Isărescu crede că măsurile coerente sunt penalizate politic din cauza educaţiei financiare precare

Măsurile coerente de politici economice se văd cu întârziere în nivelul de trai, iar lipsa educaţiei financiare face ca populaţia să le penalizeze din puncte de vedere politic, aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2000, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fost premier în urmă cu zece ani.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Isărescu crede că măsurile coerente sunt penalizate politic din cauza educaţiei financiare precare

Isărescu crede că măsurile coerente sunt penalizate politic din cauza educaţiei financiare precare (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Alegerile (din 2000 - n.r.) au fost pierdute într-o manieră normală pentru cine ştie în ce măsură se pot îmbina ciclurile politice şi economice, au fost pierdute de guvernul pe care l-am condus. Percepţia de mai bine s-a simţit puţin, dar reformele economice au fost dure, mai ales în 1998 şi 1999, dar şi în 2000 (...) Ciclurile economice şi politice n-o să se suprapună dacă nu educăm populaţia din punct de vedere financiar. Măsuri coerente din punct de vedere economic se văd cu întârziere, există o defazare, chiar dacă ai creştere economică (...) Multă lume mi-a spus atunci «a fost bine c-aţi redresat economia, dar s-a văzut mult mai târziu în nivelul de trai»", a afirmat Isărescu la conferinţa "Guvernarea 1996 - 2000 evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani"

Fostul premier spune că unul dintre obiectivele pe care şi le-a stabilit în anul 2000 a fost organizarea de alegeri libere şi corecte într-un mod ireproşabil.

"Din moment ce am pierdut atât de glorios nu cred că mai există vreun dubiu (...) Alegerile au fost libere, corecte, neforţate, s-a plătit tributul, după mine exagerat, pentru reformele economice, în special de Partidul Ţărănist. Nu m-am simţit deloc jignit că m-au făcut ţărănist când am plecat, deşi adevărul este că dacă am vreo legătură tradiţională, bunicii mei au fost liberali", a continuat Isărescu.

Vorbind despre actul de guvernare, Isărescu a aminitit că România a trecut prin cinci crize financiare în ultimii 20 de ani "şi tot nu s-a învăţat minte", sugerând ulterior că lipsa educaţiei financiare este cauza acestui comportament.

"Se spune despre români, prin străinătate, că dacă acum apare un nou Caritas în Piaţa Unirii se găsesc 200.000 de inşi care să meargă acolo. Atât de jos este educaţia financiară", a mai spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici