- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.06.2017, 12:48)
- Dana Stanila
Klaus Iohannis: Legăturile comerciale cu Rusia nu reprezintă o problemă în relaţia România-Bulgaria
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că relaţiile comerciale dintre Bulgaria şi Rusia nu reprezintă o problemă, subliniind că România şi Bulgaria sunt atât state membre NATO, cât şi ale Uniunii Europene.
Urmărește
538 afișări
Iohannis a declarat, răspunzând unei întrebări legate de faptul că Bulgaria depinde energetic de Federaţia Rusă, că nu există nicio problemă raportată la relaţia cu Rusia, subliniind că atât România, cât şi Bulgaria sunt state membre ale Uniunii Europene, dar şi membre NATO, care este o alianţă defensivă, neexistând niciun exerciţiu sau strategie îndreptată împotriva Rusiei.
"Cred că nu este nicio problemă în relaţia noastră dacă ne raportăm la Rusia. Pe de o parte, sigur că Bulgaria are legături comerciale, pe de altă parte, este foarte clar şi suntem amândoi fermi în această privinţă, suntem împreună în Uniunea Europeană şi suntem împreună în NATO, iar ca să fiu foarte clar, NATO este o alianţă defensivă. Noi nu avem niciun exerciţiu şi nicio strategie îndreptată împotriva Rusiei. Noi nu ne pregătim în niciun fel să acţionăm împotriva Rusiei. Cum şi anumite voci din Rusia susţin, eronat, că cineva s-ar pregăti cu anumite pachete împotriva Rusiei. Este greşit", a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire şi la reacţiile apărute din partea unor oficiali ruşi în legătură cu scutul antirachetă din România. Şeful statului a spus că baza de la Deveselu are un rol "strict defensiv" şi nu este îndreptat împotriva Rusiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
"Destul de des, din păcate, în ultima vreme, se face referire la baza de la Deveselu. Baza de la Deveselu are rol strict defensiv şi nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei. Şi atunci dacă putem să facem şi bine, putem să facem această delimitare, ne dăm seama că nu este absolut niciun fel de problemă în această relaţie şi sunt foarte mulţumit că împreună am reuşit astăzi să subliniem că suntem împreună şi că avem obiective împreună şi în ce priveşte Uniunea Europeană şi în ceea ce priveşte NATO", a mai spus Iohannis.
Preşedintele Bulgariei a explicat că pentru ţara sa este importantă "diversificarea livrărilor şi traseelor de energie", pentru a obţine preţuri mai mici pentru aceste servicii, însă a subliniat că statul bulgar împărtăşeşte opinia secretarului general al NATO, care a cerut ca liniile de comunicare cu Rusia să fie deschise, pentru a evita eventuale tensiuni.
"Pentru noi, în Bulgaria, este important să realizăm o diversificare a livrărilor şi traseelor de energie, ceva important care va garanta o libertate mut mai mare în ceea ce priveşte luarea deciziilor, siguranţă mai mare şi, foarte important, preţuri mai mici. În ceea ce priveşte siguranţa din zona Mării Negre, România şi Bulgaria sunt ţări membre NATO. Noi suntem parteneri în cadrul mai multor exerciţii şi iniţiative, care au drept scop creşterea securităţii din zona Mării Negre. Bineînţeles, cu sprijinul NATO în ceea ce priveşte pericolele din exterior. Foarte important este, precum a spus şi secretarul general al NATO, să fie deschise liniile de comunicare cu Rusia, ca să existe un dialog sincer şi deschis cu Rusia, care să scadă tensiunile şi a se evita posibilele riscuri", a declarat preşedintele Bulgariei Rumen Radev.
Citeşte şi: Şedinţa Parlamentului, întreruptă pentru câteva clipe din cauza unei borsete cu potenţial suspect
Citeşte şi: Parlamentul a votat prelungirea activităţii Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 / PNL şi PMP s-au opus
Citeşte şi: Traian Băsescu: Comisia de anchetă să verifice şi alegerea lui Cuza ca domn în 1859 şi numirea lui Tudose
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe