- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.12.2017, 15:11)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legile Justiţiei | Camera Deputaţilor a adoptat modificările la Legea privind organizarea judiciară, dar şi la Legea privind CSM
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri seara, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, acesta urmând a fi trimis Senatului.
Urmărește
4192 afișări
Legile justiţiei. Modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în dezbaterea plenului Camerei/ Marton Arpad: Soluţiile întăresc independenţa justiţiei
Modificările au fost adoptate cu 177 de voturi "pentru" şi 79 de voturi "împotrivă".
Anunţul rezultatului votului a fost primit cu aplauze din partea deputaţilor PSD şi ALDE.
Votul a fost realizat prin apel nominal, solicitat de PNL.
În acest moment, deputaţii au trecut la votul nominal în cazul proiectului care modifică Legea 317/2004 privind CSM.
Camera Deputaţilor a adoptat şi modificările la legea privind CSM
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri seara, şi proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, acesta urmând a fi trimis Senatului, ca şi proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, adoptat anterior.
Modificările au fost adoptate cu 177 de voturi "pentru" şi 78 de voturi "împotrivă". Votul a fost efectuat prin apel nominal, la solicitarea PNL.
Cele două proiecte cu modificări au fost dezbătute de deputaţi, anterior, fiind adoptate pe articole, fără a surveni modificări faţă de forma propusă de Comisia specială pentru legile Justiţiei.
Proiectele care modifică legile 304 şi 317 au fost adoptate mai repede decât primul proiect, care modifica Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, având în vedere că PSD şi ALDE au impus modificarea Regulamentului, reglementând strict timpul alocat dezbaterii amendamentelor.
După ce senatorii vor depune amendamente la aceste trei proiecte de modificare a legilor justiţiei, acestea vor fi discutate tot de către Comisia specială pentru legile justiţiei, care va face rapoarte noi şi care vor fi supuse votului plenului Senatului, Camera decizională.
Şi proiectul cu modificările la Legea 317 privind CSM a fost adoptat pe articole
Plenul Camerei Deputaţior a votat, miercuri, pe articole, şi proiectul cu modificările propuse la Legea 317/2004 privind CSM, urmând ca deputaţii să se pronunţe, la sesiunea de vot final, atât asupra acestuia, cât şi asupra modificărilor la Legea 304 privind organizarea judiciară.
Modificările au fost adoptate în forma cuprinsă în Raportul elaborat de către Comisia specială pentru legile Justiţiei.
Raportul a fost adoptat, marţi seara, în Comisia specială, cu 13 voturi „pentru”, voturi ale PSD, ALDE şi UDMR. Deputaţii PNL prezenţi nu şi-au exprimat votul, iar reprezentanţii USR au părăsit sala înainte de vot.
Potrivit Raportului adoptat, Inspecţia Judiciară va rămâne structură cu personalitate juridică în cadrul CSM, după ce PSD a anunţat că renunţă la înfiinţarea Consiliul Naţional de Integritate a magistraţilor.
Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, iniţail, că PSD are în vedere să depună o lege care să stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecţia Judiciară, acuzând faptul că această instituţie nu este funcţională în cadrul CSM.
Tot Iordache declara că Inspecţia Judiciară ar urma să devină o instituţie autonomă aflată sub controlul unui Consiliu de Integritate format din membri CSM, ÎCCJ, Parchetul General, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.
Comisia specială pentru legile Justiţiei a revenit, totodată, marţi, asupra unui amendament adoptat iniţial care prevedea că efectuarea "în continuare" a urmăririi penale a magistraţilor se poate dispune numai după încuviintarea Secţiei pentru judecători sau procurori din CSM şi l-a respins.
Presa a relatat că acest amendament la Legea 317/2004 privind CSM adoptat iniţial ar fi conferit o "super-imunitate" magistraţilor.
Comisia specială a mai adoptat marţi un amendament care prevede că doar Inspecţia judiciară exercită acţiunea disciplinară în cazul magistraţilor, şi nu şi ministrul Justiţiei sau preşedintele ÎCCJ, cum prevede legea în prezent.
Un alt amendament adoptat prevede că cererile privind apărarea indepedenţei justiţiei în ansamblul său se soluţionează de către plenul CSM.
Comisia specială a mai adoptat, tot marţi, un alt amendament care prevede că preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce implică faptul că preşedintele CSM nu va mai putea fi un procuror.
Proiectul cu propunerile de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciară, adoptat pe articol
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul cu propunerile de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciară, proiectul urmând să intre la vot final după dezbaterea, în plen, şi a propunerilor de modificare a Legii 317 privind CSM. Una dintre cele mai controversate prevederi propuse priveşte înfiinţarea „Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie”.
Potrivit articolului nou adoptat, "În cadrul PÎCCJ se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a intracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.
Propunerea a fost vehement criticată de PNL şi USR, care au acuzat faptul că intenţia PSD şi ALDE este aceea de diminua competenţele DNA.Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat, la momentul dezbaterilor din Comisia specială pentru legile Justiţiei, că, în urma luărilor de poziţie critice, PSD a decis să nu mai susţină înfiinţarea unei "Direcţii", ci a unei Secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie.
O altă propunere de modificare prevede că încadrarea procurorilor DNA se face în urma unui concurs, fiind stabilite, totodată, şi criterii noi – vechime de cel puţin 8 ani şi să nu fi fost sancţionaţi.„DNA se încadrează cu procurori numiţi prin ordin al procurorului-şef al DNA, la propunerea secţiei pentru procurori a CSM, în urma concursului organizat în acest sens, în limita posturilor prevăzute în statul de funcţii, aprobat potrivit legii”, se prevede în amendamentul nou adoptat.
Textul actual al legii în vigoare prevede că „DNA se încadrează cu procurori numiţi prin ordin al procurorului-şef al DNA, la propunerea secţiei pentru procurori a CSM, în limita posturilor prevăzute în statul de funcţii, aprobat potrivit legii”.Concursul constă într-un interviu transmis in direct, sustinut în faţa secţiei de procurori a CSM, şi într-o probă având ca obiect evaluarea a minimum 5 rechizitorii alese aleatoriu, precum şi a altor acte întocmite de candidaţi şi considerante relevante de aceşia, din ultimii 5 ani de activitate.
O altă propunere prevede că „pentru a fi numiţi în cadrul DNA, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi discilinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 8 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa secţiei de procurori a CSM”Textul actual al legii în vigoare prevede că „pentru a fi numiţi în cadrul DNA, procurorii trebuie să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, o vechime de cel puţin 6 ani în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui interviu organizat de comisia constituită în acest scop”.
O altă propunere vizează ca soluţiile adoptate de un procuror să poată fi infirmate de procurorul ierarhic superior, dacă acesta le apreciază ca fiind nelegale sau netemeinice.O altă modificare prevede ca hotărârile judecătoreşti să fie redactate în cel mult 30 de zile de la pronunţare.
„Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazurile temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile de cel mult două ori”, se arată în forma propusă a legii.În cadrul dezbaterilor în plen a fost adoptat un singur amendament, faţă de forma Raportului adoptat de Comisia specială pentru legile Justiţiei.
Acesta prevede că „Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecată se auditează extern, la fiecare doi ani, sub coordonarea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice”.Marton Arpad, despre modificarea L. organizării judiciare: Soluţiile întăresc independenţa justiţiei
Deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut, miercuri, la dezbaterile generale privind propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organziarea judiciară, că soluţiile din amendamentele admise întăresc, de fapt, independenţa justiţiei.
„Majoritatea amendamentelor admise în comisie vin din partea CSM, UNJR, AMR. Puteţi verifica că aceste amendamente provind de aici”, a susţinut Marton Arpad.
El a arătat că prin amendamentele admise s-a introdus un lucru foarte important, respectiv egalitatea de arme între apărare şi acuzare care se reflectă şi în configuraţia sălii de judecată în faptul că procurorul nu va mai fi deasupra avocatului.
Marton Arpad a spus că al doilea lucru important introdus în lege prevede ca în aceste structuri speciale să poată intra doar oameni care au o practică îndelungată în profesie, un comportament adecvat şi doar în urma unui concurs care să se poată verifica, nu pe „nişte discuţii obscure cu şeful”.
„Trebuie curmată acea posibilitate ca în momentul în care este într-o instanţă o dezbatere dintre avocat şi un procuror de la DNA, tot DNA ,dacă nu se comportă judecătorul cum doreşte procurorul, să poată să investigheze pe judecătorul respectiv. S-a scos de sub umbrela DNA şi s-a pus în subordinea Parchetului General, o instituţie care să supravegheze activitatea judecătorilor şi procurorilor. Credem că aceste soluţii sunt benefice ca să se întărească independenţa Justiţiei”, a conchis Marton Arpad.
Turcescu: Deputaţii PMP se retrag de la simulacrul de vot în legătură cu Legile justiţiei
Deputatul PMP, Robert Turcescu, a declarat miercuri, la dezbaterile care vizează propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, că deputaţii formaţiunii se retrag de la votul din plen.
„Grupul PMP se va retrage, aşa cum a făcut-o şi în Comisie, de la simulacrul de vot în legătură cu aceste legi ale justiţiei”, a precizat Turcescu, în plenul Camerei Deputaţilor.
Robert Turcescu i-a întrebat pe social-democraţi dacă votează în cunoştinţă de cauză, din plen auzindu-se mai mulţi „da”.
„Da, după indicaţiile şefului de partid", a răspuns Turcescu.
Deputatul PMP a acuzat majoritatea parlamentară că nu ascultă vocea oamenilor care spun că nu este în regulă cum au fost făcute dezbaterile la legile justiţiei.
„Cum am putea să credem că, într-adevăr, nu există diavoli ascunşi în detaliile pe care le-a pus la cale această comisie specială?”, a susţinut Robert Turcescu.
„Ne retragem de la votul final pe aceste legi şi din multe alte considerente. În primul rând nu putem crede că oameni precum Florin Iordache şi alţii, care dădeau foc la ţară practic în ianuarie cu OUG 13, s-au dat astăzi de trei ori peste cap şi au devenit nişte apărători ai Justiţiei din România. Ne retragem de la votul final şi pentru că raportul final pe cele două legi care vor primi astăzi vot final în Camera Deputaţilor conţin sute de pagini care ne-au parvenit cu doar o oră în urmă, chestiune care ridică nu doar semne de întrebare, ci ridică o mare problemă la ora actuală Parlamentului României. Cum putem gira prin votul nostru final o astfel de mascaradă? Din nefericire, mai bine din trei sferturi dintre cei care vor vota astăzi aceste legi vor vota ca oile”, a subliniat Turcescu.
Legile Justiţiei: Sistemul de vot electronic s-a defectat; deputaţii votează prin ridicare de mână
Sistemul de vot electronic, precum şi sistemul audio s-au defectat, miercuri, în timpul dezbaterilor asupra propunerilor de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, deputaţii continuând şedinţa cu vot prin ridicare de mână, votul final urmând a se face prin apel nominal.
Deputaţii au luat, iniţial, o pauză de 30 de minute, pentru a restarta sistemele de vot şi audio, după ce s-a constatat că acestea se defectaseră.
După pauză, preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase a anunţat că defecţiunile nu s-au remediat şi că se va proceda la vot prin ridicare de mână, votul final urmând a se da prin apel nominal.
Deputaţii dezbat, miercuri, propunerile de modificare la legile justiţiei, respectiv legea privind organizarea judiciară şi legea privind CSM, după ce, în prealabil, PSD şi ALDE au impus modificarea Regulamentului pentru a restrânge timpul de dezbatere a amendamentelor în plen.
Plenul Camerei Deputaţilor a început, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, dezbaterile privind modificările propuse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
PNL a solicitat, în debutul dezbaterilor, retrimiterea Raportului la Comisia specială pentru legile justiţiei, acuzând existenţa unor neconcordanţe în ceea ce priveşte amendamentele.
Supusă votului, propunerea a fost respinsă de plen, respectiv de majoritatea PSD-ALDE.
Anterior, PSD şi ALDE, la care s-a ralit UDMR, au impus modificarea Regulamentului Camerei, care limitează dezbaterile în ceea ce priveşte amendamentele, modificarea fiind publicată într-o oră în Monitorul Oficial, ea intrând astfel în vigoare.
Astfel, în acest moment, plenul Camerei se desfăşoară după Regulamentul modificat în cursul dimineaţii
Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri figurează şi dezbaterile la cealaltă lege privind justiţia, respectiv modificările propuse la Legea 317/2004 privind CSM.
Citeşte şi: Iordache, despre modificarea legilor Justiţiei: Ne dorim o reală depolitizare, o independenţă reală
Citeşte şi: Legile Justiţiei | Camera Deputaţilor a adoptat modificările la Legea privind organizarea judiciară
Citeşte şi: Curtea Constituţională a respins sesizările PNL şi USR privind înfiinţarea Comisiei pentru legile Justiţiei
Citeşte şi: Comisia pentru Legile justiţiei s-ar putea reuni şi joi, deşi votase să suspende lucrările, fiind zi de doliu
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe