Iliescu: E corect ca Parlamentul să adopte o declaraţie de sancţionare a mesajelor liderilor ungari

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, că propunerea ca Parlamentul român să adopte o declaraţie prin care să sancţioneze mesajele liderilor politici din Ungaria este corectă, menţionând că era cazul ca şi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc să facă acest gest.

Urmărește
6 afișări

"Eu cred că a fost corectă această propunere (ca Parlamentul să adopte o declaraţie prin care să sancţionze mesajele liderilor politici din Ungaria, n.r.) pentru că este, totuşi, instituţie reprezentativă, democratică, a României şi când se săvârşesc asemenea acte din partea unor oameni pe care îi tratăm cu prietenie, o ţară cu care vrem să avem relaţii amicale, când nişte oameni responsabili fac declaraţii iresponsabile, aceasta nu slujeşte prieteniei dintre cele două ţări", a spus Iliescu.

El a arătat că, în acest spirit, era cazul ca şi şeful statului, Traian Băsescu, precum şi şeful Guvernului, Emil Boc, să sancţioneze aceste mesaje ale liderilor ungari.

Iliescu a menţionat că, în opinia sa, în condiţiile în care mesajul premierului ungar, Viktor Orban, este contestat în ceea ce priveşte veridicitatea, trebuie luat exact textul respectiv şi arătat ceea ce românii nu acceptă sau nu agreează.

"Faptul că apar asemenea ieşiri, asemenea răbufniri, din partea unor politicieni, care sunt încă dominaţi de sechelele unei gândiri vechi - eu înţeleg subiectiv acest lucru", a spus Iliescu, care a arătat că există sechelă în gândire de pe vremea imperiului, când se bucurau în Transilvania de poziţia de naţiune dominantă.

"Maghiarii au avut poziţia de naţiune dominantă, s-au trezit deodată o minoritate naţională şi au acest resentiment, pentru că situaţia nouă nu prea le convine", a spus Iliescu.

El a menţionat că "ieşirile acelea nepotrivite" au creat reacţie de neînţelegere din partea românilor.

"Acest act barbar din partea acelui maghiar român, care e căţean român şi este funcţionar public al statului român, din sistemul fiscal, îşi permite o asemenea nemernicie să spânzure un simbol al românilor...nu e admisibil aşa ceva", a spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a precizat că apreciază faptul că la nivelul conducerii UDMR s-a luat "o anumită poziţie" faţă de situaţia creată, el arătând, însă, că această poziţie a Uniunii "poate nu a fost suficientă" sau pe măsura aşteptărilor românilor.

"Şi românii, la rândul lor, trebuie să nu exagereze, să trateze aceste ieşiri ca fiind izolate, ale unor oameni inconştienţi de consecinţele lor, cu atât mai mult cu cât sunt responsabili politic", a mai spus Iliescu.

Reprezentanţii PSD şi PNL au susţinut, miercuri seară, în plenul Parlamentului, necesitatea adoptării unei declaraţii de protest a Legislativului român faţă de mesajul transmis de Viktor Orban. Demersul opoziţiei a dus la blocarea lucrărilor Parlamentului pentru aproximativ trei ore, chiar înaintea votului asupra moţiunii de cenzură.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a dat citire în plen mesajului premierului ungar la care opoziţia a făcut referire. Conform lui Moldovan, în mesajul lui Viktor Orban se arăta: "Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Ardealul a fost luat de la noi de puterile şi ţările care au avut un scop bine definit, de a aţâţa naţiunile şi a desena graniţe la care ei să fie în continuare dirijori".

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, în plenul Parlamentului, că nimic din ceea ce au afirmat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban şi că este nevoie de un apel la calm şi echilibru din partea unor politicieni responsabili şi cu "viziune" privind viitorul ţării.

Ministerul român de Externe a dat publicităţii o traducere neoficială a mesajului transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.

"Stimaţi concetăţeni! Această zi este sărbătoarea naţiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanţi ai identităţii noastre maghiare: mândria noastră naţională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt acelaşi lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim. Sărbătoarea naţională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării naţiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm. Am înfiinţat Ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal. Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşează în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii. Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute", se arată în mesajul lui Viktor Orban, conform traducerii neoficiale făcute de MAE român.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, probabil, s-a făcut confuzie între mesajul premierului ungar, Viktor Orban, poemul lui Petofi Sandor şi discursul soţiei sale.

Ministerul de Externe a precizat că a comunicat ambasadorului ungar, convocat joi la MAE, "insatisfacţia" părţii române pentru situaţia creată în contextul mesajelor transmise de oficialii ungari la manifestările de marcare a Revoluţiei de la 1848, fiind solicitată clarificarea urgentă a situaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici