Kelemen, îngrijorat de reapariţia discursurilor naţionaliste şi antimaghiare în Parlament

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se declară îngrijorat de reapariţia discursurilor naţionaliste şi antimaghiare în Parlamentul României, spunând că aceasta înseamnă o întoarcere în timp cu 20 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
7 afișări

Kelemen a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a constatat că, după 21 de ani, într-o jumătate de zi, în Parlament "cartea antimaghiară" poate fi jucată oricând, iar roata istoriei se poate întoarce.

"Este îngrijorător ce s-a întâmplat în Parlament, mai ales când suntem într-o criză financiară şi economică. În orice situaţie, la limită, poţi folosi discursul naţionalist şi poţi să te întorci înapoi în istorie cu 20 de ani s-au mai mult, ceea ce nu este de dorit. Suntem îngrijoraţi. Am constatat că, după 21 de ani, în Parlament, într-o jumătate de zi, ne putem întoarce în anii ‘90, cartea antimaghiară poate fi jucată oricând, roata istoriei se poate întoarce şi ne putem trezi cu propuneri inedite, de data asta din partea lui Puiu Haşotti de la PNL care, fără să cunoască exact ce mesaj a fost transmis de oficialităţile ungare de 15 martie, a venit cu un proiect de hotărâre şi a vrut să îl transforme în declaraţie politică a Parlamentului", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a precizat că declaraţia politică a opoziţiei privind mesajul premierului ungar Viktor Orban nu avea legătură cu realitatea, ajungând la concluzia că, "atunci când cineva nu are nimic de spus despre realităţile româneşti, foloseşte cartea antimaghiară".

Kelemen Hunor a subliniat că UDMR a condamnat gestul lui Csibi Barna, de "spânzurare" a lui Avram Iancu, fiind de părere că nu au ce căuta astfel de manifestări.

"Csibi nu reprezintă comunitatea maghiară", a spus Kelemen.

În opinia acestuia, prezenţa UDMR în Parlament oferă "un sentiment de siguranţă pentru comunitatea maghiară".

Reprezentanţii PSD şi PNL au susţinut, miercuri seară, în plenul Parlamentului, necesitatea adoptării unei declaraţii de protest a Legislativului român faţă de mesajul transmis de Viktor Orban. Demersul opoziţiei a dus la blocarea lucrărilor Parlamentului pentru aproximativ trei ore, chiar înaintea votului asupra moţiunii de cenzură.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, în plenul Parlamentului, că nimic din ceea ce au afirmat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban şi că este nevoie de un apel la calm şi echilibru din partea unor politicieni responsabili şi cu "viziune" privind viitorul ţării.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, probabil, s-a făcut confuzie între mesajul premierului ungar, Viktor Orban, poemul lui Petofi Sandor şi discursul soţiei sale.

Ministerul de Externe a precizat că a comunicat ambasadorului ungar, convocat joi la MAE, "insatisfacţia" părţii române pentru situaţia creată în contextul mesajelor transmise de oficialii ungari la manifestările de marcare a Revoluţiei de la 1848, fiind solicitată clarificarea urgentă a situaţiei.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, la Parlament, întrebat în legătură cu mesajul premierului Viktor Orban, că nu are nimic de care să se delimiteze, deoarece nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic în legătură cu autonomia sau cu Ardealul.

Versul citat de către soţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti după ce a citit mesajul premierului Viktor Orban nu-i aparţine lui Sandor Petofi, ci lui Wass Albert, care a fost declarat criminal de război, scrie "Gândul".

Soţia ambasadorului Ungariei şi-a încheiat discursul în care a citat din Viktor Orban cu un vers din Wass Albert: "Legyen Erdély újra, ami volt!" - "Să fie Ardealul din nou ce-a fost!". Acest vers din poemul "Eliberarea Ardealului" a fost rostit în faţa a sute de martori. Wass Albert a fost declarat criminal de război, scrie "Gândul".

Conform cotidianului, strofa din care face parte versul este următoarea: "Legyen Erdély újra, ami volt!/ Óvjuk meg a székelyeket/ a románok rémtetteitől" ("Să fie Ardealul din nou ce-a fost!/ Să-i apărăm pe secui/ De faptele odioase ale românilor").

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu face niciun comentariu asupra articolelor de presă, precizând însă că soţia lui nu a rostit niciodată vreun poem al lui Albert Wass.

"Soţia mea nu a citit niciodată din Wass Albert ", a spus ambasadorul.

Totodată, ambasadorul - care a mai spus că poemul rostit la Târgu Mureş era din Petofi Sandor - a adăugat că nici el şi nici soţia lui şi niciun oficial ungar nu au rostit discursuri care să aducă atingere demnităţii naţionale a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici