- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.12.2017, 17:09)
- Iasmina Ardelean
Iohannis, despre Brexit: România se aşteaptă ca aranjamentele convenite să fie implementate rapid
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, care precizează că România se aşteaptă ca aranjamentele convenite în cadrul primei etape de negociere să fie implementate rapid şi integral.
Urmărește
483 afișări
Iohannis, despre Brexit: România se aşteaptă ca aranjamentele convenite să fie implementate rapid
La reuniunea Consiliului European în format UE 27 care a avut loc vineri, liderii europeni au evaluat stadiul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul în cele trei domenii specifice (drepturile cetăţenilor, frontiera cu Irlanda şi decontul financiar), apreciind că s-au înregistrat progrese suficiente şi au decis trecerea la cea de-a doua fază a negocierilor cu Marea Britanie, respectiv cea privind viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
„Din perspectiva României, rezultatele obţinute până în prezent reflectă integral obiectivele urmărite în negocieri. Astfel, în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români aflaţi pe teritoriul Marii Britanii şi pe membrii lor de familie, aceştia vor beneficia de toate drepturile deja dobândite şi acoperite de legislaţia europeană şi după momentul retragerii Marii Britanii din UE. Astfel, va fi menţinut transferul tuturor prestaţiilor de securitate socială, inclusiv cele familiale şi alocaţiile pentru copii, şi vor fi recunoscute calificările profesionale obţinute sau în curs de obţinere înainte de momentul retragerii. Au mai fost agreate, totodată, şi principiile referitoare la reîntregirea familiilor, iar viitorii membri de familie, respectiv copiii cetăţenilor acoperiţi de acordul de retragere, vor beneficia de aceleaşi drepturi”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Pentru obţinerea noului statut (settled status) pentru toţi cetăţenii UE din Marea Britanie, procedurile administrative vor fi transparente, simplificate şi vor avea costuri minime. De asemenea, fondurile alocate României pentru perioada de programare 2014-2010 nu vor fi reduse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Totodată, au fost stabilite şi condiţiile care vor sta la baza unui nou mandat de negociere.
„Direcţiile adoptate reliefează aspecte precum: necesitatea finalizării tuturor elementelor care ţin de prima fază a negocierilor şi consolidarea rezultatelor obţinute prin începerea redactării acordului de retragere, condiţionarea negocierilor din faza a doua de respectarea pe deplin a tuturor angajamentelor asumate în prima fază şi intenţia de a avea şi pe viitor un parteneriat strâns cu Marea Britanie în domenii de interes comun, precum securitate, apărare şi politică externă. În contextul adoptării liniilor directoare, Preşedintele României a subliniat interesul ţării noastre ca în cadrul relaţiilor viitoare să se definească un parteneriat strâns cu Marea Britanie pe zonele de interes comun, inclusiv pe cele de securitate, apărare, relaţii externe, lupta împotriva terorismului”, se arată în documentul citat.
Potrivit sursei citate, România aşteaptă ca aranjamentele convenite cu Marea Britanie în cadrul primei etape de negociere să fie implementate rapid şi integral.
În marja Consiliului European, Preşedintele României a participat la Summitul Euro+, la care au luat parte şi statele membre non-euro, unde discuţiile s-au concentrat pe modalităţile de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare.
„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul ferm al României de a adera la zona euro cât mai curând posibil, arătând că, pentru ţara noastră, adoptarea monedei unice este un obiectiv de importanţă esenţială, atât pentru economia naţională şi prosperitatea pe termen lung a cetăţenilor români, cât şi pentru poziţionarea noastră în interiorul Uniunii”, arată comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Pe agenda Consiliului European au figurat şi teme privind domeniul securităţii şi apărării, dimensiunea socială a Uniunii Europene (UE), educaţia şi cultura, respectiv politica UE în domeniul migraţiei. Klaus Iohannis a reiterat disponibilitatea României de a contribui activ la avansarea discuţiilor în vederea identificării de soluţii acceptabile pentru toate statele membre.
Citeşte şi: IPOTEZA lansată de Cataramă că PNL nu-l va mai susţine pe Iohannis pentru al doilea mandat. Ce răspunsuri au dat Ludovic Orban şi Dacian Cioloş
Citeşte şi: Fondul de rezervă al Guvernului, epuizat. Ultimele 3 milioane de lei au mers către Societatea Română de Radiodifuziune/ MT cere suplimentarea bugetului pentru decontarea cheltuielilor funeraliilor regelui Mihai I
Citeşte şi: UDMR despre USR: Ţineţi predici despre statul de drept, dar ajutaţi statul dirijat de procurori
Citeşte şi: Cataramă: Partidul lui Cioloş, o declaraţie de război; Iohannis ar putea să mai nu fie candidatul PNL
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20