- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.12.2016, 10:23)
- Cătălina Mănoiu
Legea pentru eliminarea a 102 taxe: Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare/ Dragnea: Abia de aici înainte SRTV şi SRR pot ieşi din politizare
Legea pentru eliminarea a 102 taxe a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, urmând ca după ce va fi dezbătută în Comisia de buget să ajungă la vot final, în cursul aceleaşi zile, a declarat miercuri secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Marcel Ciolacu.
Urmărește
5116 afișări
Legea pentru eliminarea a 102 taxe, pe ordinea de zi a sedinţei de vot final a Camerei Deputaţilor (Imagine: Croitoru Maran/ Foto Mediafax)
UPDATE: Dragnea: Abia de aici înainte SRTV şi SRR pot ieşi din politizare; Nu au de ce să se mai căciulească
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, în plen, după respingerea cererii de reexaminare a legii pentru eliminarea a 102 taxe că ar vrea să nu mai plângă nimeni pe umerii SRTV şi SRR, afirmând că abia de acum aceste instituţii pot ieşi din depolitizare.
„A fost contestată la CCR, Curtea a respins contestaţia şi a declarat-o constituţională. A fost retrimisă la Parlament (…) doar, doar renunţăm la acestă lege pentru ca românii în continuare să stea ca în perioada comunistă la cozi. Aş vrea să nu mai plângă nimeni pe umărul TVR-ului şi Radioului Public, abia de aici înainte aceste instituţii pot ieşi din politizare şi dependenţa faţă de politic în condiţiile în care în fiecare an prin lege câştigau o sumă foarte clară nu au de ce să se mai căciulească nici la primul ministru, nici la Parlament, nici la ministrul de Finanţe, nici la alt lider politic de influenţă în momentul respectiv”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în plenul Camerei Deputaţilor, după ce aleşii au respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Liviu Dragnea a afirmat că procesul de restructurare necesar în TVR trebuie să înceapă nu sub presiune şi nu dând oamenii afară.
Liderul PSD a susţinut că nu mai vede nicio scuză care ar putea fi „inventată” de Klaus Iohannis pentru a nu promulga legea.
„Nu mai văd nicio scuză posibilă care ar putea fi inventată ca această lege să nu fie promulgată de preşedinte”, a spus Dragnea.
UPDATE: Cererea de reexaminare a legii privind eliminare a 102 taxe, respinsă de Camera Deputaţilor
Deputaţii au respins miercuri în plen cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe, printre care şi taxa radio –TV, PSD afirmând că taxa este "aberantă" şi că "morţii nu trebuie să o plătească", în timp ce PNL şi UDMR au cerut păstrarea acesteia.
Deputatul PSD Lia Vasilescu a declarat că taxa radio-tv este aberantă, afirmând că de 12 ani Paralmentul încearcă "să rezolve această chestiune".
" (…) trăiesc un deja-vu (…) acum 12 ani discutam tot despre faptul că se plăteşte o taxă care duce la aberaţii. Mai precis, dacă sunteţi cultivatori de roşii şi aveţi o seră vreau să vă spun că plătiţi taxa radio –tv, chiar dacă nu se uită plantele la televizor. De asemenea, dacă aveţi un cavou la cimitir şi acolo este tras un fir de electricitate, plătiţi taxa radio-tv, chiar dacă nu se uită mortul la televizor', a declarat deputatul PSD Vasilescu.
Vasilescu a afirmat că a rezonat cu discursul pe care deputatul PMP Robert Tucescu l-a susţininut deşi nu este o "simpatizantă' a acestuia, însă, a cerut ca tribuna Paralmentului să nu fie 'întinată" prin rostirea unor sesizări făcute DNA, deşi „instituţia denunţătorului funcţionează cu succes în România”.
Deputatul PMP Robert Turcescu a invocat veniturile colectate de TVR în ultimii 13 ani, un miliard de euro, spunând că pentru frauda din dosarul EADS s-a discutat ani de zile în spaţiul public.
"Este vorba despre un miliard de euro, acesta este nivelul colectării taxei radio-tv din 2003 şi până astăzi. Deci, TVR doar a obţinut venituri de aproape un miliard de euro în ultimii 13 ani. Ce s-a întâmplat cu aceşti bani? Unde s-au dus? Mai ales că reprezintă aproape jumătate din veniturile încasate de TVR în această perioadă. (…) este o sumă mare. Ar trebui să ne gândim şi la constituirea uni grup de lucru, comisii care să analizeze şi felul în care se cheltuie banii publici într-un astfel de sistem", a spus Turcescu.
Turcescu "a bătut şi obrazul" acelor care au făcut parte din comisiile parlamentare care au analizat activitatea TVR inclusiv din punct de vedere financiar "pentru felul superficial în care s-au uitat asupra rapoartelor de activitate".
Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că legea privind eliminarea celor 102 taxe este "o lege bună" şi le-a cerut deputaţilor să voteze împotriva cererii de reexaminare a preşedintelui Kalus Iohannis, discursul său fiind aplaudat de colegii din sala de plen.
Preşedintele intermiar al PNL Raluca Turcan a cerut deputaţilor să voteze în favoarea cererii de reexaminare formulată de Klaus Iohannis, îndemnând să fie lăsată de o parte "patima din ajunul campaniei electorale".
"Solicitarea PNL este de a accepta cererea de reexaminare a preşedintelui de a renunţa la eliminarea taxei radio-tv, urmând ca în Camera Deputaţilor şi în Senat să supunem dezbaterii o iniţiativă de reorganizare a acestor instituţii, de regândire inclusiv a formulei de finanţare astfel încât să nu ştirbim democraţia româneească de rolul pe care Radioul şi Televiziunea îl pot avea", a spus Turcan.
Turcan a susţinut că formula care a rezultat din Comsiai de buget, finanţe "lasă un gust amar şi o pată neagră pe destinul a două instituţii fundamentale pentru România, Radioul public şi Televiziunea publică'.
Turcan a mai spus că dacă au fost scurgeri de bani în cele două instituţii cineva trebuie să plătească.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a cerut ca taxa radio-tv să fie păstrată şi ca iniţiativa legislativă să fie trimisă şi Comisei de cultură.
"Eu cred că în acest moment Parlamentul nu poate lăsa în nesiguranţă cele două instituţii eliminând taxa radio-tv şi nelăsând nimic în locul acestei taxe. (…) Se schimbă toată filosofia de bugetare şi funcţionare a celor două instituţii. Eu nu neg că se poate gândi la o altă modalitate de finanţare a acestor instituţii publice. Se poate. (…) Dar acest lucru ar însemna să modificăm şi legea 41/1994", a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a afirmat că anul viitor, după ce Curtea de Conturi va merge la cele două instituţii vor fi puse în discuţie salarizările din cadrul TVR şi SSR şi se va vedea că s-a creat "un haos genera în cele două instituţii prin această lege.
"După acest vot cele două instituţii vor fi considerate bugetate 100% de la bugetul de stat. Asta înseamnă şi un alt mod de salarizare", a explicat Kelem Hunor.
Liderul UDMR a mai atras atenţia că dacă aleşi vor să redea credibilitatea Parlamentului proiectul de lege ar trebui să ajungă şi în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, afirmând că UDMR va cere retrimiterea proiectului la Comsiai de cultură.
"Să ocolim Comisia de cultură este o greşeală uriaşă", a spus Kelemen Hunor.
Propunerea lui Kelemen Hunor a fost reluată şi de preşedintele Comisiei de cultură deputatul PNL Gigel Ştirbu, care a cerut retrimiterea proiectului de lege către Biroul Permanent ca acesta să sesizeze şi Comsia de cultură.
Deputatul ALDE Remus Borza a afirmat că grupul parlamentar din care face parte a vota împotriva solicitării de reexaminare a preşedintelui, „câtă vreme legislativul s-a mai pronunţat o dată şi CCR a declarat-o constituţională”.
Deputatul USR Cosette Chichirău a solicitat ca discutarea acestor taxe să se facă în acelaşi timp cu bugetul de stat.
Deputaţii au respins propunerile de retrimitere a iniţiativei la Comisia de cultură, precum şi eliminarea din textul legii a articolelor care vizau eliminarea taxei radio-tv.
În şedinţa de vot final, 174 de deputaţi au votat pentru respingerea cererii de reexaminare, 85 “împotrivă”, fiind înregistrată o singură abţinere.
UPDATE: Comisia de buget a Camerei a respins cererea de reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe
Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a respins miercuri cererea de reexaminare a legii privind eliminare a 102 taxe, adoptând un nou articol care prevede intrarea în vigoare a legii cu data de 1 a primei luni de la publicare în Monitorul Oficial.
Cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis a fost respinsă cu 13 voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi o abţinere.
La propunerea deputatului PSD Viorel Ştefan, Comisia de buget a admis introducerea unui nou articol privind intrarea în vigoare a legii cu data de 1 a primei luni de la publicare în Monitorul Oficial.
Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Viorel Ştefan, a susţinut în deschiderea şedinţei că CCR a declarat legea constituţională, afirmând că "cererea preşedintelui ţine de oportunitate, nu de constituţionalitate".
UDMR a cerut scoaterea din textul legii a articolului care prevede eliminarea taxei radio-TV, însă, Comisia de Buget a respins propunerea.
Deputatul USR Cosette Chichirău a contestat convocarea de urgenţă a deputaţilor, afirmând că membri comisiei puteau fi convocaţi şi joi la prima oră, cerând ca "deputaţilor noi" să li se ofere explicaţii.
"Prima explicaţie este că după cutremurul de aseară a căzut serverul. Noi comunicăm prin metode convenţionale (…)", a declarat preşedintele Comisie de Buget, adăugând că cererea de reexaminare vizează o lege care va trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie, iar eliminarea taxei radio-tv trebuie să se reflecte în bugetarea celor două instituţii în bugetul de stat şi că termenele au fost stabilite de Biroul Permanent.
"Opoziţiile la această decizie se susţin în Biroul Permanent de către liderii grupurilor parlamentare", a mai spus Viorel Ştefan.
În replică, Chichirău a afirmat că Regulamentul Camerei Deputaţilor este încălcat.
Raportul Comisiei de buget urmează să intre în şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor, programată pentru miercuri.
Citeşte şi: Raluca Turcan: PNL nu ia în calcul suspendarea preşedintelui. Nu există temei constituţional
Citeşte şi: Senatul a validat lista magistraţilor aleşi ca membri Consiliului Superior al Magistraturii
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe