Legea privind abilitarea Executivului de a emite ordonaţe în vacanţa parlamentară, adoptată/ PNL a invocat vicii de procedură şi că România nu are încă un Guvern

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, legea privind abilitarea Executivului de a emite în vacanţa parlamentară ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, PNL cerând scoaterea proiectului de pe ordinea de zi, invocând vicii de procedură şi că România nu are încă un Guvern.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Legea privind abilitarea Executivului de a emite ordonaţe în vacanţa parlamentară, adoptată/ PNL a invocat vicii de procedură şi că România nu are încă un Guvern

Legea privind abilitarea Executivului de a emite ordonaţe în vacanţa parlamentară, adoptată/ PNL a invocat vicii de procedură şi că România nu are încă un Guvern

Proiectul de lege a fost adoptat cu 166 de voturi "pentru", 76 "împotrivă" şi 16 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.

PNL a cerut, în plenul Camerei Deputaţilor, scoaterea proiectului de pe ordinea de zi, însă, propunerea liberalilor nu a întrunit numărul de voturi necesare.

"Aş vrea să vă propun să scoteţi de pe ordinea de zi proiectul de lege privind abilitarea Guvernului (...) pentru că nu avem pe cine abilita, nu există un Guvern pe care să îl putem abilita încă", a declarat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

De asemenea, USR a atras atenţia că abilitarea Guvernului nu este obligatorie, potrivit Constituţiei.

"Practica ultimulor ani a făcut în aşa fel încât aproape la fiecare vacanţă parlamentară să se facă o astfel de abilitare, însă este greşit să plecăm de la premisa că ea este obligatorie", a spus deputatul USR Ion Cristian Stelian.

Proiectul prevede că Guvernul este abilitat să emită ordonanţe simple pentru domeniile finanţelor publice şi economiei, dezvoltare regională, administraţie publică şi fonduri europene, sănătate, cercetare, afaceri interne, turism, transporturi, agricultură şi dezvoltare rurală, administrarea patrimoniului de stat, dar şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Deputaţii din Comisia juridică au stabilit,luni, adoptând un amendament, că Guvernul poate emite ordonanţe în domenii ce ţin de MApN.

De asemenea, au fost adoptate amendamente privind posibilitatea Guvernului de a modifica OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare, OUG 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România şi Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Senatul a aprobat, tot luni, Legea privind abilitarea Executivului de a emite în vacanţa parlamentară ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, senatorii opoziţiei reclamând faptul că România nu are un Guvern votat în Parlament şi catalogând situaţia ca fiind ”un teatru al absurdului”.

”Parcă suntem în teatrul absurdului. Noi astăzi nu avem Guvern. Noi astăzi nu avem program de guvernare adoptat de Parlament. Cum să abilităm un Guvern să emită ordonanţe? Am întrebat şi în Comisia Juridică, care Guvern este cel abilitat şi pentru ce? Pentru că regula de bază a delegării legislative porneşte de la ideea de previzibilitate. (...) Ce facem? Dăm o bilă albă unui Guvern viitor, fără să ştim care este programul acelui Guvern, cine este acel Guvern, ce-şi doreşte acel Guvern? Nu ar fi mai normal şi mai decent să fi aşteptat civilizat învestirea noului Guvern, aprobarea programului de guvernare şi apoi, în raport cu priorităţile respectivului Guvern, să îl abilităm să emită ordonanţe? Din păcate (...) se pare că aici discutăm despre dictatura majorităţii”, a spus senatorul liberal Daniel Fenechiu.

El a mai spus că senatorii PNL vor vota împotrivă.

La rândul său, senatorul USR Mihai Goţiu a spus că opoziţia asistă la abilitarea unui Guvern care nu există.

”De o săptămână chiar asistăm la nişte momente pentru istoria neagră a parlamentarismului românesc”, a mai spus Goţiu.

În replică, senatorii UDMR au anunţat că vor vota pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

”Nu înseamnă că e vorba de un cec în alb, nu e vorba de anumite persoane sau certitudini cu privire la ordonanţele care urmează se se emită, ci doar posibilitatea ca Guvernul să procedeze la legiferare pe bază de delegare, pe baza aprobării date de Parlament.(...) Urmează oricum să exercităm controlul parlamentar prin cercetarea acestor ordonanţe, prin aprobarea sau respingerea lor", a spus şi senatorul PSD Şerban Nicolae.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici