Iohannis cere reexaminarea legii de conferire a titlului de "Erou al Naţiunii Române" lui Avram Iancu

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Naţiunii Române" lui Avram Iancu, opinând că procedura e necesară pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenţiei avute în vedere de legiuitor.

Urmărește
327 afișări
Imaginea articolului Iohannis cere reexaminarea legii de conferire a titlului de "Erou al Naţiunii Române" lui Avram Iancu

Iohannis cere reexaminarea legii de conferire a titlului de "Erou al Naţiunii Române" lui Avram Iancu (Imagine: Mihai Spiridonică/Mediafax Foto)

"Legea are ca obiect de reglementare conferirea titlului de «Erou al Naţiunii Române» lui Avram Iancu. Astfel, pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, potrivit articolului unic al Legii transmise la promulgare se conferă fostului conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania titlul de «Erou al Naţiunii Române». Cu respectul cuvenit pentru tot ce a reprezentat Avram Iancu pentru naţiunea română, considerăm că, atât pentru cinstirea memoriei acestui mare erou, cât şi pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenţiei avute în vedere de legiuitor, se impune reexaminarea de către Parlament a legii menţionate", se arată în cererea de reexaminare, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit documentului, "prin definiţie, legea, ca act juridic de putere, al cărei conţinut este determinat de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, este expresia exclusivă a voinţei legiuitorului".

"Astfel, în conformitate cu prevederile constituţionale referitoare la lege ca act al Parlamentului şi având în vedere şi jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale din 2005 şi până în prezent (Decizia nr. 600/2005, Decizia nr. 970/2007, Decizia nr. 494/2013), chiar în absenţa unei prevederi prohibitive exprese, este de principiu că legea are, de regulă, caracter normativ, natura primară a reglementărilor pe care le conţine fiind însă uneori dificil de conciliat cu aplicarea acestora la un caz sau la cazuri individuale. Aşadar, considerăm că recunoştinţa şi respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, şi cu atât mai puţin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege întrucât, într-o asemenea situaţie, legea şi-ar pierde raţiunea, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc", se menţionează în cererea de reexaminare.

Preşedintele arată în document că o reglementare în scopul cinstirii memoriei şi în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale poate fi adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere rolul Parlamentului în ansamblul autorităţilor publice, dar şi locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român.

"În acest sens, considerăm că, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naţionale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de «Erou al Naţiunii Române», stabilind totodată şi procedura de acordare a acestuia, precum şi modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atribuţia celor două Camere de a face propuneri, prin hotărâre, cu privire la personalităţile cărora ar urma să li se confere, în concret, acest titlu", se mai arată în cererea de reexaminare.

Şeful statului menţionează totodată că, faţă de conţinutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de «Erou al Naţiunii Române» lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc, potrivit căruia acest titlu se conferă prin efectul legii, urmează să fie avută în vedere şi incidenţa dispoziţiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constituţia României republicată, care stipulează prerogativa exclusivă a Preşedintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către Prim-ministru, şi nu Parlamentului, prin lege.

"Având în vedere necesitatea clarificării aspectelor de mai sus şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru conferirea titlului onorific de «Erou al Naţiunii Române» lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc", conchide preşedintele.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 25 februarie, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede conferirea titlului de Erou al Naţiunii Române lui Avram Iancu pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc.

Proiectul a fost iniţiat de senatorii PNL Crin Antonescu şi Theodor Athanasiu.

Deputaţii au adoptat proiectul cu 320 voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi 10 abţineri.

Proiectul prevede că "pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, se conferă fostului conducător al revoluţiei române 1848-1849 din Transilvania titlul de «Erou al Naţiunii Române»".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici