- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.02.2016, 11:52)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, despre DNA: Lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum. Nu putem permite ca persoane îmbogaţite ilegal să continue să se bucure de aceste foloase
Lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis la bilanţul DNA pe 2015, exprimându-şi sprijinul pentru activitatea acestei instituţii cu rezultate ''de la an la an mai bune''.
Urmărește
512 afișări
Iohannis, despre DNA: Lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum. Sunteţi un model de instituţie funcţională şi aţi creat un standard de performanţă (Imagine: Mediafax Foto)
Flagelul corupţiei continuă din păcate să afecte profund România, a spus şeful statului, referindu-se la cifrele prezentate de Laura Codruţa Kovesi. În acest context, el a subliniat că lupta anticorupţie ''trebuie să continue cu motoarele turate la maximum''.
''Pe parcursul anului trecut, cum am auzit, au fost trimise în judecată 497 de persoane cu funcţii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari. Acest fapt ne arată că flagelul corupţiei continuă, din păcate, să afecteze profund societatea noastră. De aceea, lupta împotriva corupţiei nu numai că nu s-a încheiat, dar trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui să rămână un jucător cu rol central în combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate'', a afirmat Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
El a lăudat activitatea DNA şi impactul pe care aceasta îl are inclusiv la schimbarea mentalităţilor.
''Sunteţi un model de instituţie funcţională şi aţi creat un standard de performanţă. (...) Rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune (...) 'Dar, dincolo de dosare şi condamnări, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie are şi un alt efect, care se resimte deja şi se va resimţi pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a început să schimbe societatea la nivel de mentalităţi şi practici, să schimbe modul de funcţionare a autorităţilor şi instituţiilor publice şi chiar a elitei politice şi administrative. Legea este aceeaşi pentru toţi, respectarea ei nu este opţională, iar corupţia este inacceptabilă. Prin activitatea sa, DNA a început să arate că aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins în România, ci că ele trebuie şi pot să devină realitate'', a adăugat şeful statului.
''Ca preşedinte al României, veţi avea în mine un partener în activitatea dumneavoastră şi în aplicarea acestor principii'', a conchis el.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la prezentarea bilanţului DNA pentru 2015, că trebuie operaţionalizate ''cu adevărat'' instituţiile cu atribuţii în recuperarea prejudiciilor produse statului.
''O altă temă importantă rămâne recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă. Nu putem permite ca persoane care s-au îmbogăţit prin încălcarea legii penale să se bucure în continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, că avem nevoie de acţiune coerentă din partea autorităţilor şi că trebuie operaţionalizate cu adevărat instituţiile cu atribuţii, care să recupereze prejudiciile'', a subliniat el.
Potrivit bilanţului prezentat de Laura Codruţa Koves, "în dosarele DNA în care s-au pronunţat hotărâri definitive în anul 2015 statul român are de recuperat aproape 200 milioane euro". Tocmai din acest motiv, conducererea DNA cere ca eliberarea condiţionată să se poată face doar dacă prejudiciul a fost recuperat în dosar, a adăugat ea.
"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reperul de jurisprudenţă în funcţie de care ne orientăm practica. Unii sunt eliberaţi condiţionat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Deşi dispoziţiile codului penal care au intrat în vigoare de 2 ani prevăd că liberarea condiţionată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară. Am solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, referitor la cazul trustului Intact, că libertatea de expimare nu poate fi suprimată pentru ''banale motive administrative'', criticând abordarea ''heirupistă'' a ANAF.
Ulterior el a oferit explicaţii suplimentare şi a insistat asupra faptului că o decizie judecătorească trebuie aplicată. "Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe să apăr pe cineva în faţa legii'', a insistat şeful statului.
Citeşte şi: Cioloş: Oameni integri nu au ajuns în structuri administrative tocmai pentru că erau prea integri
Citeşte şi: Bilanţ DNA: Există vulnerabilităţi majore care pun în pericol funcţionarea societăţii. Kovesi: Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an
Citeşte şi: Iohannis: Statul trebuie să-i servească deopotrivă pe toţi românii, din interiorul şi din afara graniţelor. Prea puţini au planuri concrete de întoarcere în ţară
Citește pe alephnews.ro: Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Iohannis: Nu s-a înţeles că imunitatea nu are voie să fie folosită pentru blocarea justiţiei. Acest stat nu poate da impresia unei funcţionări haotice, dezordonat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fake sau originală? Walmart a produs copii după gențile Birkin, denumite Wirkin. Cât costă produsul dupe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe