- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.03.2017, 11:24)
- Dana Stanila , Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Credem într-o Uniune Europeană unită. Important e să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Poziţia României faţă de viitorul UE după Brexit/ Grindeanu: Este necesară relansarea proiectului european în jurul ideii de unitate
România crede într-o Uniune Europeană "puternică, unită, solidară", la a cărei consolidare să participe toate celelalte 27 de state membre, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis.
Urmărește
919 afișări
Iohannis: Credem într-o Uniune Europeană unită. Important e să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Poziţia Românei faţă de viitorul UE după Brexit
Sorin Grindeanu: Întărirea proiectului comun european, susţinut de Preşedinţie, Guvern şi Parlament
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că întărirea proiectului comun european este susţinut atât de Preşedinţie şi Guvern, dar şi de Parlament, el afirmând că nu a avut întâlniri cu cei doi preşedinţi ai Legislativului, dar că a văzut declaraţii ale ”conducerii Camerei Deputaţilor”.
”Am reafirmat în aceste întâlniri (cu liderii europeni - n.r.) ceea ce a spus şi dl. preşedinte dimineaţă, am spus şi eu zilele trecute - dorinţa ţării noastre de a merge şi de a întări proiectul comun european, cu toate cele 27 de ţări membre, în aceeaşi direcţie, pentru că împreună, istoria ne arată, suntem mai puternici. Dezbaterile sunt (...) de-abia se află la început. Vor continua în perioada următoare. Fiecare dintre noi ne-am exprimat punctele de vedere. Al nostru este cel pe care vi-l spuneam şi pe care îl susţinem, indiferent că vorbim de Administraţia Prezidenţială, de Guvern sau de Parlament. E un punct de vedere comun al României”, a susţinut Sorin Grindeanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
El a fost întrebat de jurnalişti dacă a avut convorbiri oficiale pe această temă cu preşedinţii celor două camere ale Legislativului.
”Îmi cer scuze, poate am spus prea mult, dar am văzut declaraţii ale conducerii Camerei Deputaţilor în acelaşi sens ca şi ale preşedintelui şi ca şi ale mele sau ale Guvernului”, a precizat Grindeanu.
De asemenea, el a fost întrebat şi dacă intenţionează să iniţieze o consultare cu partidele parlamentare referitoare la poziţia României în UE.
”Putem fi parte, nu cred că e rolul Guvernului. Dar putem fi parte. Eu am avut o întâlnire ieri , după cum ştiţi, cu domnul preşedinte pentru a avea o poziţie comună şi acest dialog a fost şi este bine venit şi avem o poziţie comună. Sigur, dacă dezbaterea aceasta este mai largă e mai bine, Guvernul poate face parte din această dezbatere”, a mai spus premierul Sorin Grindeanu.
Premierul Sorin Grindeanu: Este necesară relansarea proiectului european în jurul ideii de unitate
Premierul Sorin Grindeanu a susţinut, joi, la Bruxelles, în timpul discuţiilor cu mai mulţi lideri europeni, necesitatea relansării proiectului european pe baza ideii de unitate în jurul valorilor şi principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Premierul Sorin Grindeanu a avut joi, la Bruxelles, o serie de discuţii cu Frederica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, cu Serghei Stanishev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, cu Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice, cu Gianni Pittella, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, precum şi alţi lideri europeni, între care Alexis Tsipras, prim-ministru al Republicii Elene, şi Antonio Costa, premierul Portugaliei.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul discuţiilor, şeful Executivului a susţinut necesitatea relansării proiectului european pe baza ideii de unitate în jurul valorilor şi principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.
“România este determinată să se implice activ în susţinerea unei Uniuni consolidate, bazate pe coeziune, solidaritate şi în spiritul valorilor fundamentale. Este nevoie de o abordare inclusivă, în format de dialog deschis participării tuturor statelor”, a afirmat prim-ministrul român, potrivit sursei citate.
De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a subliniat că pentru România sunt importante politicile privind fondurile de coeziune şi politicile agricole comune.
Prim-ministrul Grindeanu a avut aceste discuţii în contextul participării la reuniunea PES, de la Bruxelles.
Iohannis: Credem într-o Uniune Europeană unită. Important e să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Poziţia României faţă de viitorul UE după Brexit
"Nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau cu două viteze. Nu, noi dorim o Uniune Europeană unită şi puternică, iar acest lucru a fost şi va fi prezentat ca şi poziţia României şi de mine. Consolidarea UE poate să aibă loc doar dacă coeziunea între state este întărită, nu slăbită. Este foarte adevărat că şi acum putem să constatăm că nu toată lumea se mişcă cu aceeaşi viteză. Faptul că avem o Europă cu mai multe viteze este o constatare facilă, aşa se întâmplă acum, dar nu înseamă că asta vrem să se întâmple şi pe viitor", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de plecarea la Consiliul European de primăvară, care se desfăşoară la Bruxelles, în perioada 9-10 martie.
Şeful statului a spus că, cel mai probabil, primele concluzii pe marginea acestui subiect vor fi discutate la Consiliul European din decembrie 2017. Tot atunci, ar urma să se stabilească şi acţiunile din perioada următoare, până în 2019, cân se doreşte finalizarea procesului de reconfigurare al UE.
”A generat această temă a viitorului Uniunii Europene un interes firesc în rândul opiniei publice de la noi, dar şi din alte ţări, pentru că punerea în discuţie nu se referă doar la viitorul Uniunii, ci evident, în acelaşi mod, la viitorul României, fiind parte a Uniunii Europene. Fac încă o dată precizarea că suntem chiar la începutul fazei de dezbatere, plecând, sigur, de la Carta Albă, cele cinci scenaii propuse de preşedintele Comisiei. Nu suntem în faza de decizie şi nici nu putem să fim siguri că vom alege unul dintre aceste cinci scenarii. (...) E posibil ca pe parcursul discuţiilor, şi vă asigur că vor fi multe discuţii, s-ar putea să apară alt scenariu mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil”, a mai declarat preşedintele.
Totodată, şeful statului a declarat că obiectivul ce va fi stabilit va fi unul pe termen lung şi nu trebuie să fie dezvoltate programe exclusiviste.
"S-a vehiculat că ţările care pot mai mult, să facă mai mult. Cei care nu au ajuns acolo trebuie să ajungă tot acolo. Ce este important, nu e să închidem variante ce pot fi începute de unii, imporant e să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste", a declarat Iohannis.
Citeşte şi: Lider PSD Arad despre demisia lui Ponta: Orice astfel de acţiune dă gloanţe adversarilor politici
Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis, după declaraţia Parlamentului: Poate fi considerată o formă de presiune
Citeşte şi: Victor Ponta, despre faptul că propcurorii i-ar fi propus să fie martor protejat în dosarul „Tăriceanu”: Nu aveam cu ce să-l „torn” pe Tăriceanu. Nu-mi plac delatorii
Citeşte şi: Marian Vanghelie: Plecarea lui Ponta din PSD ar fi cel mai mare câştig. A nenorocit partidul
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe