Grindeanu: Buget record pentru Ministerul Transporturilor în 2024

  • Parlamentul a dat undă verde alocării de 30 de miliarde de lei Ministerului Transporturilor, a anunţat şeful ministerului, Sorin Grindeanu.
  • Sunt fonduri aferente PNRR, CEF şi Programului Transport 2021-2027.
Urmărește
305 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: Buget record pentru Ministerul Transporturilor în 2024

Parlamentul a dat undă verde alocării de 30 de miliarde de lei pentru Ministerul Transporturilor, a anunţat, luni, pe pagina sa de Facebook, şeful ministerului, Sorin Grindeanu. Din această sumă, 20,4 miliarde de lei sunt destinaţi bugetului de investiţii din fonduri europene, a scris Grindeanu. Sunt fonduri aferente PNRR, CEF şi Programului Transport 2021-2027, din care cofinanţarea asigurată de la bugetul de stat este de 11 miliarde de lei.

”Banii vor fi folosiţi anul viitor pentru derularea unor proiecte cu o valoare totală de 81 miliarde de lei: drumuri de mare viteză - 710 km (cu o valoare totală de 55 miliarde lei); cale ferată (modernizare, electrificare) - 430 km (valoare cumulată de 21 miliarde lei); achiziţii de material rulant - 131 de trenuri (valoare totală de 5 miliarde lei). Toate proiectele de infrastructură rutieră mare au finanţare prin bugetul pentru 2024, fie că vorbim de autostrada A8, autostrada A7, autostrada Sibiu-Piteşti sau drumul expres Craiova-Piteşti. Acest lucru este valabil şi pentru magistralele de cale ferată cu finanţări europene nerambursabile”, a mai consemnat ministrul. Sumele alocate sunt direct corelate cu gradul de execuţie al lucrărilor estimat pentru 2024 în cazul acestor proiecte. Pentru celelalte cheltuieli - efectuate doar din bugetul de stat- suma necesară MTI, în 2024, este de 9,6 miliarde lei (o creştere de aproximativ 10% faţă de 2023)”, a explicat Grindeanu.

Pentru investiţii vor fi alocaţi, din bugetul de stat, peste 725 milioane de lei. Sumele merg pentru domeniul rutier (345,9 milioane de lei), sectorul feroviar (336,37 milioane lei), cel naval (28,25 milioane lei), dar şi către transportul aerian (15,33 milioane lei), susţine ministrul Transporturilor.

Alţi 5,05 miliarde de lei sunt necesari pentru întreţinerea infrastructurii rutiere (un miliard de lei) şi feroviare (4,05 miliarde de lei). Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere ar fi nevoie, conform sursei citate, de 113,3 milioane de lei, iar pentru reparaţii curente ale infrastructurii feroviare publice, de 53,03 milioane de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici