Video INTERVIU: Sulfina Barbu: Boc a spus un banc la PDL Bucureşti pentru a descreţi frunţile

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că bancul spus de preşedintele partidului, Emil Boc, la întâlnirea cu organizaţia de Bucureşti, a descreţit frunţile şi a fost un moment bine încadrat în discursul prezentat de premier.

Urmărește
941 afișări

Reporter: Vreţi să spuneţi că domnul Boc nu a mers special în această campanie să se întâlnească cu organizaţiile?

Sulfina Barbu: Prioritare au fost proiectele guvernamentale şi pe fonduri europene. Asta pot să vă spun cu siguranţă şi puteţi să verificaţi şi dumneavoastră. Poate să verifice oricine că prioritar a fost activitatea guvernamentală în aceste deplasări în campania internă a primului-ministru.

Reporter: După experienţa dumneavoastră de om politic, care credeţi că ar fi scenariul cel mai negru pentru PDL?

Sulfina Barbu: Eu refuz să merg pe scenarii negre. Sigur, ceea ce este principala preocupare pentru PDL o reprezintă anul electoral 2012. În primul rând, alegerile locale şi apoi alegerile generale. Ceea ce partidul îşi propune este să recâştige încrederea electoratului şi avem un electorat care a fost dezamăgit de faptul că Alianţa D.A. nu a mai funcţionat, avem acolo oameni pe care îi putem recâştiga de partea noastră. Există un alt electorat tradiţional de dreapta dar care este dezamăgit că PNL a făcut această alianţă cu stânga din România. Eu cred că acei cetăţeni şi acel electorat poate fi câştigat de PDL, pentru că PDL a făcut reforme de dreapta, dacă ne uităm în educaţie, justiţie, pe legislaţia muncii, pe legea salarizării unitare. (...)

Reporter: Cum se simte un politican care merge în teritoriu, un politician aflat la putere şi este huiduit de oameni?

Sulfina Barbu: Nu se simte confortabil, asta pot să vă spun cu siguranţă asta. Nu se simte confortabil un politician, un parlamentar care susţine măsuri pe care le consideră corecte şi necesare României, pentru că altfel nu poţi să susţii dacă nu crezi în ceea ce votezi în Parlament, vă garantez eu că nu poţi să susţii doar că spune cineva. Eu vă spun din punctul meu de vedere că nu mă simt confortabil, dar am şi poate norocul, posibilitatea să vorbesc cu oamenii, să le explic de ce susţin şi care sunt efectele. Sunt oameni care înţeleg, sunt oameni care, sigur, nu înţeleg. Niciun politician nu se bazează pe unanimităţi. Întotdeauna un politician are aliaţi şi adversari politici sau susţinători ai partidelor politice de pe scena politică din România. Nu te simţi bine când eşti acuzat pe nedrept, dar dacă îţi faci datoria, vorbeşti cu oamenii şi le explici de ce ai susţinut legea educaţiei, de ce ai susţinut Codul Muncii, Legea dialogului social, care sunt principalele puncte care vin în beneficiul şi angajatorului şi angajatului, eu cred că oamenii respectiv îşi schimbă atitudinea, chiar dacă nu te laudă măcar are motivaţia de la tine ca politician. Când nu intri în dialog cu oamenii poţi să te aştepţi să te huiduie pentru că nu ai explicaţii. Dacă nu explici şi nu spui care a fost crezul tău intern de a susţine măsura respectivă, atunci cred că este problema politicianului respectiv şi nu a cetăţeanului.

Reporter: Credeţi că într-un viitor, nu ştim dacă îndepărtat sau apropiat, PDL se va descurca fără sfaturile preşedintelui Traian Băsescu, când nu va mai fi preşedintele ţării?

Sulfina Barbu: Eu sunt convinsă că atunci când nu va mai fi preşedintele României, domnul Traian Băsescu nu va rămâne indiferent la ceea ce face PDL, dar sigur s-ar putea să nu mai dorească să fie atât de atent. Eu cred că vom fi pe picioarele noastre, suntem deja pe picioarele noastre ca partid politic. În campania pentru parlamentare din 2008, atunci când eu am candidat, am candidat mergând din uşă în uşă şi convingând cetăţenii să ne susţină. Eu cred că va fi suficient de matur şi trecut prin suficiente lupte electorale ca să se descurce şi fără Traian Băsescu, dacă domnia sa va alege într-adevăr să nu mai revină în politică, să nu mai rămână pe scena publică, aşa cum anunţat la un moment dat.

Reporter: Dintre colegii dumneavoastră, pe cine aţi vedea la ora actuală candidat pentru Preşedinţia ţării?

Sulfina Barbu: Cred că trebuie să facem o analiză serioasă. Să vedem evoluţiile viitoare şi trebuie şi anunţuri de intenţie şi pregătiri pentru o astfel de funcţie importantă. În momentul de faţă, cred că trebuie să ne luăm după cota de încredere pe care o au politicienii şi ea nu este suficientă astăzi pentru a candida la Preşedinţia României. Dar până în 2014 cred că este timp suficient pentru pregătirea unei astfel de candidaturi.

Reporter: Nu vedeţi o anumită persoană?

Sulfina Barbu: Dacă ne uităm după cota de încredere, vedem că Emil Boc este un politician de încredere, că Theodor Stolojan, dar nu cred că domnia sa va dori să candideze în 2014, pentru că nici în partid nu a dorit să mai candideze la o funcţie importantă. Vedem că domnul Vasile Blaga are o cotă de încredere mai mare, vedem că şi din rândul tinerilor se ridică o categorie de politicieni importanţi.

Reporter: Din rândul femeilor vedeţi pe cineva?

Sulfina Barbu: Îmi este greu să vă spun dacă în 2014 românii vor fi pregătiţi să aibă o femeie preşedinte. Aici, cu această problemă a reprezentării femeii în politică avem mult de lucrat cu mentalităţile. Deciziile majore în Parlamentul României sunt luate de bărbaţi, 90% din decidenţii politici ai acestei ţări sunt bărbaţi. Este greu să cred că, dacă nu au votat mai multe femei în Parlamentul României, cetăţenii români vor vota o femeie la conducerea ţării şi la cea mai înaltă funcţie din statul român în 2014.

Reporter: Apropo de mentalitate, cât credeţi dumneavoastră că este mit şi cât credeţi că este realitate în ceea ce se spune că în spatele unei femei puternice se află un bărbat puternic care o susţine?

Sulfina Barbu: Eu cred că este realitate. Pentru că orice femeie care asumă o carieră publică fără susţinerea familiei nu poate să aibă succes. Vă spun din propria experienţă. Dacă soţul meu nu m-ar fi susţinut şi nu ar fi fost un susţinător constant ... Era suficient să-mi spună «Dar de ce nu eşti tu la şedinţă de partid? Uite, mă supăr şi nu-ţi mai dau voie să mergi la şedinţe de partid, că avem probleme acasă în familie». Ar fi fost o dată, de două ori, de trei ori suficient să-mi spună lucrul acesta şi sigur m-aş fi gândit de două ori. Deci, fără susţinerea familiei nu poţi să faci o carieră publică, o carieră politică frumoasă, n-ai cum.

Reporter: Când v-a fost cel mai greu?

Sulfina Barbu: Cel mai greu mi-a fost atunci când Andreea era mică. Atunci mi-a fost cel mai dificil şi în anii respectivi, în 1997-1999, au fost şi de iniţiere în politică şi cu o activitate mai puţin susţinută. Dar după ce Andreea a mers la şcoală, a intrat într-un program, am reuşit să mă implic mai mult în politică. Anii aceia au fost cei mai grei pentru că prioritară este familia, fiica mea şi au fost momente, vă spuneam, în care am fost nevoită să o iau cu mine, dar asta nu se întâmpla în fiecare zi.

Reporter: Care a fost cea mai dificilă întrebare pe care v-a pus-o fiica dumneavoastră legat de ceea ce se întâmplă în ţară, legat de guvernare?

Sulfina Barbu: Andreea mea m-a întrebat de ce toată lumea cere bani. Şi a spus: «Mami, eu nu înţeleg de ce toată lumea vine şi cere bani de la Guvern. Guvernul de unde să dea bani?». I-am explicat că şi educaţia şi sănătatea şi armata şi poliţia sunt domenii susţinute din fonduri guvernamentale. Şi atunci Andreea a spus: «Nu înţeleg un lucru, dacă toată lumea vrea bani, de ce nu vă gândiţi să faceţi mai mulţi bani?». Şi am întrebat-o: «Tu cum crezi că am putea face mai mulţi bani la bugetul de stat?» Şi mi-a spus: "Eu cred că din agricultură". Şi s-a referit la produsele ecologice pe care le mănâncă la bunica ei, care locuieşte la ţară - e vorba de mama mea - şi a spus că nu sunt promovate produsele ecologice şi că oamenii ar trebui să fie susţinuţi, să fie promovate produsele ecologice mult mai mult, şi la turism, că e un copil care s-a plimbat, a fost şi singură cu şcoala în diversele excursii, pot să vă spun că ştie fiecare zonă din România. I-am spus că n-avem nicio problemă, avem zone de cazare, avem locuri de cazare, sunt pensiuni, sunt hoteluri, problema o reprezintă cum ajungem acolo. «Dacă aţi reuşi să faceţi infrastructura, drumurile şi calea ferată, ar veni oameni din Ungaria, din Bulgaria şi Polonia», ea mi-a dat cele trei exemple, să vadă ce frumos e Maramureşul, Bucovina, şi i-am dat dreptate.

A fost, dacă vreţi, cea mai dificilă discuţie, pentru că nu am avut răspunsuri la toate întrebările şi am constatat că întotdeauna copiii au o logică foarte clară, o minte curată, gândesc curat şi spun sincer ceea ce gândesc. Asta a gândit Andreea mea şi nu am reuşit încă să-i dau răspunsul de ce nu merge suficient de bine agricultura, un domeniu pe care ea îl vede ca fiind domeniul care poate relansa România.

(Interviu de Emma Toader, ema@mediafax.ro)

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici