- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Sulfina Barbu: Boc a spus un banc la PDL Bucureşti pentru a descreţi frunţile
Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că bancul spus de preşedintele partidului, Emil Boc, la întâlnirea cu organizaţia de Bucureşti, a descreţit frunţile şi a fost un moment bine încadrat în discursul prezentat de premier.
Reporter: Aţi vorbit despre explicaţii. M-ar interesa cum vedeţi dumneavoastră faptul că premierul Emil Boc, preşedinte al partidului, a prezentat unele explicaţii într-o metaforă, a spus un banc cu Mary, cu John, cu bani, care credeţi că a fost motivaţia premierului?
Sulfina Barbu: Pentru că am fost acolo, în sală, pot să vă spun că preşedintele partidului, pentru că a venit în calitatea de preşedinte al PDL să-şi prezinte programul politic pentru alegerile interne în faţa celor şase organizaţii din Bucureşti. Acolo noi suntem în familie, partidul e ca o familie, pentru că ne place sau nu ne place, dar eu sunt din 1997 în acest partid, eu sunt în campanie electorală, în alegeri locale, generale, în referendumuri, din 1997 sunt alături de ei. Suntem ca într-o familie. Eu la sediul partidului mi-am luat copilul când era fetiţa mea mică şi nu aveam cu cine să o las acasă şi erau zile în care trebuia să fiu la şedinţe şi am luat copilul la sediul partiduluim stătea într-un birou, îşi colora o carte sau desena, era la grădiniţă sau poate avea o temă de la grădiniţă şi eu stăteam la şedinţa de la partid. Inclusiv fiica mea ştie oamenii din partid şim când ne întâlnim, suntem ca într-o familie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Reporter: Şi motivaţia preşedintelui partidului (n.r. - de a spune un banc)...
Sulfina Barbu: Tocmai pentru că dumnealui cu membrii de partid discută mai calm, mai liber, mai la obiect, nu poţi să fii numai în haina de prim-ministru când eşti preşedinte de partid cu proprii colegi de partid.
Reporter: Credeţi că e vremea bancurilor?
Sulfina Barbu: Eu cred că a fost potrivit ceea ce a spus preşedintele Emil Boc duminică pentru toţi membrii de partid. A fost practic o descreţire a frunţilor şi un moment de destindere după multe date foarte serioase, foarte concrete de cifre. În două ore şi jumătate, oamenii au fost foarte atenţi, au urmărit discursul, dar a fost un moment ,mai sunt şi artificii de discurs pregătite pentru ca oamenii respectivi să şi reţină din ceea ce le spui. Eu cred că a fost un moment potrivit, frumos bine încadrat în discursul general al preşedintelui PDL, pentru că am fost acolo.
Reporter: Aţi spus că nu puteţi să criticaţi candidaţii pentru preşedinţia PDL, v-aş ruga să enumeraţi câte trei calităţi pentru fiecare, pentru Emil Boc şi Vasile Blaga?
Sulfina Barbu: La domnul Emil Boc aş spune în primul rând onestitate, tenacitate şi asumarea de responsabilităţi, uneori chiar şi pentru noi, membrii de partid, a fost surprinzător cât de multe responsabilităţi şi ce obiective îndrăzneţe a asumat şi le-a atins. Domnul Vasile Blaga - un foarte bun organizator, un om de echipă şi un foarte bun politician, cu experienţă politică aş spune mare şi cunoscător al celorlalte partide politice. Sunt mult mai multe calităţi pe care cei doi candidaţi le au, sunt colegii mei alături de care am luptat, îmi amintesc inclusiv în campania electorală pentru alegerile din Cluj am fost cu echipa.
Reporter: Referitor la sigla partidului, domnul Theodor Paleologu a povestit, a arătat desene cu doi porumbei, o porumbiţă, a şi spus că porumbiţa ar putea fi doamna Elena Udrea, toată lumea s-a întrebat la dezbateri cine ar putea fi porumbelul. Dumneavoastră ce părere aveţi, doi porumbei ar putea fi o siglă pentru partid?
Sulfina Barbu: Cu siguranţă pentru sigla partidului, dacă vom avea probabil această discuţie în viitorul apropiat, trebuie făcut un studiu. În primul rând pe membrii partidului, apoi pe cei de afară, dacă ne gândim să schimbăm sigla şi simbolistica partidului e un lucru serios pe care trebuie să-l facem.
Reporter: N-a fost serios atunci când au fost propuşi doi porumbei ca siglă?
Sulfina Barbu: Eu cred că a fost o glumă. Domnul Toader Paleologu a propus aşa ceva, cred că a glumit pur şi simplu, pentru că eu mă gândesc mai mult la Partidul Popular European, către sigla PPE din care facem noi parte. Vedem dacă nu putem să ne apropiem de PPE ca simbolistică, mie îmi place foarte mult de exemplu inima PPE ca şi simbol. Dar astea dacă le vom discuta sunt lucruri serioase pe care trebuie să le analizăm pe baza unor studii, unor analize şi în rândul membrilor de partid şi în rândul oamenilor din afara partidului, pentru că nu este puţin lucru însemnul electoral, este extrem de important. Să ne amintim că în campaniile electorale fiecare ne ducem cu un însemn electoral, cu simbolistica partidului şi în momentul în care schimbi e posibil să creezi dificultăţi chiar în rândul membrilor de partid şi al susţinătorilor tăi.
Reporter: Mulţi dintre liderii PDL şi candidaţi în cursa pentru preşedinţia PDL vorbesc despre un parteneriat cu domnul Traian Băsescu, preşedintele ţării. V-aş întreba care credeţi dumneavoastră că ar putea fi locul lui Traian Băsescu după ce va finaliza mandatul de preşedinte al ţării?
Sulfina Barbu: Aceasta este problema domniei sale. Nu pot eu să comentez ce va face preşedintele României după ce va încheia mandatul de preşedinte. Cu siguranţă nu mă pronunţ eu aici.
Dar eu aş sublinia câteva lucruri esenţiale din punctul meu de vedere. Când vorbim de parteneriat cu preşedintele României, trebuie să vorbim de acţiune politică mai mult şi mai puţin de declaraţii. Orice declaraţie trebuie să fie susţinută de acţiune politică. Eu văd aşa: în primul rând, preşedintele României este pe cea mai înaltă funcţie aleasă în stat şi este fost membru al PDL, chiar preşedinte al acestui partid. Deci, nu putem să fim ipocriţi şi să spunem, ştiţi, nu ne mai interesează preşedintele Traian Băsescu, nu avem cum, face parte din istoria noastră, a PD, respectiv a PDL.
Doi. Conform Constituţiei, preşedintele României este parte a executivului. Şi a asumat nişte reforme extrem de importante pe care singur nu le-ar fi putut pune în practică, ci în parteneriat cu Guvernul actual al actualei coaliţii şi condus de Emil Boc a pus în practică aceste reforme. Despre acest parteneriat pe instrumente constituţionale putem să discutăm. Ce obiective îţi propui? Preşedintele am văzut că a avut obiective şi în perioada 2007-2008, dar neexistând un dialog între Administraţia prezidenţială şi Guvern, nimic din ceea ce preşedintele Traian Băsescu propunea atunci n-a fost pus în practică, poate nu mai era situaţia dificilă la sfârşitul anului 2008 - începutul anului 2009 dacă s-ar fi întâmplat ceva din proiectele comune. Eu cred în acţiunea politică de parteneriat între preşedinte şi Guvern în folosul public, mai avem o provocare extrem de importantă aceea de a reforma regiile autonome, companiile de stat care din păcate au rămas nereformate dinainte de 1989.
Reporter: Cine este responsabil pentru că au rămas nereformate? PDL s-a aflat la guvernare.
Sulfina Barbu: Haideţi să ne uităm puţin în istoria lor şi vom vedea că vin arierate din 1990 care s-au tot rostogolit, datorii neachitate, subvenţii datorate fără o analiză serioasă. Aici nu putem să spunem că PDL este singurul vinovat, toate guvernele şi toate partidele care au guvernat până acum sunt vinovate de situaţia companiilor şi regiilor autonome. Este o realitate. Pe de altă parte, PDL împreună cu partenerii de coaliţie asumă pe baza evaluărilor făcute cu specialiştii, nu poţi să te joci cu Transgazul şi să spui astăzi ceva şi mâine altceva sau cu Compania Naţională a Huilei, pentru că sunt şi probleme sociale şi probleme de exploatare a resurselor existente în România, de producere a energiei. Trebuie să ai un plan coerent şi să iei în calcul toate aceste lucruri şi implicaţii în domeniul social, economic. Şi cred că pe baza analizelor care s-au făcut acum este un plan coerent împreună cu FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană de reformare şi eficientizare. Nu ştiu dacă pot să vă spun dacă toate trebuie să fie privatizate, aş spune că nu. (...)
Reporter: Conducerea viitoare a partidului ar putea fi cam aceeaşi conducere, sunt cam aceleaşi persoane care candidează pentru funcţii de conducere.
Sulfina Barbu: Sunt şi oameni noi, haideţi să recunoaştem, în rândul parlamentarilor sunt parlamentari la primul mandat, care candidează acum fără să fi avut funcţii în BPN şi sunt multe exemple. Că vorbim de Cristi Petrescu, că vorbim de Ştefan Pirpiliu, de Toader Paleologu, de Mihaela Şandru, sunt mulţi colegi care sunt la primul mandat de parlamentar şi nu au fost în BPN.
Reporter: Şi credeţi că dânşii vor aduce această schimbare?
Sulfina Barbu: Sunt convinsă că această înnoire a echipei cu cei care au experienţă,pentru că şi din cei cu experienţă din actuala conducere vor fi realeşi şi din rândul europarlamentarilor,doamna Monica Macovei nu a fost în conducerea partidului, candidează acum la o funcţie de vicepreşedinte. Domnul Sever Voinescu candidează şi dumnealui la funcţia de vicepreşedinte. Pe lângă oameni cu experienţă,vin oameni noi care spun «Da, avem putere de muncă, ştim ce înseamnă activitatea partidului, vrem să ne asumăm la nivel naţional funcţii de conducere». Va ieşi o echipă care va îmbina şi noutatea cu experienţa şi tinereţea cu experienţa, va fi un suflu nou.
Reporter: Îl vedeţi pe domnul Emil Boc premier în continuare şi după această convenţie a partidului?
Sulfina Barbu: Cu siguranţă da, din moment ce nu avem şi nu a fost altă discuţie pe această temă, cu siguranţă domnia sa rămâne în funcţia de prim-ministru după convenţie, pentru că deocamdată alegerile sunt în PDL şi dorinţa noastră şi a primului-ministru a fost ca această campanie să afecteze cât mai puţin actul de guvernare.
Am auzit critici şi dacă îmi daţi voie să spun câteva lucruri... Am auzit critici că primul-ministru merge în teritoriu. Da, a mers în teritoriu şi a semnat contracte cu finanţare pe fonduri europene şi vă dau câteva exemple: contracte cu finanţare pe fonduri europene sau fonduri guvernamentale.
Reporter: În timp ce făcea campanie internă de partid?
Sulfina Barbu: Dacă în ziua de marţi a semnat un contract la Bistriţa, culmea, beneficiarul este primarul PSD al oraşului Bistriţa, s-a aflat în oraşul Bistriţa şi după-amiază s-a întâlnit cu organizaţia partidului, acolo cred că nu este nimic rău. Că la Constanţa a semnat cu primarul Mazăre un contract pe fonduri europene consistent sau dacă la Târgu Jiu s-au semnat tot cu un primar PSD două contracte tot pe POSDRU, eu nu cred că este un lucru rău dacă primul-ministru merge într-o localitate din România şi îşi face timp o oră şi merge chiar şi la organizaţia de partid. Este chiar logic să meargă la organizaţia de partid, a partidului pe care îl conduce.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: