- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.05.2017, 23:40)
- Dana Stanila
Klaus Iohannis, după întâlnirea NATO: A fost o reuniune reuşită. România şi-a atins obiectivele
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că reuniunea NATO de la Bruxelles a contribuit la ”asigurarea unei apărări solide a României şi la un rol vizibil al ţării noastre”. Şeful statului a discutat pentru prima dată cu Donald Trump şi cu Emmanuel Macron.
Urmărește
2158 afișări
Klaus Iohannis, după reuniunea NATO: A fost o reuniune reuşită; România şi-a atins obiectivele (Imagine: Alexandra Pandrea/ Mediafax Foto)
”După discuţiile de astăzi, NATO rămâne aceeaşi organizaţie relevantă, puternică şi mai ales unită. Am salutat la reuniune reiterarea fermă de către preşedintele Trump a angajamentului SUA pentru alianţă, pentru apărarea colectivă şi consolidarea flancului estic, inclusiv prin foarte recenta propunere de creştere a finanţării iniţiativei de reasigurare europeană în 2018 de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde de dolari”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a prezentat, în faţa aliaţilor NATO, planul României în ceea ce priveşte alocarea a doi la sută din PIB pentru apărare, subliniind faptul că modul în care vor fi cheltuiţi banii va fi stabilit de guvern.
”Am subliniat importanţa unei relaţii transatlantice solide, în sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărţirea mai judicioasă a responsabilităţilor prin stimularea creşterii bugetului pentru apărare al fiecărui aliat. Faptul că România a alocat deja doi la sută din PIB la apărare este foarte apreciat de aliaţii noştri, însă este esenţială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de guvern”, a mai spus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
Weekend agitat din punct de vedere seismic în România.Cinci cutremure s-au produs începând de vineri
În cadrul reuniunii a fost adoptat un document prin care va fi monitorizat, pe baza unor raportări anuale, modul în care fiecare stat face paşi în atingerea obiectivului de alocare a două procente din PIB pentru apărare. 20 la sută din bani ar urma să fie alocaţi pentru investiţii şi cercetare.
”În mod concret, astăzi s-a decis dezvoltarea unor planuri naţionale pe trei componente pentru fiecare ţară în parte, care vor permite, pe baza unor raportări anuale, o monitorizare riguroasă a paşilor fiecărui stat membru pentru atingerea acestui obiectiv. Angajamente de creştere a alocărilor pentru apărare, pentru atingerea ţintei de doi la sută din PIB, din care cel puţin 20 la sută pentru investiţii şi cercetare-dezvoltare, angajamente de investiţii în capabilităţi moderne pentru îndeplinirea ţintelor asumate la nivelul NATO şi angajamente privind contribuţiile naţionale la operaţii, misiuni, precum şi alte activităţi. Un document aliat a fost adoptat astăzi în plen pe acest subiect”, a precizat preşedintele.
Totodată, în cadrul discuţiilor, s-a convenit asupra faptului că NATO ar trebui să fie ”mai activă” în combaterea terorismului. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în faţa aliaţilor faptul că militarii români joacă un rol important în Afganistan, unde ”suntem al patrulea contributor aliat”.
”Aliaţii au convenit că NATO trebuie să fie mai activă în combaterea terorismului. Am subliniat contribuţia României în Afganistan, unde suntem al patrulea contributor aliat. Am susţinut ferm creşterea rolului NATO în combaterea terorismului”, a conchis preşedintele.
De asemenea, aliaţii au stabilit că este nevoie de o abordare clară şi unitară în relaţia cu Rusia şi că alianţa continuă să se bazeze pe descurajare şi apărare puternice, precum şi pe disponibilitatea dialogului. Totodată, s-a discutat şi despre organizarea Summitului NATO din 2018.
Reuniunea de joi a reprezentat şi un prilej pentru preşedintele Klaus Iohannis să schimbe câteva cuvinte cu preşedintele SUA Donald Trump şi cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron. Şeful statului i-a asigurat de susţinere din partea României a parteneritelor strategice.
”Din punct de vedere politic, reuniunea de azi a fost prima întâlnire la nivel înalt al alianţei la care au participat noul preşedinte al Statelor unite ale Americii şi noul preşedinte al Franţei. Le-am adresat un bun venit călduros la NATO şi i-am asigurat de tot sprijinul meu şi al României, care are parteneriate strategice solide cu ambele ţări”, a mai spus preşedintele.
În marja reuniunii, Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu preşedintele Poloniei Andrzej Duda.
”Sunt convins că această Reuniune a contribuit la asigurarea unei apărări solide a României şi la un rol vizibil al ţării noastre în asigurarea securităţii regiunii noastre şi a spaţiului euro-atlantic.Din punctul nostru de vedere, a fost o reuniune reuşită. (...) În concluzie, pot să spun că la această Reuniune, şi la această Reuniune, România şi-a atins obiectivele”, a conchis preşedintele.
Citeşte şi: Liviu Dragnea, despre schimbarea becului la SIPA: E ca bancul cu 5 miliţieni, pe vremea lui Ceauşescu
Citeşte şi: Liviu Dragnea: Eu şi Tăriceanu îi scriem oficial lui Juncker să-i cerem explicaţii despre atitudinea Comisiei Europene
Citeşte şi: Liviu Dragnea, lui Sorin Grindeanu: Sunt meciuri celebre în care cu 3-0 nu te califici. Nu asta e abordarea
Citeşte şi: Monica Macovei: Solicit declasificarea arhivei SIPA şi o anchetă privind scurgerea de informaţii
Citește pe alephnews.ro: Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Armata germană va crea o nouă divizie dedicată exclusiv apărării teritoriale. Aceasta va aduce sub comanda sa toate unitățile de rezervă existente
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe