Monica Macovei: Solicit declasificarea arhivei SIPA şi o anchetă privind scurgerea de informaţii

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat, joi, că îi va da în judecată pe cei care au spus minciuni despre activitatea sa, solicitând începerea unei anchete privind scurgerea de informaţii clasificate din Ministerul Justiţiei şi verificarea neregulilor semnalate în raportul din 2008.

Urmărește
1064 afișări
Imaginea articolului Monica Macovei: Solicit declasificarea arhivei SIPA şi o anchetă privind scurgerea de informaţii

Macovei: Solicit declasificarea arhivei SIPA şi o anchetă privind scurgerea de informaţii

„Solicit, din nou, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA şi o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justiţiei”, a declarat fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, pe Facebook.

Monica Macovei a afirmat că este necesar ca Ministerul Justiţiei „să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menţionarea datelor, anilor şi a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a 4 persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanţa de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiţiei, trebuie, de asemenea, clarificată”.

Fostul ministru a susţinut că publicarea de către cotidianul „Evenimentul zilei”, al cărui patron, Dan Andronic, este urmărit penal în mai multe dosare, a unui raport clasificat secret de serviciu presupune scoaterea ilegală a unui document clasificat dintr-o instituţie a statului.

„Ministerul Justiţiei trebuie să clarifice rapid cine a avut acces la documente clasificate, cine le-a sustras şi le-a transmis presei”, a spus Macovei.

„Aşa-zisa <<bombă>> de presă s-a dovedit un balon umplut cu supoziţii, inexactităţi şi învinuiri fără probe, diletant şi rău-voitor. În lipsa probelor, nu rămân decât semnele de întrebare despre motivul întocmirii acestui raport şi mandatul real al Comisiei Chiuariu”, a susţinut fostul ministru.

Macovei a sesizat public Parchetul să verifice aspectele semnalate în raportul din 2008 privind arhiva SIPA.

„Ca să se lămurească opinia publică, sesizez public Parchetul general să verifice aspectele semnalate în document - ştersăturile de pe documente, copierea unor dosare, rescrierea hard-diskurilor <<din ordinul factorilor decizionali anteriori>> (care?), distrugerea de documente (de cine?), executarea de copii xerox după documentele aflate în arhivă (când şi de cine?), etc”, a spus Macovei.

Cei care au decis, ordonat sau executat ilegalităţi trebuie să răspundă penal, a afirmat aceasta.

„Orice indiciu de fapte şi acţiuni ilegale trebuia semnalat din momentul respectiv, al întocmirii raportului, instituţiilor penale abilitate. Dar nu a fost trimisă nicio sesizare penală, raportul fiind probabil păstrat pentru momente pe care am vrea să le aflăm din anchetă”, a precizat Monica Macovei.

Macovei a spus că îi va da în judecată pe cei care au spus minciuni despre activitatea sa în timpul mandatului.

„Voi chema în judecată pe toţi cei care au lansat în spaţiul public minciuni despre persoana mea şi a activităţii comisiei din perioada ministeriatului meu. În peisajul viciat de manipulări şi intoxicări, aproape nici nu mai are rost să spun că n-am <<ucis>> pe nimeni, cum susţine dl Panaitescu, nici nu am furat”, a afirmat fostul ministru.

Fostul ministru al Justiţiei a declarat că nu a primit nicio informaţie din arhiva SIPA.

„Mai spun o dată: nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut şi citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat şi distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk. Iar din raport rezultă clar că nu a existat nicio dovadă că judecătorul şi procurorul care au intrat în arhivă pe baza ordinului meu, pentru a întocmi o informare către opinia publică cu privire la modul în care a funcţionat DGPA/SIPA, ar fi comis vreo ilegalitate”, a spus Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a spus că este ţinta unei manipulări „grosolane a adevărului”.

„Sunt ţinta unei manipulări grosolane a adevărului, prin interpretarea tendenţioasă a unor informaţii, prin amestecarea cu rea-voinţă a informaţiilor şi <<arhivelor>>. Iar ţinta reală este decredibilizarea justiţiei, care a condamnat deja şi are pe rol dosare importante privind inclusiv politicieni”, a conchis Monica Macovei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici