Între 2.500-9.200 lei de la Asociaţia Euroactiv pentru 11 persoane, inclusiv consilierul lui Botiş

Unsprezece persoane au avut, în februarie, venituri brute între 2.500 şi 9.200 lei de la Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, între care soţia ministrului Muncii, Ligia Botiş, consilierul personal al lui Botiş Ioan Iany Moroşanu (8.400 lei) şi managerul de proiect Carmen Diana Magda (9.200 lei)

Urmărește
41 afișări

Potrivit unei copii a declaraţiei lunare depuse, în luna februarie, la Direcţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud de către Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi obţinută de Agenţia MEDIAFAX, soţia ministrului Muncii, Ligia Botiş, a obţinut un venit brut de 8.400 de lei, din care au fost scăzute contribuţiile.

Pe aceeaşi anexă figurează, în total, 11 persoane.

Un venit lunar de 8.400 de lei este trecut şi în dreptul numelui lui Ioan Iany Moroşanu, care este consilierul personal al ministrului Muncii, Ioan Nelu Botiş, şi lucrează în Ministerul Muncii.

Ioan Iany Moroşanu a fost director adjunct al AJOFM Bistriţa-Năsăud până în toamna anului 2010, dar postul său a fost restructurat, instituţia reducând numărul directorilor adjuncţi de la doi la unu, odată cu reducerile de posturi operate în administraţie. Imediat după ce s-a întâmplat acest lucru, Moroşanu a devenit consilier al ministrului Muncii şi s-a mutat la Bucureşti.

Tot 8.400 de lei venit brut a avut şi Alina Căpraru, fosta şefă la cabinetul parlamentar al lui Ioan Botiş şi fost purtător de cuvânt al AJOFM Bistriţa-Năsăud în perioada în care acesta a fost directorul instituţiei.

Tot 8.400 de lei au obţinut şi Csaba Bartha, dar şi Irina Hădărean Şomlea. Aceasta din urmă a fost angajată a AJOFM Bistriţa-Năsăud, iar într-o perioadă a condus interimar instituţia.

Un venit brut de 8.400 de lei este trecut şi în dreptul numelui lui Ovidiu Lăzăroaie, care este pensionat din Armată, dar totodată redactor la cotidianul "Mesagerul de Bistriţa-Năsăud" (ziar despre care deputatul Emil Radu Moldovan, preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, a afirmat, recent, într-o conferinţă de presă, că a fost cumpărat de patru-cinci reprezentanţi ai PDL Bistriţa-Năsăud cu suma de 120.000 de euro) şi a cărui fiică, Carmen Diana Magda, este manager al acestui proiect.

De altfel, conform sursei citate, cel mai mare venit, de 9.200 de lei, l-a avut chiar Carmen Diana Magda, care este şi angajat al firmei Leoni Wiring Systems Ro Bistriţa, firmă germană de cablaje auto.

Venituri din partea Asociaţiei Parteneriat Euroactiv Bistriţa au obţinut, în luna februarie, şi Paul Daniel Deneş (4.300 de lei brut), care este jurist al firmei Leoni Wiring Systems Ro, şi Mirela Sălăgen (5.500 de lei brut).

Cu venituri de câte 2.500 de lei figurează şi Cristina Magda şi Cristian Maxian.

Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa a fost înfiinţată în 2007, iar potrivit site-ului acesteia scopul asociaţei este de "a contribui la promovarea dezvoltării locale durabile, prin iniţierea, dezvoltarea şi implementarea unor proiecte care pot fi finanţate prin diferite programe accesibile României".

Proiectul "Şansă la demnitate" vizează, potrivit site-ului asociaţiei, creşterea gradului de integrare pe piaţa muncii a persoanelor fără serviciu din mediul rural şi urban aflate în căutarea unui loc de muncă în judeţul Bistriţa-Năsăud, prin activităţi de informare, formare profesională, consiliere, mediere şi ocupare.

Membrii asociaţiei sunt câteva companii importante din Bistriţa Năsăud, între care SC Rombat SA, SC Teraplast SA sau SC Leoni Wiring System Ro SRL, dar şi filiala locală a Blocului Naţional Sindical (BNS), cea a Universităţii Tehnice sau Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa.

Conform celei mai recente raportări privind activitatea în proiect, datând din 9 martie 2011, 130 de persoane din grupul ţintă au participat la "servicii integrate", o sută la "serviciile de testare, evaluare", 65 au fost selecţionate pentru a participa la un curs de sudor iar alte 40 la un curs de stivuitorist.

Asociaţia se defineşte ca reprezentând "interesele a peste 9.000 de angajaţi", dar şi ca "o reţea de sprijin şi stimulare pentru întreg judeţul Bistriţa-Năsăud".

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, este verificat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern.

Şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, şi a început o anchetă, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea instituţiei.

Ulterior, DLAF a transmis un comunicat în care arată că "există indicii privind încălcarea legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese" şi că după finalizarea verificărilor, în funcţie de aspectele rezultate, nota de control va fi înaintată organelor competente.

Botiş a avut, marţi, la Palatul Victoria o discuţie de 30 minute cu premierul Emil Boc. El a declarat agenţiei MEDIAFAX că i-a prezentat premierului Emil Boc cazul privind fondurile europene în care este soţia lui este consilier şi că i-a spus că demisia sa este "inevitabilă" dacă ANI va constata că există un conflict de interese.

El a precizat că şeful Guvernului i-a ascultat explicaţiile şi că nu i-a solicitat să demisioneze din postul de ministru.

Ministrul Muncii a declarat anterior că îşi va da demisia din funcţie dacă în cazul său se va dovedi un conflict demonstrat în termeni juridici.

"Dacă este un conflict demonstrat în termeni juridici, atunci există o singură cale: îmi voi da demisia", a spus Botiş.

Ministrul Muncii a spus că aşteaptă decizia ANI, dar că va avea o discuţie atât cu premierul Emil Boc, cât şi cu colegii din partid.

Într-o declaraţie susţinută ulterior la Ministerul Muncii, Ioan Botiş a anunţat că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa-Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei. De asemenea, el a spus că soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa la demnitate" derulat de Asociaţia Parteneriat Eiroactiv Bistriţa şi finanţat din fonduri UE şi guvernamentale.

Botiş a declarat, luni seara, pentru agenţia MEDIAFAX că din punct de vedere juridic nu are nici o legătură cu ONG-ul care a primit fonduri europene şi la care consilier de proiect este soţia sa. El menţionează că nu există un conflict de interese, dar dacă va fi afectată imaginea PDL, demisionează.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, este un om onest şi de bună-credinţă, iar situaţia sa nu este nouă, ci datează de la începutul acestui an, el urmând să demisioneze imediat în cazul în care ANI constată în acest caz un conflict de interese, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici