Iohannis, critic la adresa coaliţiei PSD-ALDE pentru legile justiţiei: Cu toate că au fost multe semnale trase, legiferează prost/ Şeful statului a promulgat modificările la legea 304 privind organizarea judiciară

Şeful statului a anunţat, joi, că, din cauză că a epuizat toate căile de atac, a fost nevoit să promulge modificările la legea 304 din 2004 privind organizarea judiciară. Şeful statului a precizat că va sesiza Curtea Constituţională referitor la modificările aduse legii 303 din anul 2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

Urmărește
3886 afișări
Imaginea articolului Iohannis, critic la adresa coaliţiei PSD-ALDE pentru legile justiţiei: Cu toate că au fost multe semnale trase, legiferează prost/ Şeful statului a promulgat modificările la legea 304 privind organizarea judiciară

Iohannis, declaraţii critice la adresa coaliţiei PSD-ALDE: Cu toate că au fost multe semnale trase, legiferează prost/ Şeful statului a promulgat modificările la legea 304 privind organizarea judiciară

"Referitor la a doua dintre aceste legi', legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, voi sesiza Curtea Constituţională, cu solicitarea fermă de a ţine cont de opiniile Comisiei de la Veneţia. Ţin să atrag atenţia parlamentarilor din actuala majoritate că loialitatea lor trebuie să fie faţă de alegătorii care i-au trimis în Parlament, să facă legi bune pentru România şi pentru români. Loialitatea parlamentarilor trebuie să fie faţă de românii care îşi doresc ca România să rămână în UE şi să rămână o ţară reprezentată în lume şi care doresc să fie reprezentaţi în mod demn. Nu trebuie să facem legi pentru că nişte lideri politici vor să scape de dosare", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că standardul legislativ în ţara noastră nu poate fi dat de dosarul penal al unui lider sau altuia.

"Niciun decident politic nu are mandat de la români să facă aşa ceva. Faptul că cineva sau un partid a fost ales să conducă înseamnă că a fost ales să conducă pentru România, pentru români şi nu pentru a scăpa un lider politic de închisoare. În România, standardul legislativ nu poate să fie dosarul penal al unui lider sau altuia. În România, standardul trebuie să redevină respectul pentru normele de drept intern european şi naţional şi în primul rând trebuie să se revină la respectul pentru Constituţie", a completat Klaus Iohannis.

Preşedintele a anunţat, joi, că, din cauză că a epuizat toate căile de atac, a fost nevoit să promulge modificările aduse legii 304 din 2004, privind organizarea judiciară.

Iohannis anunţă că a promulgat modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că, din cauză că a epuizat toate căile de atac, a fost nevoit să promulge proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

"Am cerut în mod repetat reexaminarea acestor legi de către Parlament. Am trimis sesizări CCR şi am sesizat Comisia de la Veneţia. După finalizarea tuturor procedurilor de contestrare, preşedintele este cel care trebuie să promulge legea. În acest moment, în privinţa legii 304/2004 am epuizat, din păcate toate căile constituţionale, şi prin urmare sunt obligat să promulg această lege", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută joi la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a criticat PSD pentru modul în care au modificat legile justiţiei, pentru emiterea celebrei OUG 13 pe abuzul în serviciu în perioada Guvernului Grindeanu. Klaus Iohannis a adăugat că PSD "legiferează prost" şi într-o manieră lipsită de transparenţă.

"Tema acestei declaraţii de presă o reprezintă Legile justiţiei care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD se află la guvernare, ceea ce spune totul despre prioritătile acestui partid. Au început cu celebra OUG 13 şi au continuat cu modificările legilor în Parlament. Suntem într-o situaţie delicată şi asta numai şi numai din cauza modului cum coaliţia majoritară au ştiut să legifereze într-un mod lipsit de transparenţă, într-un mod prin care, în ciuda tuturor criticilor de la experţi, ONG-uri, partenerii noştri în Uniune, în lume. Cu toate că au fost multe semnale trase, inclusiv de la CSM, au legiferat cum au vrut, cum au dorit şi, cum am mai spus, legiferează prost. Calitatea legiferării este foarte proastă şi rezultatul este foarte îngrijorător", a completat Iohannis.

Iohannis: Solicit expres Parlamentului ca în sesiunea de toamnă să revizuiască legile justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat "în mod expres" Parlamentului ca atunci când va fi reluată sesiunea de toamnă să revizuiască toate cele trei legi ale justiţiei, astfel încât să fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar.

"În virtutea atribuţiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituţia, solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară, sesiunea de toamnă, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar şi să le corecteze, să le corecteze aşa cum solicită cei avizaţi. Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil să se meargă mai departe cu o lege care a fost contestată în multiple feluri şi care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneţia. Această lege încă ridică multe probleme pe fond şi conţine dispoziţii neclare, lipsite de coerenţă, lipsite de previzibilitate. Aceste deficienţe pot afecta exigenţele constituţionale şi standardele europene şi internaţionale în materie de independenţă şi buna funcţionare a sistemului de justiţie", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că România este stat membru al UE cu drepturi depline şi că ar fi inacceptabil ca ţara noastră să aibă un sistem de justiţie care să ignore valorile europene.

"România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dar din acest statut, evident, derivă şi o serie de obligaţii, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei, funcţionarea integrată a justiţiei din România în spaţiul european de justiţie. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care contravine normelor europene. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care ignoră valorile europene. Ori o nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar însemna exact acest lucru. Ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile de bază europene. Corelarea prevederilor celor trei legi cu opiniile Comisiei de la Veneţia ne va ajuta, în schimb, să păstrăm nealterate valorile esenţiale ale democraţiei - independenţa justiţiei, cooperarea loială între puterile statului şi statul de drept", a completat Iohannis.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici