- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GUVERNUL UNGUREANU A CĂZUT. Boc: Coaliţia de guvernare nu mai există. Preşedintele a chemat partidele la consultări
Rezultatul votului la moţiunea de cenzură a fost anunţat oficial în plenul Parlamentului, fiind exprimate 235 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" iar patru voturi fiind anulate, Guvernul Ungureanu fiind astfel demis. Membrii Guvernului Ungureanu nu au fost prezenţi în sală la momentul anunţului oficial al rezultatului votului la moţiune. Potrivit procesului verbal prezentat în plen de deputatul PSD Georgian Pop, din totalul de 460 de parlamentari au fost prezenţi 259, fiind exprimate 248 de voturi, patru fiind anulate. Dintre voturile valabil exprimate, 235 au fost "pentru" şi 9 "împotrivă".
MOŢIUNEA DE CENZURĂ (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
UPDATE 15:45 - Băsescu cheamă partidele la consultări de la 17.00. PSD, PNL şi PC, invitate separat
Preşedintele Traian Băsescu va avea primele consultări, la ora 17.00, cu liderii PDL, deşi iniţial aceştia fuseseră chemaţi ultimii, iar la 17.30 va purta discuţii cu USL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Preşedintele va începe consultările cu delegaţia PDL la ora 17.00.
Ulterior, de la 17.30, preşedintele va discuta cu reprezentanţii USL.
Apoi, la consultări vor intra reprezentanţii UDMR, după care grupul minoritatilor, iar la final, UNPR.
UPDATE 15:08 - Rezultatul votului la moţiunea de cenzură a fost anunţat oficial în plenul Parlamentului, fiind exprimate 235 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" iar patru voturi fiind anulate, Guvernul Ungureanu fiind astfel demis.
UPDATE 14:55 - Moţiunea de cenzură a opoziţiei a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis. Anunţul a fost făcut de senatorul PNL Dan Radu Ruşanu, care iniţial a anunţat 236 voturi "pentru". El a precizat că au fost 12 voturi "împotrivă" şi "o bomboană". Ulterior, la solicitarea PDL, voturile au fost renumărate, Ruşanu precizând apoi că au fost 235 de voturi "pentru".
UPDATE 14:45 - Urnele de vot s-au întors la plen, pentru că parlamentarul Georgian Pop, cel care a făcut apelul nominal al parlamentarilor, susţine că nu a votat, el aflându-se la tribună.
El a susţinut că atunci când a terminat de citit lista parlamentarilor şi s-a întors să voteze, cei de la PDL "au fugit cu urnele".
Până la acel moment, votaseră 245 de parlamentari.
Georgian Pop a votat, iar urnele au fost duse din nou la Biroul Permanent al Camerei pentru numărarea voturilor.
UPDATE 14:16 - Senatorul Sorina Plăcintă nu a sosit la plen la votarea moţiunii de cenzură, toţi senatorii prezenţi exprimându-şi deja, până la această oră, opţiunile, la acest moment votând deputaţii.
Sorina Plăcintă nu a răspuns prezent la apelul chestorului Senatului, care invita senatorii să-şi exprime opţiunea la moţiunea de cenzură.
Primii care au votat la moţiunea de cenzură au fost senatorii, la momentul transmiterii acestei ştiri deputaţii exprimându-şi opţiunile.
UPDATE 13:20 - Senatorul PDL Sorina Plăcintă, despre care s-a afirmat că ar urma să plece la PNL, a discutat, într-o bancă din plen cu Elena Udrea, Plăcintă plângând şi spunând: "Nu mai pot". Senatorul Sorina Plăcintă a declarat, întrebată de jurnalişti dacă va vota moţiunea de cenzură, că va vota, ea spunând acestea cu voce tremurândă.
UPDATE 12:50 - Negocieri intense la moţiune: "Nimeni nu controlează nimic. Scorul e foarte strâns. Ce-o vrea Dumnezeu"
UPDATE 12:30 - Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a revenit în plen, după aproximativ 20 de minute petrecute alături de Emil Boc, Vasile Blaga, Roberta Anastase şi Ioan Oltean, în biroul preşedintelui Camerei.
El a refuzat să facă declaraţii.
UPDATE12:20 - Deputatul PDL Cătălin Croitoru a anunţat că va vota moţiunea de cenzură şi a precizat că va părăsi grupul PDL şi va trece la PSD.
UPDATE 12:00 - Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi liderii PDL Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean şi Emil Boc s-au reunit în biroul preşedintelui Camerei, în timp ce în plen se dezbate moţiunea de cenzură.
UPDATE 11:47 - Ponta: Sunt gata să-mi asum chiar de mâine răspunderea conducerii ţării
UPDATE 11:20 - Ungureanu către opoziţie: Eu unul nu sunt şantajabil, dar probabil voi aveţi o experienţă în domeniu
"Pentru a fi şantajabil, trebuie să ai ceva de ascuns şi ceva de pierdut totodată. Eu unul nu mă simt şantajabil, şi nici membrii Guvernului. Aş vrea să cred că nici dumnevoastră nu sunteţi, dar utilizarea extensivă a acestui cuvânt mă face să cred că îi ştiţi foarte bine semnificaţia şi, probabil, că aveţi o experienţă extinsă în materie", a spus Ungureanu parlamentarilor opoziţiei.
Cu această afirmaţia, premierul şi-a încheiat discursul susţinut în plenul Parlamentului pe durata unei ore la dezbaterea moţiunii de cenzură.
UPDATE 10:50 - Aproximativ 20 de parlamentari ai coaliţiei de guvernare erau vineri în sala de plen a Parlamentului în timp ce premierul Ungureanu îşi prezenta discursul la dezbaterea moţiunii de cenzură.
Băncile ocupate de obicei de parlamentarii coaliţiei erau aproape goale în timpul discursului premierului Ungureanu.
Reprezentanţii UDMR aveau în sală doar cinci parlamentari, în timp ce PDL era reprezentat de aproximativ 15 senatori şi deputaţi, printre aceştia aflându-se Sever Voinescu, Theodor Paleologu, Valeriu Tabără, Cătălin Croitoru, Silviu Prigoană, Vasile Gherasim, Mircea Toader, Costică Canacheu.
Majoritatea parlamentarilor PDL s-ar afla la sala de grup din Camera Deputaţilor.
De asemenea, în sala de plen, la discursul premierului, sunt prezenţi parlamentarii neafiliaţi Mircea Geoană şi Marian Săniuţă.
Spre deosebire de aleşii puterii, majoritatea parlamentarilor opoziţiei se află în băncile lor.
UPDATE 10:45 - Ungureanu cu trimitere la Ponta: România nu e un magazin pe care să-l închizi când pleci în Dubai
Premierul Ungureanu a acuzat opoziţia de lipsă de responsabilitate la depunerea moţiunii, dar şi în acţiuni anterioare, arătând că România nu este "un magazin pe care să-l închizi când pleci în Dubai", făcând astfel trimitere la declaraţiile recente ale PDL privind vacanţa liderului PSD Victor Ponta
UPDATE 10:35 - Ungureanu: Nu sunt convins că PNL crede în moţiune, în afara vehemenţei cu care îmi atacă apartenenţa
"Autorii moţiunii şi-au pus într-o situaţie dificilă chiar proprii colegi, foşti prim-miniştri ai României", a spus Ungureanu.
El a arătat că PNL ar trebui să sprijine iniţiativele private, precum procesul de privatizare derulat inclusiv în mandatul guvernării PNL, perioadă în care au fost iniţiate chiar procedurile de vânzare a Cuprumin.
Premierul a mai arătat că decizia de clasificare a acordurilor petroliere, precum cele ale Chevron, nu îi aparţine, ci a fost menţinută şi de fostele guverne, care nu au modificat regula deşi aveau această posibilitate.
UPDATE 10:25 - Ungureanu: Opoziţia ne scade forţa de negociere cu FMI, sunt politicieni, dar puţini oameni de stat
"Regret că am în faţa mea mulţi politicieni şi puţini oameni de stat. Distrugeţi ideea de opoziţie, care ar trebui să contribuie la soluţii constructive. Semnatarii moţiunii sunt mult mai departe de ideea Uniunii Europene decât mi-aş fi putut imagina şi vor o Românie arhaică", a spus Ungureanu liderilor opoziţiei, în plenul Parlamentului.
El a arătat că electoratul nu poate fi cumpărat prin fonduri alocate de Guvern către primari, aşa cum afirmă liderii opoziţiei, şi că nu înţelege criticile faţă de privatizare şi listarea la bursă, proceduri care certifică însăşi credibilitatea unui stat.
În privinţa acuzaţiilor privind lipsa de transparenţă, premierul a susţinut că Guvernul nu poate fi acuzat de lipsa de interes a "unora" de a se documenta de pe site-urile instituţiilor.
UPDATE 10:15 - Parlamentarii neafiliaţi au opinii împărţite referitor la moţiunea de cenzură, unii dintre aceştia declarând că vor vota în favoarea moţiunii, în timp ce alţii au declarat că vor fi împotriva acesteia.
UPDATE 09:50 - Ungureanu şi PDL au numărat "pe cap de om" parlamentarii puterii. Opoziţia nu are două voturi
UPDATE 09:30 - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat în deschiderea şedinţei de plen că Birourile Permanente reunite au stabilit timpii de dezbatere, astfel că Guvernul are la dispoziţie maximum 60 de minute, atât pentru începutul moţiunii, cât şi pentru partea de final, pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Grupului parlamentar PDL i-au fost alocate 53 de minute pentru dezbatere, în timp ce PSD are la dispoziţie 44 de minute.
Liberalilor li s-au alocat 29 de minute, UDMR are la dispoziţie 9 minute, în timp ce minorităţile şi independenţii au la dispoziţie 6 minute pentru discursuri.
Moţiunea de cenzură este citită în plen de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu.
UPDATE 09:25 - Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a discutat cu liderii PDL în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, înaintea votului la moţiunea de cenzură, el declarând ulterior, la momentul intrării în sala Parlamentului, că "alţii" ar trebui să aibă emoţii pentru rezultatul votului. Mediafax.ro va transmite LIVE şedinţa Parlamentului în care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură.
"Alţii trebuie să aibă emoţii, nu eu", a spus Ungureanu.
Imediat cum a intrat în sala Parlamentului, premierul s-a îndreptat spre liderul UDMR, Kelemen Hunor, cu care a avut o scurtă discuţie.
Moţiunea de cenzură dezbătută vineri este prima împotriva Cabinetului Ungureanu, care a fost învestit de Parlament în data de 9 februarie.
Opoziţia ar putea miza, potrivit situaţiei din Parlament de la acest moment, pe 223 de voturi, din cele 231 de voturi necesare pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. Reprezentanţi ai PSD spun totuşi că USL ar contabiliza 226 de parlamentari.
VEZI TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ
La Camera Deputaţilor, UDMR are 20 de parlamentari, Minorităţile au 17 parlamentari, UNPR are 14 parlamentari, inclusiv Marian Sârbu, numit la şefia CSSPP, dar care încă nu a demisionat din funcţia de deputat.
PDL are 113 deputaţi, în condiţiile în care Gheorghe Ciobanu, Florentin Gust Băloşin, Eugen Uricec, Valentin Sava au plecat la PSD, iar Marius Cristinel Dugulescu a plecat la PNL. Deci puterea are la Cameră 164 de deputaţi.
PSD are la Cameră 94 de deputaţi, cu fostul neafiliat Marian Avram, care a declarat, miercuri, la o televiziune, că trece în tabăra social-democrată, şi cu Gheorghe Ciobanu, Florentin Gust Băloşin, Eugen Uricec, Andrei Valentin Sava, care au trecut şi ei la PSD. PNL are 60, cu Marius Cristinel Dugulescu, venit de la PDL, dar a căruie înscriere încă nu s-a anunţat oficial. În acest număr al deputaţilor liberali este inclus însă şi Virgil Pop, aflat în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Scriptic, Opoziţia are la Cameră 154 de parlamentari.
La Cameră există opt deputaţi neafiliaţi, inclusiv Mihail Boldea, aflat în arest.
Numărul total de deputaţi este 326.
La Senat, UDMR are opt reprezentanţi, UNPR are 13 reprezentanţi, însă Corneliu Grosu a anunţat că votează moţiunea de cenzură, iar PDL are 42, după plecările lui Petru Filip, Mihaela Popa şi Dorin Păran.
Luni, senatorul PDL Ioan Sbîrciu anunţase că trece la PC, dar apoi s-a răzgândit, spunând că are nevoie de o săptămână pentru a lua o decizie.
Puterea are aşadar la Senat 63 de reprezentanţi, dar Grosu a anunţat că votează pentru moţiune.
În acelaşi timp, PSD are 42 de reprezentanţi, cu Petru Filip, iar PNL are 27, inclusiv Popa şi Păran.
În total, opoziţia are la Senat 69 de senatori, la care se adaugă votul în favoarea moţiunii anunţat de către Grosu.
Există şi doi parlamentari neafiliaţi la Senat - Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu.
Numărul total de parlamentari este 460, prin urmare, moţiunea de cenzură trece cu 231 de voturi.
În acest moment, opoziţia poate miza pe 153 de voturi la Cameră şi pe 70 de voturi la Senat, în total pe 223 de voturi, astfel încât soarta Guvernului poate fi hotărâtă de voturile parlamentarilor neafiliaţi şi eventualele noi dezertări din tabăra puterii.
Dintre parlamentarii neafiliaţi, au spus clar că susţin moţiunea Mircea Geoană şi Mircia Giurgiu. Acesta din urmă a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că va vota moţiunea de cenzură depusă de USL cu bilele la vedere şi cu ambele mâini.
Gheorghe Zoicaş a spus că va vota împotriva moţiunii dacă ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului va fi remaniat, iar Cezar Măgureanu a declarat că va decide cum votează după ce se consultă cu vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu.
În rest, parlamentarii neafiliaţi Oana Niculescu Mizil, Dan Ilie Morega, Marian Săniuţă şi Daniel Oajdea s-au ferit să declarare cum vor vota, precizând însă că vor fi prezenţi, că votul e secret, că vor face apel la conştiinţă şi că decizia este una importantă.
Victor Ponta a declarat că toţi parlamentarii opoziţiei vor fi prezenţi în Parlament să voteze moţiunea de cenzură. El a precizat că votul va fi la vedere. Joi seară, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat că, odată cu adeziunea lui Andrei Valentin Sava la PSD, USL contabilizează 226 de parlamentari.
Este de aşteptat ca reprezentanţii coaliţiei să nu participe la vot, deşi vor fi prezenţi în Parlament.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.