Legea salarizării a primit un raport favorabil în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor / USR va ataca la Curtea Constituţională Legea salarizării

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor au votat, marţi, un raport favorabil, cu amendamente, pentru Legea salarizării personalului bugetar. Proiectul va fi supus miercuri votului final în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

Urmărește
1787 afișări
Imaginea articolului Legea salarizării a primit un raport favorabil în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor / USR va ataca la Curtea Constituţională Legea salarizării

Legea salarizării, raport favorabil în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor

Deputaţii din Comisia de muncă au luat decizia cu 15 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă” şi 4 abţineri.

Deputaţii au modificat articolul 25 al legii salarizării, care acum prevede că procentajul de 30% se calculează la masa salarială a fiecărui ordonator de credite, nu pentru ordonatorii principali, aşa cum a solicitat preşedintele Sindicatului Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, însă, potrivit reglementării, a fost eliminat sporul de 40% pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor. Este vorba despre angajaţi care trebuie să asigure în afara orelor de program, de la domiciliu, intervenţia în mediul rural, la apelurile de urgenţă, cercetări criminalistice, evadări, revolte sau cutremure.

În cadrul dezbaterii din Comisia de muncă, a fost votat un amendament care prevede acordarea unui spor pentru suprasolicitare neuropsihică pentru personalul din învăţământ. Măsura ar urma să intre în vigoare la data de 1 decembrie 2018.

”Pentru personalul didactic de predare din învăţământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, prin creşterea salariilor de bază cu 10% începând cu data de 1 decembrie 2018”, se precizează în amendamentul depus la proiectul de lege.

Un alt amendament stabileşte ca angajaţii din sectorul public să beneficieze de indemnizaţii de vacanţă, de la 1 decembrie 2018, în cuantumul unui salariu minim brut. Sunt exceptaţi cei care ocupă funcţii de demnitate publică, alese sau numite.

Cristian Seidler, deputat USR, a anunţat că formaţiunea politică va strânge semnături pentru a contesta la CCR Legea salarizării, precizând că juriştii partidului strâng deja toate ”motivele de neconstituţionalitate” din lege. 

"Este marca Olguţa Vasilescu. După ce nu a terminat cartierul chinezesc, după ce nu a terminat stadioanele din Craiova, după ce nu a terminat de asfaltat jumătate de oraş, a venit cu o lege pe care nu o terminã şi ea este într-o continuă dinamică, din eroare în eroare până la victoria finală. (...) Aceasta este Olguţa Vasilescu şi de aceea i-am cerut demisia din funcţia de ministru al Muncii", a declarat parlamentarul.

Deputatul a fost chestionat cu privire la posibilitatea de a ataca legea la CCR.

”Cu siguranţă vom face lucrul acesta. Astăzi am lansat şi lansat către juriştii noştri în lucru să strângă toate motivele de neconstituţionalitate din aceastã lege”, a mai declarat deputatul USR.

Cristian Seidler susţine că legea este neconstituţională pentru că guvernul nu a indicat în textul legii care este impactul bugetar.

”Şi noi şi sindicatele am spus această lege este neconstituţională din mai multe motive. Unul, principal este că dacă ne uităm chiar şi acum în forma legii, acolo scrie nu are impact bugetar pe anul curent iar pentru următorii patru ani la impact bugetar nu este completat nimic. Guvernul habar nu are de fapt şi improvizează raportat la impactul bugetar”, a mai spus Seidler.

Ministrul Muncii a declarat, la finalul şedinţei comisiei, că prin proiectul legii salarizării cresc salariile în tot sistemul bugetar, nu doar salariile demnitarilor. Numai pentru acest an se înregistrează o majorare totală de şase miliarde a salariilor de la stat, a precizat ministrul Muncii.

”Au crescut salariile în aproape tot sectorul bugetar. Este vorba despre o majorare de 15 la sută pe care a obţinut-o educaţia, 15 la sută în sănătate, 20 la sută administraţia locale. Luna trecută au fost 20 la sută la agenţiile de mediu. (...) E o grilă de salarizare care nu priveşte doar demnitarii, priveşte şi administraţia publică locală şi nu se putea trece administraţia publică locală pe o grilă separat, pentru că sunt în aceeaşi anexă, deci nu este majorare doar pentru demnitari. Anul acesta au fost majorări pentru toate categoriile de bugetari. (...) Anul acesta au fost majorări salariale de şase miliarde”, a declarat ministrul Muncii Olguţa Vasilescu.

Raportul întocmit de Comisia de muncă din Camera Deputaţilor va fi dezbătut şi votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional. Legea salarizării personalului bugetar va fi votată şi trimisă la promulgare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici