoastră, toate cele 37 de ONG-uri reunite anul trecut sub egida CEAS, îl aveţi cu sistemul penitenciar din întreaga ţară, va fi urmat şi de alte asociaţii şi fundaţii”, a spus Gorghiu.

Potrivit acesteia, programul s-a derulat în 24 unităţi penitenciare şi a avut peste 1.400 de beneficiari. Au fost organizate întâlniri, atât în penitenciare, cât şi în comunitate, la care au participat voluntari şi familiile deţinuţilor.

„Familia reprezintă principalul factor de echilibru şi stabilitate al oricărei persoane, iar din această perspectivă, programul s-a bucurat de un interes deosebit şi de apreciere din partea deţinuţilor. Pe de o parte, pentru că au avut parte de suportul moral de care în mod cert au multă nevoie, iar pe de altă parte, pentru că s-a simţit contribuţia acestui program la scăderea efectelor negative pe care perioada de detenţie o are asupra familiilor deţinuţilor”, a mai spus ministrul Justiţiei.

În România, sunt peste 23.688 de deţinuţi, dintre care 1.072 sunt femei care execută pedepsele în penitenciare. 762 dintre acestea au copii, după cum urmează: 216 femei – 1 copil; 231 femei – 2 copii; 142 femei – 3 copii; 60 femei – 4 copii; 37 femei – 5 copii; 28 femei – 6 copii; 22 femei – 7copii; 12 femei – 8 copii; 6 femei – 9 copii; 2femei – 10copii; 4 femei – 11copii; 1 femeie – 12 copii; 1 femeie – 13 copii.

„Ca femeie şi mamă, înţeleg nevoia acestor femei private de libertate de a menţine legături strânse cu familiile şi copiii lor şi sunt atentă ca sistemul penitenciar din Romania să răspundă acestei nevoi si să ofere programe psihosociale, parentale şi de educare în viaţa conjugală”, susţine Alina Gorghiu.

„În luna martie 2023, recidiva a ajuns la 36,75% – cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani. Asta înseamnă că doi din trei deţinuţi liberaţi nu revin în sistemul penitenciar. Sunt paşi înainte!”, a spus ea.

Alina Gorghiu a spus că una dintre cele mai mari provocări se referă la locurile de detenţie insuficiente. Ministerul Justiţiei este preocupat de rezolvarea acestei probleme, astfel că, până la sfârşitul anului 2023, vor fi date în folosinţă 1.275 de locuri noi de detenţie, obligaţie asumată prin Memorandumul Rezmives, anunţă ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici