Video Iohannis, la Târgul Indagra: România se poate impune ca o veritabilă forţă în domeniul agricol şi alimentar. Trebuie recuperate întârzierile | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România are tot ce îi trebuie ca să se impună ca o veritabilă forţă în domeniul agricol, însă a avertizat că trebuie recuperate întârzierile şi eliminate unele neajunsuri.

Urmărește
373 afișări

"Am toată convingerea că România beneficiază de un potenţial imens în agricultură, pe care însă trebuie să îl valorificăm în mod inteligent şi durabil. România deţine a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană, suntem în primii 10 exportatori de grâu şi porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca ţara noastră să se impună ca o veritabilă forţă în domeniul agricol şi alimentar. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie recuperate întârzierile şi eliminate unele neajunsuri", a declarat Klaus Iohannis, la Târgul Indagra.

Şeful statului a dat drept exemplu faptul că, în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au crescut cu 17% faţă de 2016, însă exporturile au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste un miliard de euro numai din produsele agricole.

"În această privinţă, este esenţial să ieşim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenţii, şi importăm produse cu valoarea adăugată ridicată. De aceea este important ca evoluţiile din agricultură să îmbogăţească lanţul valoric, prin dezvoltarea sectorului zootehnic şi a industriei alimentare. Evident, acestea sunt probleme structurale cu care agricultura României nu se confruntă doar de ieri, de azi, ci de mulţi ani", a completat preşedintele.

Klaus Iohannis a transmis că, din discuţiile avute cu fermierii, una dintre problemele importante se referă la fragmentarea proprietăţii.

"La noi, fermele mici, cu suprafeţe sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, în timp ce, în ţările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafeţe de peste 50 de hectare. Din acest motiv, doresc să văd că Guvernul încurajează fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi şi, astfel, să iasă din capcana agriculturii la scară mică", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a mai precizat că, până în 2020, România beneficiază de fonduri de circa 20 de miliarde de euro în domeniu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici