Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, despre intrările în ARHIVA SIPA în 2013, în timpul mandatului său: A fost o comisie care a „schimbat un bec”/ SRI, despre fostul ofiţer al serviciului care a avut ACCES în arhivă

Fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, a susţinut, joi, că în 2013, în timpul mandatului său, s-a constituit o comisie, pe care a aprobat-o prin ordin de ministru, care a verificat „sistemul de iluminat” al arhivei SIPA şi care a avut acces la arhivă, unde "a schimbat un bec". Potrivit listei făcută publică astăzi de Ministerul Justiţiei, ultima vizită în arhiva SIPA a avut loc în 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc. Unul dintre cei care au avut acces la documente a fost Florian Teodor Andronache, consilier al ministrului şi fost ofiţer SRI. Pe de altă parte, Serviciul Român de Informaţii susţine, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că fostul consilier al lui Robert Cazanciuc şi ofiţer SRI, Florian Andronache, a fost detaşat la minister la cererea ministrului. Acesta a activat în calitate de consilier în perioada 2013-2015.

Urmărește
1798 afișări
Imaginea articolului Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, despre intrările în ARHIVA SIPA în 2013, în timpul mandatului său: A fost o comisie care a „schimbat un bec”/ SRI, despre fostul ofiţer al serviciului care a avut ACCES în arhivă

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, despre intrările în ARHIVA SIPA în 2013, în timpul mandatului său: A fost o comisie care a „schimbat un bec”/ SRI, despre fostul ofiţer al serviciului care a avut ACCES în arhivă

Solicitat să comenteze faptul că în 2013, în timpul mandatului său de ministru al Justiţiei, 4 persoane au avut acces la arhiva SIPA şi solicitat să le nominalizeze, Cazanciuc a menţionat că nu e vorba de 4 persoane, ci de o comisie.

„Nu erau 4 persoane, era o comisie constituită ca urmare a unei sesizări venite la ministerul Justiţiei. Sistemele de supraveghere video arătau că se întâmplă ceva cu sistemul de iluminat. Prin ordin de ministru s-a aprobat o comisie care să verifice acea instalaţie de iluminat”, a spus Cazanciuc.

El a menţionat că membrii comisiei erau persoane cu diverse funcţii şi responsabilităţi pe zona de documente clasificate şi că doar aceştia au intrat într-un hol din zona în care se află depozitată arhiva SIPA.

„Au verificat instalaţia de iluminat, au schimbat un bec şi au părăsit acea incintă constatând că toate sigiile de la camerele în care erau depozitate efectiv documentele erau intacte. Nu au avut acces la niciun document, la absolut nimic din arhiva SIPA, a fost o operaţiune strict administrativă. Au părăsit locaţia consemnând un proces verbal la acea chestiune”, a spus Cazanciuc.

Întrebat dacă susţine, practic, că un consilier al său, din tipul mandatului de ministru, care se pare că a fost şi cadru activ al SRI, a intrat în arhiva SIPA să schimbe un bec, Cazanciuc a precizat că a fost vorba despre o comisie care a constatat o chestiune tehnică.

„Nu ştiau dinainte despre ce este vorba. Nici nu ştiu unde este arhiva SIPA efectiv, nu ştiu cum arată. Mi-au spus că este vorba de un hol unde se află această instalaţie de iluminat şi documentele erau în birouri aflate pe acel hol, sigilate, închise, neumblat la ele, cel puţin nu în mandatul meu, cel puţin nu cu ştirea mea”, a spus Cazanciuc.

SRI explică statutul lui Florin Andronache, fost ofiţer SRI, care a intrat în arhiva SIPA: A fost detaşat la MJ la cererea instituţiei. Colaborarea cu SRI, suspendată

Serviciul Român de Informaţii susţine, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că fostul consilier al lui Robert Cazanciuc şi ofiţer SRI, Florian Andronache, a fost detaşat la minister la cererea ministrului. Acesta a activat în calitate de consilier în perioada 2013-2015.

"Având în vedere atribuţiile de coordonare generală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informatiilor clasificate ce îi revin potrivit legii, SRI a acordat, la cererea Ministerului Justiţiei, asistenţa de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu. Pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Ministerului Justiţiei, relaţiile de serviciu ale domnului Florian Andronache cu SRI au fost suspendate, în condiţiile legii. În toată această perioadă, domnul Florian Andronache nu a beneficiat de niciun drept din partea SRI", susţine Serviciul Român de Informaţii într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

Potrivit instituţiei, ofiţerul a fost detaşat la Ministerul Justiţiei în perioada 2013-2015. În ceea ce priveşte activitatea acestuia în prezent în cadrul SRI, instituţia susţine că nu poate furniza această informaţie.

Ministerul Justiţiei a publicat, joi, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite.

Cele mai multe vizite au fost efectuate în perioada 2007-2008. Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ştef Marius, Oltenaş Adrian şi Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declaraţiilor de avere din 2013 şi 2014, a fost ofiţer al SRI. Marius Ştef, Tiliban Nicolae şi Oltenaş Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici