Iohannis, despre Brexit: România se aşteaptă ca aranjamentele convenite să fie implementate rapid

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, care precizează că România se aşteaptă ca aranjamentele convenite în cadrul primei etape de negociere să fie implementate rapid şi integral.

Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre Brexit: România se aşteaptă ca aranjamentele convenite să fie implementate rapid

Iohannis, despre Brexit: România se aşteaptă ca aranjamentele convenite să fie implementate rapid

La reuniunea Consiliului European în format UE 27 care a avut loc vineri, liderii europeni au evaluat stadiul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul în cele trei domenii specifice (drepturile cetăţenilor, frontiera cu Irlanda şi decontul financiar), apreciind că s-au înregistrat progrese suficiente şi au decis trecerea la cea de-a doua fază a negocierilor cu Marea Britanie, respectiv cea privind viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

„Din perspectiva României, rezultatele obţinute până în prezent reflectă integral obiectivele urmărite în negocieri. Astfel, în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români aflaţi pe teritoriul Marii Britanii şi pe membrii lor de familie, aceştia vor beneficia de toate drepturile deja dobândite şi acoperite de legislaţia europeană şi după momentul retragerii Marii Britanii din UE. Astfel, va fi menţinut transferul tuturor prestaţiilor de securitate socială, inclusiv cele familiale şi alocaţiile pentru copii, şi vor fi recunoscute calificările profesionale obţinute sau în curs de obţinere înainte de momentul retragerii. Au mai fost agreate, totodată, şi principiile referitoare la reîntregirea familiilor, iar viitorii membri de familie, respectiv copiii cetăţenilor acoperiţi de acordul de retragere, vor beneficia de aceleaşi drepturi”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru obţinerea noului statut (settled status) pentru toţi cetăţenii UE din Marea Britanie, procedurile administrative vor fi transparente, simplificate şi vor avea costuri minime. De asemenea, fondurile alocate României pentru perioada de programare 2014-2010 nu vor fi reduse.

Totodată, au fost stabilite şi condiţiile care vor sta la baza unui nou mandat de negociere.

„Direcţiile adoptate reliefează aspecte precum: necesitatea finalizării tuturor elementelor care ţin de prima fază a negocierilor şi consolidarea rezultatelor obţinute prin începerea redactării acordului de retragere, condiţionarea negocierilor din faza a doua de respectarea pe deplin a tuturor angajamentelor asumate în prima fază şi intenţia de a avea şi pe viitor un parteneriat strâns cu Marea Britanie în domenii de interes comun, precum securitate, apărare şi politică externă. În contextul adoptării liniilor directoare, Preşedintele României a subliniat interesul ţării noastre ca în cadrul relaţiilor viitoare să se definească un parteneriat strâns cu Marea Britanie pe zonele de interes comun, inclusiv pe cele de securitate, apărare, relaţii externe, lupta împotriva terorismului”, se arată în documentul citat.

Potrivit sursei citate, România aşteaptă ca aranjamentele convenite cu Marea Britanie în cadrul primei etape de negociere să fie implementate rapid şi integral.

În marja Consiliului European, Preşedintele României a participat la Summitul Euro+, la care au luat parte şi statele membre non-euro, unde discuţiile s-au concentrat pe modalităţile de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare.

„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul ferm al României de a adera la zona euro cât mai curând posibil, arătând că, pentru ţara noastră, adoptarea monedei unice este un obiectiv de importanţă esenţială, atât pentru economia naţională şi prosperitatea pe termen lung a cetăţenilor români, cât şi pentru poziţionarea noastră în interiorul Uniunii”, arată comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Pe agenda Consiliului European au figurat şi teme privind domeniul securităţii şi apărării, dimensiunea socială a Uniunii Europene (UE), educaţia şi cultura, respectiv politica UE în domeniul migraţiei. Klaus Iohannis a reiterat disponibilitatea României de a contribui activ la avansarea discuţiilor în vederea identificării de soluţii acceptabile pentru toate statele membre.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici