- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.03.2017, 19:36)
- Departamentul Politic
Preşedintele Klaus Iohannis, după declaraţia Parlamentului: Poate fi considerată o formă de presiune
Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns Parlamentului, după ce acesta a adoptat un proiect de declaraţie prin care îl acuză pe şeful statului că a desfăşurat acţiuni care au „uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului, spunând că acţiunea poate fi considerată o formă de presiune
Urmărește
3867 afișări
Preşedintele Klaus Iohannis, după declaraţia Parlamentului: Poate fi considerată o formă de presiune (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)
"Declaraţia politică adoptată astăzi de Parlamentul României – a cărei analiză detaliată din punct de vedere juridic pune sub semnul întrebării rigoarea conceptelor şi argumentelor – deşi clamează rolul Parlamentului în arhitectura instituţională a statului român, în fapt se constituie într-un semnal îngrijorător cu privire la perspectiva pe care Parlamentul o are asupra modului în care el se relaţionează cu celelalte autorităţi şi instituţii ale statului, precum şi cu societatea civilă. Luând ca pretext un act normativ al Guvernului adoptat în absenţa oricărei delegări legislative din partea Parlamentului şi puternic contestat de societatea civilă, invocând o decizie a Curţii Constituţionale a cărei motivare nu este cunoscută încă, declaraţia politică a Parlamentului afectează însuşi principiul cooperării loiale dintre instituţiile statului, fundamentat şi dezvoltat constant în jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional", se arată într-un răspuns al preşedinţiei.
Sursa citată precizează că adecvarea Parlamentului la realitatea societăţii româneşti contemporane implică mai mult decât simpla afirmare a faptului că „autoritatea sa legislativă este unică şi indivizibilă” şi că el „beneficiază de un drept exclusiv de a trage Guvernul la răspundere”.
"Deteriorarea imaginii publice a Parlamentului şi scăderea încrederii cetăţenilor în autoritatea care astăzi îşi reafirmă „supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice” nu îşi vor găsi soluţia prin transferul de responsabilitate asupra Preşedintelui României, CSM, sau asupra altor „agenţii ale statului de ordin judiciar sau ţinând de sfera siguranţei naţionale” ori, în ultimă instanţă, asupra cetăţenilor care îndrăznesc să se exprime liber împotriva unor acţiuni care pun în pericol statul de drept şi valori ale democraţiei. Impresia Parlamentului că ar fi o instituţie „redusă la condiţia de spectator al unor decizii politice” ar putea fi schimbată prin asumarea unor dezbateri autentice şi transparente, printr-un act de legiferare responsabil şi previzibil în interesul general al societăţii, printr-un control eficient asupra executivului în ansamblul său, şi nu limitat doar la întrebări şi interpelări adresate membrilor Guvernului, se mai arată în răspunsul preşedintelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
-
130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
Klaus Iohannis spune că declaraţia din Parlament poate fi considerat foarmă de presiune. "Legea fundamentală a consacrat un principiu esenţial pentru conduita tuturor autorităţilor şi a tuturor cetăţenilor, anume acela ca „nimeni nu este mai presus de lege”. Aceasta înseamnă că, pe de o parte, autorităţile publice, inclusiv cele reprezentative la nivel naţional - Parlamentul şi Preşedintele României - sunt ţinute să respecte cadrul constituţional existent. Pe de altă parte, aceasta înseamnă că nicio autoritate publică nu poate limita prerogativele celorlalte. În măsura în care „judecăţile Preşedintelui României, ale CSM şi ale reprezentanţilor Ministerului Public” sunt calificate drept „neconstituţionale şi inacceptabile”, Declaraţia politică adoptată astăzi de Parlament poate fi considerată o formă de presiune. Astfel, sesizarea Curţii Constituţionale de către Preşedintele României sau de Consiliul Superior al Magistraturii ar deveni discutabilă, iar anchetarea şi judecarea faptelor de corupţie s-ar transforma în acţiuni contestabile. Însăşi Curtea Constituţională ar trebui să reflecteze serios ori de câte ori ar avea de soluţionat o cauză în care implicat ar fi şi Parlamentul, de vreme ce acesta evaluează constituţionalitatea acţiunilor şi deciziilor altor autorităţi publice".
Proiectul de declaraţie a Parlamentului, propus de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost adoptat, marţi, cu 203 voturi „pentru” şi 94 de voturi „împotrivă”, în textul declaraţiei Klaus Iohannis este acuzat de „abuz de drept” şi „uzurpare” a unui drept al Legislativului.
În textul proiectului de declaraţie se arată că preşedintele Klaus Iohannis, CSM şi reprezentanţii ministerului Public au desfăşurat acţiuni care au „uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului de a trage Executivul la răspundere.
"Parlamentrul califică drept neconstituţionale şi inacceptabile judecăţile pe care fie preşedintele României, fie CSM, fie reprezentanţi ai ministerului Public le formulează la adresa unor decizii şi activităţi ale Guvernului. Asemenea activităţi uzurpă ilegal şi abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere”, se mai arătă în textul proiectului de declaraţie.
Citeşte şi: Parlamentul a adoptat o DECLARAŢIE în care preşedintele Romaniei, CSM şi Ministerul Public sunt ACUZAŢI că uzurpă dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage la răspundere Guvernul LIVE TEXT
Citeşte şi: Marian Vanghelie: Plecarea lui Ponta din PSD ar fi cel mai mare câştig. A nenorocit partidul
Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu: Prezenţa lui Victor Ponta este utilă, nu ştiu dacă în afara unui partid
Citeşte şi: DECLARAŢIA ZILEI Liviu Dragnea: Nu sunt de acord ca Ponta să plece din PSD. Nu voi activa demisia în alb
Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu: Klaus Iohannis să prezinte Parlamentului mandatul cu care merge la Bruxelles
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe