Kelemen Hunor: Coaliţia majoritară şi Guvernul să fie atenţi la avertismentele din raportul MCV

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, că aprecierile şi criticile din raportul MCV au aceeaşi importanţă, iar coaliţia PSD-ALDE ar trebui să ia seama la avertismentele transmise de Comisia Europeană.

Urmărește
447 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Coaliţia majoritară şi Guvernul să fie atenţi la avertismentele din raportul MCV

Kelemen Hunor: Coaliţia majoritară şi Guvernul să fie atenţi la avertismentele din raportul MCV

„Raportul MCV se poate aprecia din mai multe perspective. Acei paşi care sunt pozitivi şi apreciaţi şi acele realizări sunt la fel de importante ca şi criticile şi avertismentele la care coaliţia majoritară şi Guvernul trebuie să fie foarte atenţi. Dar nu trebuie să lăsăm impresia că s-a întâmplat o tragedie, fiindcă acele avertismente se referă la proiecte de legi care nu au fost dezbătute încă nici măcar în prima camera sesizată”, a declarat Hunor pentru MEDIAFAX.

De asemenea, liderul UDMR a precizat că nimeni nu ştie în ce formă vor fi adoptate legile de modificare ale Justiţiei.

„Un lucru este clar: nici în procedura de numire a procurorilor-şefi nu va dispărea nici CSM-ul, nici criteriile foarte importante, nici preşedintele României (…) Oricum, abia au început dezbaterile, suntem departe de a stabili cum va arăta reforma Justiţiei. Din acest punct de vedere, consider că este un avertisment, dar cum lucrurile nu au fost duse până la capăt, nici măcar nu sunt începute bine, nu văd nicio tragedie”, a susţinut preşedintele Uniunii.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a opinat că în raportul MCV ar fi trebuit să apară şi problemele din justiţie.

„Într-un astfel de raport, ar fi fost loc şi de lucruri care nu erau scrise acolo. Ne place sau nu ne place, în sistemul judiciar, mai ales în zona de procuratură, au apărut foarte multe probleme care coboară gradul de credibilitate şi de apreciere. Tot ce s-a întâmplat cu procurorul Negulescu de la Ploieşti şi alte multe conflicte, scandaluri din interiorul DNA, probabil că ar trebui arătate în acest raport ca o problemă reală, serioasă. Cred că ar fi fost loc şi de aceste probleme din interiorul Justiţiei care n-au nicio legătură nici cu clasa politică, nici cu Guvernul, nici cu Opoziţia, nici cu puterea. Pur şi simplu este o problemă de sistem”, a subliniat Hunor.

Totodată, liderul maghiar şi-a manifestat nemulţumirea faţă de cei care corelează intrarea României în zona Schengen cu raportul MCV.

„Nu sunt de accord cu cei care leagă intrarea României în zona Schengen de MCV şi de aceste rapoarte. România a îndeplinit toate criteriile cerute, nu poţi să accepţi o dublă măsură sub pretextul că mai ai probleme de rezolvat şi până când nu le rezolvi pe toate, nu poţi să intri în zona Schengen. Înseamnă că România şi Bulgaria sunt două state cu un tratament total diferit faţă de celelalte ţări care au intrat în momentul în care au îndeplinit toate cerinţele tehnice. Criteriile pentru aderarea la zona Schenghen, totuşi, au fost îndeplinite”, a mai spus Kelemen Hunor.

În ceea ce priveşte statul de drept, liderul UDMR a spus că România are probleme. „Până când legi votate în Parlament nu sunt aplicate, nu sunt respectate, atunci nu putem vorbi de un stat de drept funcţional. Aici sunt de accord cu aprecierile din acest raport”, a conchis Kelemen Hunor.

Comisia Europeană a publicat raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, anunţând că s-au făcut progrese în domenii precum verificarea conflictelor de interese, dar sunt menţionate şi provocări la adresa independenţei Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici